Tarta cu capsuni si caramel cu crema de whisky

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tarta cu capsuni si caramel cu crema de whisky

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • • Faina de cozonac – 200 g
  • • Unt la temperatura camerei – 100 g
  • • Ou – 1 buc
  • • Zahar – 2 linguri
  • • Sare – 1 varf de cutit
  • Pentru compozitie:
  • • Capsuni – 1 kg
  • • Gellfix – 1 pliculet
  • • Cardamon boabe – 3-4 buc
  • • Scortisoara – 2 batoane
  • • Anason – 2 stelute
  • • Zahar gelifiant – 2-3 linguri
  • • Cidru – 200 ml
  • Pentru caramel:
  • • Zahar – 150 g
  • • Scortisoara macinata – 1 lingurita
  • • Smantana de gatit – 200 ml
  • • Unt – 50 g
  • • Crema de whisky – 50 ml

Mod de preparare

• Adaugati oul si untul la temperatura camerei in vasul de inox al aparatului Ankarsrum – setati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica;
• Adaugati zaharul, sarea si treptat, faina;
• Cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact;
• Infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora;
• Taiati capsunile in 4;
• Adaugati cidrul intr-o craticioara, pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason, batoanele de scortisoara si semintele de cardamon;
• Cand s-a redus cca 3 sferturi, adaugati si capsunile si micsorati focul;
• Adaugati zaharul gelifiant si plicul de Gellfix;
• Amestecati pana se dizolva bine si luati de pe foc – lasati sa se raceasca;
• Intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta;
• Puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea;
• Introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare;
• Gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor;
• Turnati compozitia de capsuni in acesta si lasati-l la frigider pana se incheaga;
• Adaugati zaharul, untul, smantana, scortisoara si crema de whisky intr-o tigaie si amestecati usor timp de cateva minute, pana se caramelizeaza zaharul, iar toate ingredientele se vor fi amestecat intr-un sos uniform;
• Lasati sosul sa se raceasca putin cat puteti sa-l luati pe o spatula si sa-l intindeti pe deasupra tartei;
• Lasati tarta inca o ora in frigider si serviti dupa;

Pofta buna !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie