Tort `Bolta Cereasca`

Complexitate
redusa
Tort `Bolta Cereasca`

Ingrediente

  • Ingrediente Blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri faina
  • 8 linguri zahar
  • 1 praf de copt
  • Ingrediente crema:
  • 1 plic praf budinca cu gust de vanilie
  • 300 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 2 galbenusuri ou
  • 250 gr Rama (unt)
  • Ingrediente ornamente:
  • 200 gr zahar
  • 100 gr nuca macinata
  • 100 gr ciocolata menaj
  • Ingrediente pentru insiropat:
  • 100 gr zahar
  • 1 fiola esenta vanilie

Mod de preparare

Din 8 oua facem un blat de piscot in forma rotunda. Batem albusurile de ou cu un praf de sare, galbenusurile le frecam spuma cu 8 linguri de zahar. Amestecam albusul batut spuma cu galbenusurile frecate spuma si adaugam 8 linguri de faina treptat in care am adaugat in prealabil 1 plic praf de copt. Amestecam compozitia cu grija si o turnam in forma rotunda unsa cu un pic de ulei si tapetata cu faina. Dam pisotul la cuptor si coacem blatul. Se scoate si se lasa in forma la racit dupa care il scoatem si il taiem in doua.

Crema in timpul in care raceste blatul ne apucam sa il preparam in felul urmator: intr-un vas punem 1 plic budinca, 2 galbenusuri de ou, 200 gr zahar si 300 ml lapte rece adaugat treptat. Punem vasul cu aceasta compozitie la fiert la foc mic avand grija sa amestecam mereu in el pana se ingroase. Se lasa la racit apoi se adauga 250 gr rama (unt) si se mixeaza cu mixerul bine crema.

Ornamentele le pregatim in timpul cat crema raceste in felul urmator: Punem la caramelizat 200 gr zahar, cand acesta e caramelizat adaugam 100 gr nuca macinata si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia. Acesta se rastoarna pe o tava unsa cu ulei in prealabil, se intinde de 1/2 cm si inainte de a se intari (cat mai este caldut ) decupati ce forme doriti din el. Lasati pana raceste complet apoi desprindeti formele decupate si le dati prin ciocolata de menaj topit. Restul de zahar caramelizat il puneti intr-o punga si cu sucitorul il maruntiti, apoi il adaugati la crema (puteti lasa un pic din partea maruntita sa presarati pe tort).

Sirop: Zaharul il caramelizam, adaugam la el 200 ml apa si lasam sa dea un clocot pana se topeste. Se ia de pe foc si adaugam fiola cu esenta de vanilie. Lasam la racit.

Ansamblare: Dupa cum am mai spus blatul il taiem in doua si il insiropam cu sirop ambele jumatati. Cu o parte de crema umplem blatul si o parte lasam pentru ornatul exterior al tortului. Dupa ce imbracam tortul cu crema pe exterior asezam pe el ornamentele trase in glazura de ciocolata il presaram cu ramasite de zahar caramelizat maruntit daca dorim si il punem la rece pentru cel putin 12 ore dupa care se va servi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia