Sweet Arpacas

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 200 g arpacas (in comert gasiti arpacas din grau sau din orz)
  • 400 g branza dulce
  • 200 g stafide
  • 4 oua intregi
  • 4 mere dulci decojite
  • 1 cana lapte
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • 1,5 lingurite scortisoara
  • 4 linguri fructoza
  • 1 lingurita esenta rom
  • 1 lingurita esenta vanilie

Mod de preparare

1. Arpacasul se curata de impuritati si se spala bine (in minim 6 ape) dupa care se pune la fiert in apa cu 1 lingurita esenta rom (la 200 g arpacas se pun de 8 ori mai multe masuri apa). Arpacasul se fierbe la foc mic, fara sa se amestece in el, timp de 40-60 min, pana cand infloreste si se sfarama usor intre degete.

2. Stafidele se clatesc sub jet de apa si se pun la inmuiat intr-un bol cu lapte.

3. Merele se decojesc si se taie cubulete de aprox. 1 cm latura. Bucatelele de mere se pun intr-o tava de iena si se presara peste ele putina scortisoara si fructoza. Se dau la cuptor pana se inmoaie.

4. Cele 4 oua se bat bine cu telul si se amesteca cu 2 linguri fructoza, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Branza dulce se piseaza cu o furculita si se incorporeaza treptat cu ouale batute. La amestecul de branza cu oua se adauga jumatate din cantitatea de stafide inmuiate in lapte. Toata compozitia se amesteca usor pana se omogenizeaza.

5. Intre timp s-a fiert si arpacasul. Strecuram surplusul de apa din oala si amestecam arpacasul cu 2 linguri fructoza, esenta de rom, o lingurita de scortisoara, restul de stafide inmuiate in lapte. Bucatelele de mere coapte se rastoarna peste arpacas si se amesteca usor.

Luam o tava de iena in care am copt initial merele, o ungem cu putin unt si asezam 2 straturi:
-stratul de arpacas cu mere coapte
-apoi stratul de branza dulce cu oua.

Punem budinca la cuptor pentru aproximativ 30 minute, pana se face o crusta aurie si oul se intareste.
Cand s-a copt lasam budinca de arpacas sa se raceasca putin si o taiem ca si feliile de placinta. Se poate servi calda sau rece ... este delicioasa in ambele variante.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Sau Rulada cu Mere
3
Romania

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Reţetă de preparare a papanaşilor
4
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Chec pufos
5
Romania

Chec pufos

Chec pufos