Prajitura cu Mere si Frisca

Postat pe: 27-09-2010
(0)

Ingrediente

Blat:
9 linguri cu varf faina
9 linguri zahar pudra
10 linguri lapte caldut
7 albusuri
4 galbenusuri
1 plic praf de copt
1 praf de sare
Crema si sos de mere:
1 kg mere
1 l suc de mere, neacidulat
2 plicuri budinca de vanilie
2 pliculete gelatina (16 g)
4 linguri zahar pentru caramel
9 linguri zahar pentru crema
2 plicuri zahar vanilat
500 ml apa
zeama de la 1 lamaie
zeama de la 1/2 portocala
1 lingura cu varf unt
Pentru ornat:
500 ml frisca
150 g zahar
150 g miez de nuca, rupt bucati
1 intaritor de frisca, optional

Mod de preparare

Blat:
Mixati galbenusurile cu 5 linguri de zahar pana se albesc, se spumeaza si-si maresc volumul, apoi adaugati cate putin din laptele caldut, mixand in continuare pana ce volumul se mareste de aproximativ 3 ori, iar compozitia se ingroasa de consistenta smantanii.

Adaugati pe rand din faina cernuta impreuna cu praful de copt, mixand de fiecare data.

Bateti albusurile spuma cu un praf de sare si 4 linguri de zahar
Incorporati 1/3 din albusuri in crema de galbenusuri, apoi restul, amestecand cu grija, prin rasturnare cu o spatula, de jos in sus.

Turnati in tava tapetata cu hartie de copt. Dati la cuptorul incins, la foc iute in primele 5-7 min, apoi la foc potrivit, spre mai mic, pentru 20-25 min sau pana ce este copt si frumos rumenit (faceti testul cu scobitoarea).

Scoateti din cuptor, lasati 5 min sa se racoreasca, scoateti din tava, indepartati hartia de copt si lasati la racit pe un gratar. Taiati pe latime fasii egale de blat racit.

Krantz:
Ungeti o tava, in interior, cu foarte putin ulei. Caramelizati 150 g zahar, adaugati nuca rupta, omogenizati si lasati amestecul la racit, intins in strat subtire, in tava unsa. Maruntiti-l apoi intr-un blender.

Sos de mere:
Curatati merele de coaja, taiati-le felii potrivite sau cubulete, stropiti-le cu putina zeama de lamaie. Caramelizati zaharul, stingeti cu apa si lasati putin sa fiarba. Adaugati merele si fierbeti-le pana se inmoaie. Luati de pe foc, puneti peste ele zeama de portocale, restul de zeama de lamaie, zaharul vanilat si omogenizati. Strecurati apoi merele si lasati-le impreuna cu 100 ml sirop, la racit.

Crema:
Din siropul ramas si sucul de mere (aproximativ 1,3 l) opriti 300 ml, iar restul puneti-l pe foc impreuna cu zaharul.

Intre timp, dizolvati gelatina in 50 ml lichid si frecati-o cu o lingura pana-si schimba culoarea. Dizolvati budinca in restul de 250 ml lichid, din cei 300 ml opriti, turnati-o in siropul fierbinte si lasati-o pe foc, pana se ingroasa, amestecand. Luati vasul deoparte, adaugati untul si gelatina si omogenizati bine.

Asamblare si ornare:
Aveti nevoie de o tava mai mica si mai inalta decat cea in care ati copt blatul. Tapetati-o cu o folie de plastic de dimensiuni mai mari decat cea a tavii. Asezati fasiile de blat, fara spatii intre ele, in toata tava, refacand forma blatului. Turnati si nivelati sosul de mere.

Repartizati deasupra restul de fasii de blat ramase, lasand intre ele distante egale, apoi turnati budinca fierbinte, in spatiile dintre fasii. Dati la rece pentru cel putin 6 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.

Scoateti din tava si indepartati folia.

Bateti frisca, eventual cu intaritor (optional), amestecati-o cu krantz-ul maruntit din care opriti putin pentru decor si intindeti-o peste prajitura. Treceti cu dintii unei furculite prin frisca, in linii sinuoase, pentru a-i da o forma frumoasa si presarati deasupra krantz-ul oprit.

Se poate taia si servi dupa 1 ora.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Prajitura cu Mere si Frisca" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Prajitura cu Mere si Frisca