Tort `Bolta Cereasca`

Complexitate
redusa
Tort `Bolta Cereasca`

Ingrediente

  • Ingrediente Blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • Ingrediente crema:
  • 1 plic praf budinca cu gust de vanilie
  • 300 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 2 galbenusuri ou
  • 250 gr Rama (unt)
  • Ingrediente ornamente:
  • 200 gr zahar
  • 100 gr nuca macinata
  • 100 gr ciocolata menaj
  • Ingrediente pentru insiropat:
  • 100 gr zahar
  • 1 fiola esenta vanilie

Mod de preparare

Din 8 oua facem un blat de piscot in forma rotunda. Batem albusurile de ou cu un praf de sare, galbenusurile le frecam spuma cu 8 linguri de zahar. Amestecam albusul batut spuma cu galbenusurile frecate spuma si adaugam 8 linguri de faina treptat in care am adaugat in prealabil 1 plic praf de copt. Amestecam compozitia cu grija si o turnam in forma rotunda unsa cu un pic de ulei si tapetata cu faina. Dam pisotul la cuptor si coacem blatul. Se scoate si se lasa in forma la racit dupa care il scoatem si il taiem in doua.

Crema in timpul in care raceste blatul ne apucam sa il preparam in felul urmator: intr-un vas punem 1 plic budinca, 2 galbenusuri de ou, 200 gr zahar si 300 ml lapte rece adaugat treptat. Punem vasul cu aceasta compozitie la fiert la foc mic avand grija sa amestecam mereu in el pana se ingroase. Se lasa la racit apoi se adauga 250 gr rama (unt) si se mixeaza cu mixerul bine crema.

Ornamentele le pregatim in timpul cat crema raceste in felul urmator: Punem la caramelizat 200 gr zahar, cand acesta e caramelizat adaugam 100 gr nuca macinata si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia. Acesta se rastoarna pe o tava unsa cu ulei in prealabil, se intinde de 1/2 cm si inainte de a se intari (cat mai este caldut ) decupati ce forme doriti din el. Lasati pana raceste complet apoi desprindeti formele decupate si le dati prin ciocolata de menaj topit. Restul de zahar caramelizat il puneti intr-o punga si cu sucitorul il maruntiti, apoi il adaugati la crema (puteti lasa un pic din partea maruntita sa presarati pe tort).

Sirop: Zaharul il caramelizam, adaugam la el 200 ml apa si lasam sa dea un clocot pana se topeste. Se ia de pe foc si adaugam fiola cu esenta de vanilie. Lasam la racit.

Ansamblare: Dupa cum am mai spus blatul il taiem in doua si il insiropam cu sirop ambele jumatati. Cu o parte de crema umplem blatul si o parte lasam pentru ornatul exterior al tortului. Dupa ce imbracam tortul cu crema pe exterior asezam pe el ornamentele trase in glazura de ciocolata il presaram cu ramasite de zahar caramelizat maruntit daca dorim si il punem la rece pentru cel putin 12 ore dupa care se va servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie