Tarta cu Smochine (reteta Frantuzeasca)

Complexitate
redusa
Tarta cu Smochine (reteta Frantuzeasca)

Ingrediente

  • Aluat fraged (clasica reteta de tarta sau crostata)
  • 200g faina
  • 100g unt
  • zahar
  • un ou
  • Umplutura:
  • 100g smochine
  • 100g nuca
  • 1,5 cl cognac (daca aveti armagnac, daca nu orice tip)
  • 50 g unt
  • 80 g zahar
  • 25 g faina
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 3 albuse
  • 3 galbenuse
  • Unt si faina pentru uns tava (eu am pus hartie de copt)

Mod de preparare

Smochinele se lasa de seara pana a doua zi in apa calduta! Se scurga bine in sita, apoi se usuca pe cat posibil cu hartie absorbanta! Se taie destul de grosolan se pun intr-un castron cu nuca (taiata tot mai grosolan, nu macinata) si cognacul!

Se lasa castronul acoperit asa circa doua ore. Eu am preparat smochinele pentru portie dubla si s-au conservat in frigider in borcan inchis ermetic cam 10 zile! Deci daca pregatiti smochinele nu trebuiesc folosite in ziua respectiva.

Intre timp pregatim aluatul si-l dam la frigider. Operatiunea asta dureaza cateva minute, este extrem de simplu de facut mai ales pentru cine are un robot! Eu il fac manual dar tot in cateva minute.
Se intinde aluatul (eu direct pe hartie de copt, asa se aseaza in tava fara probleme) si preparam umplutura in felul urmator:
Se bate untul spuma cu o treime din zahar (eu l-am impartit din ochi)apoi se adauga un praf de sare si scortisoara. Se adauga galbenusele unul cate unul albusele batute spuma cu restul de zahar. Se amesteca delicat cu miscari de jos in sus, se adauga faina, amestecul de smochine si nuci si se distribuie peste aluat.

Se da la cuptor la 180 de grade 50-60 de minute!

Dupa ce s-a racit putin am facut o glazura de ciocolata si am turnat deasupra.

N-am o reteta precisa de glazura, eu o fac cam din ochi punand intr-o craticioara la bain-marie ciocolata menaj, smantana pentru frisca, iar cand s-a topit ciocolata o bucatica de unt sa-i dea mai mult luciu! merge si un strop de esenta de rom.

Oricum cred ca fiecare are reteta de glazura de ciocolata preferata sau daca nu faceti ca mine.

Daca aveti copii sa nu va faceti probleme pentru cantitatea de cogniac folosita ca se evapaora complet la cuptor! Ramane doar aroma! Cine nu vrea totusi sa foloseasca alcool se poate aromatiza cu putina esenta de rom.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Biscuiti prajiti-Banane prajite
3
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris

Supa de rosii cu galuste pufoase de gris
Parteneri
Desert rulada cu crema de piersici si caramel
Bucataras.RO

Desert rulada cu crema de piersici si caramel

Pentru sosul caramel am folosit reteta asta https://www.bucataras.ro/retete/sos-caramel-85486.html

Desert rulada cu crema de piersici si caramel
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui