Tarta cu Mere, Sos Caramel si Mascarpone

Complexitate
redusa
Tarta cu Mere, Sos Caramel si Mascarpone

Ingrediente

  • Pentru sos caramel:
  • 220 g zahar alb
  • 80 g unt (80-82%)
  • 125 ml smantana (20%)
  • 1/4 lingurita sare kosher sau de mare medie
  • Pentru aluat:
  • 105 g faina de grau alba
  • 1/9 lingurita praf de copt
  • 1/9 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 76 g unt foarte rece taiat bucati mici
  • 40 ml apa foarte rece
  • Pentru umplutura:
  • 50 g unt
  • 1/2 cana zahar brun cu melasa
  • 1 lingurita scortisoara praf (pentru un gust maxim macinati 3/4 de bat mare de scortisoara)
  • 1/2 lingurita cuisoare praf (sau macinati 3-4 cuisoare)
  • 1/4 lingurita enibahar praf (sau macinati 2 boabe de enibahar)
  • 6-7 mere mijlocii decojite si cotorul scos
  • 250 g mascarpone la temperatura camerei
  • 2 linguri zahar alb
  • 1 ou ecologic sau de casa
  • suc de la 1/2 portocala proaspat stors
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 200 ml smantana pentru frisca foarte rece

Mod de preparare

Pentru sosul caramel:
Intr-o cratita puneti zaharul pe ochiul mic cu flacara pe minim. Lasati acesta pana cand se topeste. Resistati tendintei de a amesteca sau a mari focul, puteti doar misca putin cratita. Cand zaharul s-a topit este critic sa nu lasati sa se arda. Luati de pe foc si adaugati cu grija untul amestecand cu o spatula.

Aveti grija deoarece va face bule iar temperatura acestui amestec este foarte mare. Cand untul s-a topit adaugati treptat smantana apoi sarea, incorporati bine apoi lasati deoparte.

Pentru aluat:
Intr-un blender puneti faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si untul. Pulsati aproximativ 10 secunde pentru ca untul sa fie incorporat, va avea aspect nisipos. Puneti apa si mai pulsati cateva secunde pana cand se aduna putin laolalta.

Transferati pe o suprafata si usor 1-2 minute cu podul palmei apasati timp in care adunati aluatul si formati intr-o bila, inveliti aceasta in folie de plastic si lasati-o in frigider (cel putin 20 de minute).

Pentru mere:
Taiati merele in 4 apoi felii si puneti-le intr-o cratita. Daca folositi mirodenii intregi macinati enibaharul cu scortisoara si cuisoare. Puneti apoi peste mere impreuna cu zaharul brun si untul. Caliti la foc mic pana cand acestea sunt moi. Lasati apoi deoparte.

Pentru mascarpone:
Puneti branza mascarpone intr-un bol cu restul de ingrediente si amestecati ca toate sa fie incorporate, tineti in frigider pana cand va fi folosita.

Ansamblul:
Preincalziti cuptorul la 190 c (gaz 5). Intindeti aluatul astfel incat sa ajunga si pe marginile vasului termorezistent pe care il veti folosi. Aranjati acesta in vas (si pe margini) apoi puneti o folie de aluminiu pe fund. Peste aceasta imprastiati 1 cana de fasole sau margele.

Coaceti in cuptor 15 minute sau pana cand are aspect de crusta aurie. Scoateti, luati folia de aluminiu cu 'greutatile' si lasati sa se raceasca. Puneti sosul caramel lasand deoparte 3-4 linguri. Tineti vasul in congelator 10 minute.

Aranjati peste caramel merele apoi deasupra crema mascarpone. Bateti frisca si intindeti peste mascarpone apoi sosul caramel ramas. Optional cu o scobitoare sau furculita faceti forme dupa plac. Puteti servi imediat dar recomand sa tineti la rece cateva ore inainte de a servi.

* Aluatul se v-a lasa pe margini pana la jumatate si nu va mai avea o textura uniforma dar este normal este un desert cu aspect rustic.
** Pastrati tarta acoperita in frigider.
Acesta este preferatul meu desert cu mere. Nu va lasati inselati de aspectul rustic si dezordonat al acestei tarte, este foarte delicioasa. Pare a fi mult de lucru dar e mai mult in teorie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Pui cu legume si orez la slow cooker Crock-Pot Digital 4,7
Bucataras.RO

Pui cu legume si orez la slow cooker Crock-Pot Digital 4,7

Intr-adevar, mancarea iese tare gustoasa la acest aparat. Legumele isi pasteaza gustul si culoarea, iar carnea iese frageda,...

Pui cu legume si orez la slow cooker Crock-Pot Digital 4,7
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola