Tarta cu Smochine (reteta Frantuzeasca)

Complexitate
redusa
Tarta cu Smochine (reteta Frantuzeasca)

Ingrediente

  • Aluat fraged (clasica reteta de tarta sau crostata)
  • 200g faina
  • 100g unt
  • zahar
  • un ou
  • Umplutura:
  • 100g smochine
  • 100g nuca
  • 1,5 cl cognac (daca aveti armagnac, daca nu orice tip)
  • 50 g unt
  • 80 g zahar
  • 25 g faina
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 3 albuse
  • 3 galbenuse
  • Unt si faina pentru uns tava (eu am pus hartie de copt)

Mod de preparare

Smochinele se lasa de seara pana a doua zi in apa calduta! Se scurga bine in sita, apoi se usuca pe cat posibil cu hartie absorbanta! Se taie destul de grosolan se pun intr-un castron cu nuca (taiata tot mai grosolan, nu macinata) si cognacul!

Se lasa castronul acoperit asa circa doua ore. Eu am preparat smochinele pentru portie dubla si s-au conservat in frigider in borcan inchis ermetic cam 10 zile! Deci daca pregatiti smochinele nu trebuiesc folosite in ziua respectiva.

Intre timp pregatim aluatul si-l dam la frigider. Operatiunea asta dureaza cateva minute, este extrem de simplu de facut mai ales pentru cine are un robot! Eu il fac manual dar tot in cateva minute.
Se intinde aluatul (eu direct pe hartie de copt, asa se aseaza in tava fara probleme) si preparam umplutura in felul urmator:
Se bate untul spuma cu o treime din zahar (eu l-am impartit din ochi)apoi se adauga un praf de sare si scortisoara. Se adauga galbenusele unul cate unul albusele batute spuma cu restul de zahar. Se amesteca delicat cu miscari de jos in sus, se adauga faina, amestecul de smochine si nuci si se distribuie peste aluat.

Se da la cuptor la 180 de grade 50-60 de minute!

Dupa ce s-a racit putin am facut o glazura de ciocolata si am turnat deasupra.

N-am o reteta precisa de glazura, eu o fac cam din ochi punand intr-o craticioara la bain-marie ciocolata menaj, smantana pentru frisca, iar cand s-a topit ciocolata o bucatica de unt sa-i dea mai mult luciu! merge si un strop de esenta de rom.

Oricum cred ca fiecare are reteta de glazura de ciocolata preferata sau daca nu faceti ca mine.

Daca aveti copii sa nu va faceti probleme pentru cantitatea de cogniac folosita ca se evapaora complet la cuptor! Ramane doar aroma! Cine nu vrea totusi sa foloseasca alcool se poate aromatiza cu putina esenta de rom.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
2
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Curry de pui - cel mai gustos curry
3
Mancaruri cu carne

Curry de pui - cel mai gustos curry

Curry de pui - cel mai gustos curry
Paste fusilli cu sos si masline
4
Paste

Paste fusilli cu sos si masline

Paste fusilli cu sos si masline
Sirop de patlagina
5
Parteneri
Desert prajitura Snickers
Bucataras.RO

Desert prajitura Snickers

 Hristos a înviat! Am avut parte de un weekend foooarte aglomerat și prin această aglomerare vreau de fapt să...

Desert prajitura Snickers
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia