Tarta cu Mere, Sos Caramel si Mascarpone

Complexitate
redusa
Tarta cu Mere, Sos Caramel si Mascarpone

Ingrediente

  • Pentru sos caramel:
  • 220 g zahar alb
  • 80 g unt (80-82%)
  • 125 ml smantana (20%)
  • 1/4 lingurita sare kosher sau de mare medie
  • Pentru aluat:
  • 105 g faina de grau alba
  • 1/9 lingurita praf de copt
  • 1/9 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 76 g unt foarte rece taiat bucati mici
  • 40 ml apa foarte rece
  • Pentru umplutura:
  • 50 g unt
  • 1/2 cana zahar brun cu melasa
  • 1 lingurita scortisoara praf (pentru un gust maxim macinati 3/4 de bat mare de scortisoara)
  • 1/2 lingurita cuisoare praf (sau macinati 3-4 cuisoare)
  • 1/4 lingurita enibahar praf (sau macinati 2 boabe de enibahar)
  • 6-7 mere mijlocii decojite si cotorul scos
  • 250 g mascarpone la temperatura camerei
  • 2 linguri zahar alb
  • 1 ou ecologic sau de casa
  • suc de la 1/2 portocala proaspat stors
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 200 ml smantana pentru frisca foarte rece

Mod de preparare

Pentru sosul caramel:
Intr-o cratita puneti zaharul pe ochiul mic cu flacara pe minim. Lasati acesta pana cand se topeste. Resistati tendintei de a amesteca sau a mari focul, puteti doar misca putin cratita. Cand zaharul s-a topit este critic sa nu lasati sa se arda. Luati de pe foc si adaugati cu grija untul amestecand cu o spatula.

Aveti grija deoarece va face bule iar temperatura acestui amestec este foarte mare. Cand untul s-a topit adaugati treptat smantana apoi sarea, incorporati bine apoi lasati deoparte.

Pentru aluat:
Intr-un blender puneti faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si untul. Pulsati aproximativ 10 secunde pentru ca untul sa fie incorporat, va avea aspect nisipos. Puneti apa si mai pulsati cateva secunde pana cand se aduna putin laolalta.

Transferati pe o suprafata si usor 1-2 minute cu podul palmei apasati timp in care adunati aluatul si formati intr-o bila, inveliti aceasta in folie de plastic si lasati-o in frigider (cel putin 20 de minute).

Pentru mere:
Taiati merele in 4 apoi felii si puneti-le intr-o cratita. Daca folositi mirodenii intregi macinati enibaharul cu scortisoara si cuisoare. Puneti apoi peste mere impreuna cu zaharul brun si untul. Caliti la foc mic pana cand acestea sunt moi. Lasati apoi deoparte.

Pentru mascarpone:
Puneti branza mascarpone intr-un bol cu restul de ingrediente si amestecati ca toate sa fie incorporate, tineti in frigider pana cand va fi folosita.

Ansamblul:
Preincalziti cuptorul la 190 c (gaz 5). Intindeti aluatul astfel incat sa ajunga si pe marginile vasului termorezistent pe care il veti folosi. Aranjati acesta in vas (si pe margini) apoi puneti o folie de aluminiu pe fund. Peste aceasta imprastiati 1 cana de fasole sau margele.

Coaceti in cuptor 15 minute sau pana cand are aspect de crusta aurie. Scoateti, luati folia de aluminiu cu 'greutatile' si lasati sa se raceasca. Puneti sosul caramel lasand deoparte 3-4 linguri. Tineti vasul in congelator 10 minute.

Aranjati peste caramel merele apoi deasupra crema mascarpone. Bateti frisca si intindeti peste mascarpone apoi sosul caramel ramas. Optional cu o scobitoare sau furculita faceti forme dupa plac. Puteti servi imediat dar recomand sa tineti la rece cateva ore inainte de a servi.

* Aluatul se v-a lasa pe margini pana la jumatate si nu va mai avea o textura uniforma dar este normal este un desert cu aspect rustic.
** Pastrati tarta acoperita in frigider.
Acesta este preferatul meu desert cu mere. Nu va lasati inselati de aspectul rustic si dezordonat al acestei tarte, este foarte delicioasa. Pare a fi mult de lucru dar e mai mult in teorie.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Branzoici
Bucataras.RO

Branzoici

Cand eram mai mica ,bunica ne facea ,, pupi cu scoasa ,, asa li se spune la noi . Erau extrem de bune si gustoase , coapte in...

Branzoici
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti