Tort cu Mac si Crema de Lamaie

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Tort cu Mac si Crema de Lamaie

Ingrediente

  • 3/4 cup mac (175 gr mac)
  • 1 cup lapte (250 ml lapte)
  • 2 cups faina (350 gr faina)
  • 1/4 lingurita de sare
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2/3 cup unt (160 gr unt)
  • 1 1/2cup zahar (350 gr zahar)
  • 1 lingura extract de lamaie (esenta)
  • 4 albusuri batute spuma tare
  • Crema
  • 1 budinca lamaie (din cea care se fierbe nu instant)
  • 4 galbenusuri
  • zahar dupa gust
  • 400 ml lapte
  • 1 plic gelatina
  • 200 gr unt
  • Ganashe
  • 185 gr ciocolata alba
  • 65 ml frisca nebatuta

Mod de preparare

Macul din reteta se pune in lapte si se lasa pentru 2 ore asa. Apoi se trece la pregatirea blatului. Se incalzeste cuptorul la temperatura medie (375 F). Faina se cerne, se amesteca cu sarea si praful de copt.

Untul se freaca spuma cu zaharul, apoi, intercalat, se pune in unt cate putin din macul cu lapte se amesteca, apoi se pune faina, se amesteca, din nou mac si lapte, din nou faina si tot asa se continua pana se termina cele doua amestecuri.

In crema rezultata se pune esenta de lamaie si la urma albusurile batute spuma tare. Se incorporeaza cu grija ca sa nu se striveasca prea mult albusul, apoi se pune compozitia in tava unsa si fainata (eu am tapetat tava cu hartie si am uns, nu am mai pus faina)

Se coace aproximativ 20-25 de minute (se ia proba cu scobitoarea), daca e cazul se tine ceva mai mult in cuptor. Dupa ce s-a copt blatul, se scoate din tava, se lasa la racit.

In timpul asta se prepara crema in felul urmator:
Se freaca galbenusurile cu zahar dupa gust, se amesteca cu budinca de lamaie (eu am mai pus si ceva esenta pentru ca sa ii dau un gust mai pronuntat de lamaie) am adaugat gelatina si laptele. Am pus la fiert, cand s-a ingrosat am luat de pe foc si am lasat la racit (trebuie amestecat mereu ca sa nu se prinda de fundul cratitei).

Cand crema a fost doar putin calduta am amestecat cu unt si am pus la frigider sa se inchege. Blatul l-am taiat in trei, pe orizontala, si l-am umplut cu crema. Pentru ganashe, am pus ciocolata la topit intr-un vas care era pus pe o alta oala in care era apa fierbinte. Frisca nebatuta am pus-o la fiert si in momentul cand a inceput sa faca bulele care iti dau semnalul inceperii fierberii am luat de pe aragaz si am pus peste ciocolata, care, de la caldura apei fierbinti deja se inmoiase (nu se topise).

Cu ajutorul unui tel am amestecat in mijloc si incetul cu incetul mai luam cu telul si de pe laterale. Crema astfel formata se pune la frigider pentru 24 de ore.

Cand se lucreaza cu crema asta se foloseste un cutit cu lama mai lata care se introduce mereu in apa fierbinte. In felul asta se intinde crema bine si uniform, nu trebuie apasat, totul se face foarte usor. Se pune pe suport si se decoreaza dupa comanda sau preferinta.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza

Budinca de dovlecei cu branza
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Schneider
1
Romania

Prajitura Schneider

Prajitura Schneider
Salata olteneasca - Csalamale
2
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Cremes A la Cluj
4
Romania

Cremes A la Cluj

Cremes A la Cluj
Prajitura cu foi si gem de prune
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune