Prajitura fina cu crema de vanilie si jeleu de rodie

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
15 minute
Complexitate
redusa
Prajitura fina cu crema de vanilie si jeleu de rodie

Ingrediente

  • (2 foi):
  • 2 oua
  • 125 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 150 g zahar
  • cca 600 g faina alba
  • sare
  • 1 lingurita varfuita de amoniac stins cu sucul de la 1/4 lamaie
  • crema:
  • 2 oua,
  • 250 ml lapte caldut
  • 4 linguri de amidon alimentar de porumb
  • 100 g unt sau margarina
  • esenta de vanilie
  • jeleul de rodie:
  • suc de la o rodie mare
  • 1 cescuta de zahar
  • 1 plic de tort jelle

Mod de preparare

Se bat cu telul ouale impreuna cu zaharul, laptele, uleiul, praful de sare si amoniacul stins cu suc de lamaie, pana ce obtinem un amestec spumos in care s-a topit zaharul. Se adauga faina amestecand la inceput cu o lingura, apoi se framanta pe o planseta data cu faina pana ce aluatul este elastic si nu se mai lipeste de mana. Se taie in 2 parti egale. Fiecare bucata de aluat se intinde cu un sucitor la marimea tavilor ce urmeaza sa le coacem pe dosul lor. Se dau cate 5 minute in cuptorul incins bine, apoi se desrind de tava cu lama unui cutit. Le lasam sa se raceasca bine, apoi le suprapunem si le taiem in 2 jumatati, obtinand astfel 4 bucati egale.

Se prepara crema mixand albusul cu zaharul pana se intareste ca o bezea. Galbenusurile se freaca cu laptele alternand cu amidonul, amestecand continuu cu un tel asezand vasul in care sunt intr-un alt vas un pic mai mare cu apa fierbinte. Amestecam continuu pana obtinem un amestec cremos de consistenta unei smantani in care adaugam bezeaua si mai amestecam cca 5 minute. Dam de pe foc vasele si adaugam esenta si untul taiat felii, una dupa alta, numai dupa ce prima o incorporam in compozitiea cremei.

Se asaza intr-o tava o forma reglabila dreptunghiulara, o fixam la marimea blaturilor si asezam blaturile unse cu cate un strat de crema calda, unul peste altul, presand usor cu mana, iar pe ultimul il lasam neuns la partea superioara, deasupra.

Preparam jeleul astfel: curatam rodia de coaja groasa si pielitele albe si apoi dam la blender. Se strecoara sucul printr-un tifon si il pune la fiert cu zaharul si plicul de tort gelle. Dupa 2-3 clocote, se toarna fierbinte deasupra prajiturii si se da la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia. Aceasta prajitura are un blat fin ca un biscuit fraged, iar crema delicata de vanilie se completeaza de minune cu gustul acrisor al jeleului de rodie!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
4
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Desert priconuci a la Cleme
Bucataras.RO

Desert priconuci a la Cleme

Cum reiese si din titlu m-am inspirat din reteta Clementinei https://www.bucataras.ro/retete/fursecuri-priconuci-79851.html....

Desert priconuci a la Cleme
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola