Ingrediente
● Pentru ornare: |
● 1 l frisca lichida |
● 100-150 g nuca macinata (optional) |
● Pentru blat: |
● 6 oua |
● 4 linguri apa |
● 10 linguri de zahar |
● 6 linguri de faina |
● 4 linguri de cacao |
● 1 praf de copt |
● Crema de vanilie: |
● 3 plicuri de crema de vanilie la rece (Dr Oetker) |
● aprox 600 ml lapte fiert si rece |
● Pentru sos: |
● 1,5 l lapte fiert |
● 2 linguri faina |
● 5-7 linguri zahar (cat va place de dulce) |
● 6 linguri de cacao |
● 2-3 fiole de esenta de rom (Dr Oetker) |
● 2 plicuri stafide aurii (200 g) |
Mod de preparare
Blatul:
Se bat ouale cu zaharul, se adauga apa rece, se amesteca cacaua cu faina si praful de copt si se adauga (se cerne) peste restul de ingrediente deja amestecate. Se da la copt in cuptorul incalzit in prealabil la foc nu prea tare. Se verifica cu scobitoarea. Se lasa la racit.
Crema:
Cele 3 plicuri de crema de vanilie la rece (Dr. Oetker) se bat cu laptele rece, atat cat sa fie mai tare (cam 600 ml).
Sosul:
Se pune in zahar faina, cacaua si se amesteca, apoi se toarna laptele treptat, se amesteca sa nu se faca cocolosi si se pune cam 2-3 minute la fiert socotind de cand a inceput sa fiarba si amestecand continuu. Cand s-a racit se adauga esenta de rom si stafidele.
Aranjarea prajiturii:
Se rupe cu lingura din blat bucatele mici (cat causul de la o lingura de supa), se aseaza intr-un vas mare (eu am folosit vasul rotund si mai mare dintr-un set de yena) pana se umple partea de jos a vasului, se toarna sos din abundenta ca sa se imbibe toate bucatile de blat, se rup bucati la fel de mici din crema de vanilie si se intercaleaza intre bucatile de blat, apoi se toarna frica bine batuta cat sa acopere crema de vanilie (nuca optional), apoi din nou blat, sos, crema si frisca pana cand se umple vasul. Ultimul strat va fi frisca asezata cu lingura si stropita cu sos.
Se serveste in cupe de inghetata si cine vrea, cu piscoturi. Pofta buna!
Nu am citit toate reletele de pe site si sper ca nu mai este una la fel ca sa nu supar pe nimeni. Eu o am de vreo cativa ani de o pretena si fac prajitura cat de des se poate. Este ca o inghetata pentru iarna. Mie mi-au iesit trei vase de yena si un castron mai mic, asa ca daca faceti impartiti si la cei gragi voua. Pofta buna.
Imi pare rau, dar nu am aparat foto sa va pot trimite si poze, dar poate face cineva prajitura si pune acea persoana poze pe site. Va pup. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Somloy Galuska III" nu uita sa ii faci un review.
Se bat ouale cu zaharul, se adauga apa rece, se amesteca cacaua cu faina si praful de copt si se adauga (se cerne) peste restul de ingrediente deja amestecate. Se da la copt in cuptorul incalzit in prealabil la foc nu prea tare. Se verifica cu scobitoarea. Se lasa la racit.
Crema:
Cele 3 plicuri de crema de vanilie la rece (Dr. Oetker) se bat cu laptele rece, atat cat sa fie mai tare (cam 600 ml).
Sosul:
Se pune in zahar faina, cacaua si se amesteca, apoi se toarna laptele treptat, se amesteca sa nu se faca cocolosi si se pune cam 2-3 minute la fiert socotind de cand a inceput sa fiarba si amestecand continuu. Cand s-a racit se adauga esenta de rom si stafidele.
Aranjarea prajiturii:
Se rupe cu lingura din blat bucatele mici (cat causul de la o lingura de supa), se aseaza intr-un vas mare (eu am folosit vasul rotund si mai mare dintr-un set de yena) pana se umple partea de jos a vasului, se toarna sos din abundenta ca sa se imbibe toate bucatile de blat, se rup bucati la fel de mici din crema de vanilie si se intercaleaza intre bucatile de blat, apoi se toarna frica bine batuta cat sa acopere crema de vanilie (nuca optional), apoi din nou blat, sos, crema si frisca pana cand se umple vasul. Ultimul strat va fi frisca asezata cu lingura si stropita cu sos.
Se serveste in cupe de inghetata si cine vrea, cu piscoturi. Pofta buna!
Nu am citit toate reletele de pe site si sper ca nu mai este una la fel ca sa nu supar pe nimeni. Eu o am de vreo cativa ani de o pretena si fac prajitura cat de des se poate. Este ca o inghetata pentru iarna. Mie mi-au iesit trei vase de yena si un castron mai mic, asa ca daca faceti impartiti si la cei gragi voua. Pofta buna.
Imi pare rau, dar nu am aparat foto sa va pot trimite si poze, dar poate face cineva prajitura si pune acea persoana poze pe site. Va pup. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Somloy Galuska III" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Leila
• 25.10.2009 23:20:13
avem si noi cateva variante de somloi dar e bine venita si a ta :)
uite aici 1. http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/dulciuri/prajitura_somloi_galuska-1612/
si 2. http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/dulciuri/prajitura_somloi_somloi_galuska-1890/
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 04.11.2009 15:21:06
Imi place mult reteta ta !
Cu siguranta am sa o fac !
Felicitari si te mai asteptam si cu altele !