Tarta cu Mere, Sos Caramel si Mascarpone

Complexitate
redusa
Tarta cu Mere, Sos Caramel si Mascarpone

Ingrediente

  • Pentru sos caramel:
  • 220 g zahar alb
  • 80 g unt (80-82%)
  • 125 ml smantana (20%)
  • 1/4 lingurita sare kosher sau de mare medie
  • Pentru aluat:
  • 105 g faina de grau alba
  • 1/9 lingurita praf de copt
  • 1/9 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 76 g unt foarte rece taiat bucati mici
  • 40 ml apa foarte rece
  • Pentru umplutura:
  • 50 g unt
  • 1/2 cana zahar brun cu melasa
  • 1 lingurita scortisoara praf (pentru un gust maxim macinati 3/4 de bat mare de scortisoara)
  • 1/2 lingurita cuisoare praf (sau macinati 3-4 cuisoare)
  • 1/4 lingurita enibahar praf (sau macinati 2 boabe de enibahar)
  • 6-7 mere mijlocii decojite si cotorul scos
  • 250 g mascarpone la temperatura camerei
  • 2 linguri zahar alb
  • 1 ou ecologic sau de casa
  • suc de la 1/2 portocala proaspat stors
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 200 ml smantana pentru frisca foarte rece

Mod de preparare

Pentru sosul caramel:
Intr-o cratita puneti zaharul pe ochiul mic cu flacara pe minim. Lasati acesta pana cand se topeste. Resistati tendintei de a amesteca sau a mari focul, puteti doar misca putin cratita. Cand zaharul s-a topit este critic sa nu lasati sa se arda. Luati de pe foc si adaugati cu grija untul amestecand cu o spatula.

Aveti grija deoarece va face bule iar temperatura acestui amestec este foarte mare. Cand untul s-a topit adaugati treptat smantana apoi sarea, incorporati bine apoi lasati deoparte.

Pentru aluat:
Intr-un blender puneti faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si untul. Pulsati aproximativ 10 secunde pentru ca untul sa fie incorporat, va avea aspect nisipos. Puneti apa si mai pulsati cateva secunde pana cand se aduna putin laolalta.

Transferati pe o suprafata si usor 1-2 minute cu podul palmei apasati timp in care adunati aluatul si formati intr-o bila, inveliti aceasta in folie de plastic si lasati-o in frigider (cel putin 20 de minute).

Pentru mere:
Taiati merele in 4 apoi felii si puneti-le intr-o cratita. Daca folositi mirodenii intregi macinati enibaharul cu scortisoara si cuisoare. Puneti apoi peste mere impreuna cu zaharul brun si untul. Caliti la foc mic pana cand acestea sunt moi. Lasati apoi deoparte.

Pentru mascarpone:
Puneti branza mascarpone intr-un bol cu restul de ingrediente si amestecati ca toate sa fie incorporate, tineti in frigider pana cand va fi folosita.

Ansamblul:
Preincalziti cuptorul la 190 c (gaz 5). Intindeti aluatul astfel incat sa ajunga si pe marginile vasului termorezistent pe care il veti folosi. Aranjati acesta in vas (si pe margini) apoi puneti o folie de aluminiu pe fund. Peste aceasta imprastiati 1 cana de fasole sau margele.

Coaceti in cuptor 15 minute sau pana cand are aspect de crusta aurie. Scoateti, luati folia de aluminiu cu 'greutatile' si lasati sa se raceasca. Puneti sosul caramel lasand deoparte 3-4 linguri. Tineti vasul in congelator 10 minute.

Aranjati peste caramel merele apoi deasupra crema mascarpone. Bateti frisca si intindeti peste mascarpone apoi sosul caramel ramas. Optional cu o scobitoare sau furculita faceti forme dupa plac. Puteti servi imediat dar recomand sa tineti la rece cateva ore inainte de a servi.

* Aluatul se v-a lasa pe margini pana la jumatate si nu va mai avea o textura uniforma dar este normal este un desert cu aspect rustic.
** Pastrati tarta acoperita in frigider.
Acesta este preferatul meu desert cu mere. Nu va lasati inselati de aspectul rustic si dezordonat al acestei tarte, este foarte delicioasa. Pare a fi mult de lucru dar e mai mult in teorie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
4
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Reteta rapida si gustoasa de placinta cu spanac in aluat de foietaj
Bucataras.RO

Reteta rapida si gustoasa de placinta cu spanac in aluat de foietaj

O reteta rapida si gustoasa de placinta cu spanac in aluat de foietaj, simpla ,dar foarte buna. Este speciala pentru cei...

Reteta rapida si gustoasa de placinta cu spanac in aluat de foietaj
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia