Tarta cu capsuni si caramel cu crema de whisky

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tarta cu capsuni si caramel cu crema de whisky

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • • Faina de cozonac – 200 g
  • • Unt la temperatura camerei – 100 g
  • • Ou – 1 buc
  • • Zahar – 2 linguri
  • • Sare – 1 varf de cutit
  • Pentru compozitie:
  • • Capsuni – 1 kg
  • • Gellfix – 1 pliculet
  • • Cardamon boabe – 3-4 buc
  • • Scortisoara – 2 batoane
  • • Anason – 2 stelute
  • • Zahar gelifiant – 2-3 linguri
  • • Cidru – 200 ml
  • Pentru caramel:
  • • Zahar – 150 g
  • • Scortisoara macinata – 1 lingurita
  • • Smantana de gatit – 200 ml
  • • Unt – 50 g
  • • Crema de whisky – 50 ml

Mod de preparare

• Adaugati oul si untul la temperatura camerei in vasul de inox al aparatului Ankarsrum – setati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica;
• Adaugati zaharul, sarea si treptat, faina;
• Cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact;
• Infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora;
• Taiati capsunile in 4;
• Adaugati cidrul intr-o craticioara, pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason, batoanele de scortisoara si semintele de cardamon;
• Cand s-a redus cca 3 sferturi, adaugati si capsunile si micsorati focul;
• Adaugati zaharul gelifiant si plicul de Gellfix;
• Amestecati pana se dizolva bine si luati de pe foc – lasati sa se raceasca;
• Intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta;
• Puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea;
• Introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare;
• Gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor;
• Turnati compozitia de capsuni in acesta si lasati-l la frigider pana se incheaga;
• Adaugati zaharul, untul, smantana, scortisoara si crema de whisky intr-o tigaie si amestecati usor timp de cateva minute, pana se caramelizeaza zaharul, iar toate ingredientele se vor fi amestecat intr-un sos uniform;
• Lasati sosul sa se raceasca putin cat puteti sa-l luati pe o spatula si sa-l intindeti pe deasupra tartei;
• Lasati tarta inca o ora in frigider si serviti dupa;

Pofta buna !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate
Bors rusesc cu sfecla rosie –  hranitor si plin de culoare

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa