Tort `Bolta Cereasca`

Postat pe: 27-09-2010
(3)

Ingrediente

Ingrediente Blat:
8 oua
8 linguri faina
8 linguri zahar
1 praf de copt
Ingrediente crema:
1 plic praf budinca cu gust de vanilie
300 ml lapte
200 gr zahar
2 galbenusuri ou
250 gr Rama (unt)
Ingrediente ornamente:
200 gr zahar
100 gr nuca macinata
100 gr ciocolata menaj
Ingrediente pentru insiropat:
100 gr zahar
1 fiola esenta vanilie

Mod de preparare

Din 8 oua facem un blat de piscot in forma rotunda. Batem albusurile de ou cu un praf de sare, galbenusurile le frecam spuma cu 8 linguri de zahar. Amestecam albusul batut spuma cu galbenusurile frecate spuma si adaugam 8 linguri de faina treptat in care am adaugat in prealabil 1 plic praf de copt. Amestecam compozitia cu grija si o turnam in forma rotunda unsa cu un pic de ulei si tapetata cu faina. Dam pisotul la cuptor si coacem blatul. Se scoate si se lasa in forma la racit dupa care il scoatem si il taiem in doua.

Crema in timpul in care raceste blatul ne apucam sa il preparam in felul urmator: intr-un vas punem 1 plic budinca, 2 galbenusuri de ou, 200 gr zahar si 300 ml lapte rece adaugat treptat. Punem vasul cu aceasta compozitie la fiert la foc mic avand grija sa amestecam mereu in el pana se ingroase. Se lasa la racit apoi se adauga 250 gr rama (unt) si se mixeaza cu mixerul bine crema.

Ornamentele le pregatim in timpul cat crema raceste in felul urmator: Punem la caramelizat 200 gr zahar, cand acesta e caramelizat adaugam 100 gr nuca macinata si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia. Acesta se rastoarna pe o tava unsa cu ulei in prealabil, se intinde de 1/2 cm si inainte de a se intari (cat mai este caldut ) decupati ce forme doriti din el. Lasati pana raceste complet apoi desprindeti formele decupate si le dati prin ciocolata de menaj topit. Restul de zahar caramelizat il puneti intr-o punga si cu sucitorul il maruntiti, apoi il adaugati la crema (puteti lasa un pic din partea maruntita sa presarati pe tort).

Sirop: Zaharul il caramelizam, adaugam la el 200 ml apa si lasam sa dea un clocot pana se topeste. Se ia de pe foc si adaugam fiola cu esenta de vanilie. Lasam la racit.

Ansamblare: Dupa cum am mai spus blatul il taiem in doua si il insiropam cu sirop ambele jumatati. Cu o parte de crema umplem blatul si o parte lasam pentru ornatul exterior al tortului. Dupa ce imbracam tortul cu crema pe exterior asezam pe el ornamentele trase in glazura de ciocolata il presaram cu ramasite de zahar caramelizat maruntit daca dorim si il punem la rece pentru cel putin 12 ore dupa care se va servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort `Bolta Cereasca`" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pussycat
•  22.01.2009 22:43:02

felicitari ...am sa incerc si eu dupa ce imi cumpar niste forme.

Leila
•  26.12.2008 17:49:54

Asa , caramelul cu nuca il decupez cat timp mai este caldut . Nu mi s-a lipit de forme . E prima data cand fac si eu asa ceva si sincer eram sceptica in privinta decuparii caramelului dar totul a decurs normal (si sa nu uit am folosit forme de metal ).
Toate cele bune si un An Nou fericit !!!!!

asa
•  25.12.2008 15:28:38

cum decupezi caramelul cu forme, ca este f. tare ! nu se lipeste de forme?

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort `Bolta Cereasca`