Tarta cu căpşuni (afine şi zmeură)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tarta cu căpşuni (afine şi zmeură)

Ingrediente

  • Aluat
  • 250 g făină
  • 125 g unt (sau margarină), tăiat(ă) cubulețe mici
  • 2 linguri apă rece
  • 1 vârf de cuțit de sare 1 gălbenus de ou
  • Umplutură (gen Pudding)
  • 800-1000 ml lapte
  • 150 g zahăr (sau după gust)
  • 1-2 ouă
  • 2 linguri de zeamil (Maïzena)
  • coaja rasă de la 1 portocală/lămâie
  • facultativ, alte arome (vanilie, rom etc) 1-2 linguriţe unt
  • Decor
  • 500 gr fructe – căpşuni (afine, zmeura) 2 plicuri gelatină alimentară – roşie – Dr Oetcker

Mod de preparare

Aluatul
Se frământă, rapid, cu vârful degetelor, făina, sarea și untul; adăugați apă (2-3 linguri), faceți o minge, înveliți în folie de plastic alimentar și puneți aluatul în frigider, măcar ½ oră - la rece.
Întindeți, apoi, o foaie, puneți-o în forma speciala pentru tarte, înțepați din loc în loc cu o furculiță, așezați, deasupra, un disc din foaie de pergament (aluminiu), peste el, cateva boabe de fasole și efectuați coacerea aluatului (cam 25-30 minute, la foc potrivit).
Între timp, se pregăteşte umplutura, un pudding clasic.
Scoateți tarta din cuptor, eliminați pergamentul și lăsați-o să se răcorească, puțin. Turnați, apoi, umplutura.
Se lasă tarta să se răcească bine (preferabil pe o grilă), dupa care, se decorează cu boabe de afine si de zmeură, eventual, și cu alte fructe de padure. Deasupra se toarna gelatina rosie (a se consulta modul de preparare, indicat pe plic).Țineți tarta la frigider câteva ore, înainte de servire; se poate pregati chiar si cu o zi înainte.

Poate fi “parteneriată” cu un pahar de vin alb dulce, proaspăt și parfumat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa