Tort cu Crema de Lapte si Jeleu de Capsuni

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu Crema de Lapte si Jeleu de Capsuni

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua;
  • un praf de sare;
  • 14 linguri zahar;
  • 7 linguri ulei;
  • esenta de vanilie;
  • 10 linguri faina
  • cu varf (circa 400 g) ;
  • un plic de praf de copt (10 g)
  • Sirop:
  • 150 g zahar;
  • 700 ml apa
  • Crema de lapte:
  • 250 g zahar;
  • doua linguri faina
  • cu varf;
  • doua linguri amidon
  • cu varf;
  • esenta de vanilie;
  • 500 ml lapte;
  • 500 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • Jeleu de capsuni:
  • 600 g capsuni;
  • 100 g zahar;
  • 5 g gelatina;
  • 50 ml apa rece
  • Decor:
  • jeleu: 400 g capsuni + 100 g zahar + 5 g gelatina + 50 ml apa rece;
  • 300 ml frisca lichida (tinuta la frigider) ;
  • inimioare din zahar;
  • 5 capsuni

Mod de preparare

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.

Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:

Se caramelizeaza zaharul, mestecand continuu, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Dupa aceea, se lasa sa se raceasca.

Crema de lapte:

Se pune o cratita cu apa la foc.

Se amesteca zaharul, faina, amidonul, esenta de vanilie si laptele intr-un craticior si se fierb pe baie de abur pana cand se ingroasa. Se lasa sa se raceasca.

se mixeaza frisca, apoi se amesteca cu crema racita. (Daca vreti sa iasa o crema fina se mai poate da prin robotul de bucatarie sau la blender pentru a nu ramane cocoloase tari.)

Jeleu de capsuni:

Capsunile se spala si li se indeparteaza coditele, apoi se fierb impreuna cu zaharul pana cand incep sa se prinda de vas. Se lasa sa se racoreasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie.

Se pune o cratita cu apa la foc.

Se hidrateaza gelatina cu apa rece intr-un castron, iar dupa ce se solidifica, se pune castronul in apa calda pana cand se dizolva. Gelatina se amesteca apoi cu jeleul de capsuni.

Asamblare:

Se taie blatul in trei parti. Se aseaza prima foaie pe platou, se fixeaza inelul detasabil de la tava in care a fost copt blatul, se insiropeaza foaia, se adauga jumatate din crema de lapte, jumatate din jeleu, a doua foaie de blat (se insiropeaza), restul de crema de lapte, restul de jeleu, ultima foaie de blat (se insiropeaza). Se tine tortul la frigider 3-4 ore sau cel mai bine pana a doua zi.

Decor:

Se scoate inelul detasabil de pe tort.

se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca tortul pe margini cu un strat generos. Se elimina excesul de frisca de pe deasupra tortului, iar cu un pieptane pentru prajituri se traseaza linii de jur-imprejur tortului. Pe margini se fac floricele, apoi in mijlocul fiecareia se pune cate o inimioara din zahar.

Se pregateste un jeleu de capsuni din ingredientele date asa cum am prezentat mai sus. Se pune jeleul, putin cate putin, dinspre mijloc catre margini, lasand sa se scurga. Se lasa la rece 30-40 de minute ca sa se inchege jeleul.

Cu restul de frisca se scrie pe tort, apoi se fac floricele pe margini, in care se fixeaza cate un sfert de capsuna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc

Ciorba taraneasca de porc
Lasagna - delicios si usor de preparat

Lasagna - delicios si usor de preparat

Lasagna este un preparat delicios si destul de versatil. Iata o reteta clasica pentru lasagna cu carne:

Lasagna - delicios si usor de preparat
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Tort Dobos
4
Dulciuri

Tort Dobos

Tort Dobos
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
American pancakes
Culinar.RO

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache
Gustos.RO

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache. Descopera cum sa prepari rapid aceste...

Briose cu crema de ciocolata. Reteta simpla si delicioasa de cupcakes cu crema ganache