Blatul
Rupem ciocolata bucati si punem pe baia de aburi impreuna cu untul.
Lasam sa se topeasca, dupa care luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Batem ouale cu un praf de sare (folosind telul)si apoi incorporam zaharul in ploaie .
Adaugam, rand pe rand, esenta de lamaie, apoi laptele batut si mai apoi, ciocolata racita.
Amestecam pentru o buna omogenizare.
Amestecam faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si cacao si dupa ce le cernem le incorporam in amestecul de ciocolata.
Captusim o tava rotunda cu hartie de copt, turnam amestecul pentru blat si dam la cuptorul preincalzit in prealabil.
Coacem la 190 grade C, timp de 50-60 min. (facem testul scobitorii).
Compozitia va fi destul de lichida pâna aproape spre final.
Scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit; eu l-am facut astazi si maine l-am taiat.
Crema
Punem gelatina la hidratat in putina apa rece. Mixam frisca si o dam la rece, la frigider.
Amestecam branza cu zaharul (adaugat in ploaie) si cu smantana si mixam, obtinand la final, o pasta fina.
Incorporam esenta de lamaie si coaja de lamaie. Incalzim un pic (cateva secunde) iaurtul (la microunde). Topim gelatina la microunde. Incorporam gelatina in iaurt.
Lasam sa se racoreasca acest amestec si apoi il turnam peste crema de branza. Scoatem frisca din frigider si o incorporam si pe ea in crema de branza.
Dam la frigider si lasam pana ce crema se intareste.
Jeleul
Punem intr-o cratita fructele impreuna cu zaharul pe foc si lasam pana cand isi lasa sirop. Adaugam amidonul si amestecam pana cand se ingroasa.
Tragem de pe foc si lasam sa se raceasca.
Asamblare
Taiem blatul in trei bucati. Ochiometric, impartim si crema in trei. Tot ochiometric impartim si jeleul in doua.
Fiind un blat umed, acesta nu mai trebuie insiropat.
Asezam primul blat pe un platou rotund si adaugam jumatate din cantitatea de jeleu, iar apoi o parte din crema.
Acoperim cu urmatorul blat, peste care asezam cealalta jumatate de jeleu si a doua parte din crema. Urmeaza ultimul blat peste care asezam ultima portie de crema.
Imbracam tortul in frisca si decoram dupa placul fiecaruia. Delicios de bun!
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii