Prajitura cu mere (de post)

Portii
10
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere (de post)

Ingrediente

  • Aluat:
  • 130 g faina
  • 150 g gris
  • 130g zahar
  • 150 g margarina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 -3 lingurite zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • 5-6 linguri zahar brun
  • 50 g stafide
  • 2 linguri scortisoara macinata(dupa preferinta)
  • 130 g nuca maruntita

Mod de preparare

Este o reteta usor de preparat, rapida si delicioasa.Prajitura o putem numi si "Gustul copilariei", pentru ca ne bucuram de ea din vremea copilariei, mai ales in post sau toamna, in sezonul merelor.
Sa trecem la lucru. Intr-n vas vom amesteca bine faina, zaharul, grisul, zaharul vanilat si praful de copt, apoi ne vom ocupa de umplutura. Dupa ce am spalat merele, le vom curata de coaja si seminte, apoi le vom da pe razatoarea mare, le vom amesteca cu zaharul brun si stafidele. Margarina trebuie lasata la temperatura camerei, evental o vom lasa aproape de o sursa de caldura ca sa se inmoaie, dupa care o vom imparti in 3 parti egale. Dupa ce am terminat cu aluatul si umplutura, pregatim tava in care vom coace prajitura. Eu am folosit o tava de teflon cu dimensiunea de 35x24cm, pe care am captusit-o cu hartie de copt si am uns-o cu una din cele 3 parti de margarina, si desigur si cei 4 pereti, (e bine sa urmariti si fotografiile postate la etapele de lucru, care sigur va vor fi de un real folos).
Ingredientele pentru aluat le vom imparti in doua si vom incepe sa formam prajitura.
Cred ca o sa vi se para anormal sa folosim pentru aluat toate ingredientele uscate, asa am zis si eu cand am preparat-o pentru prima data, dar dupa ce am gustat-o am ramas impresionata de felul cum a iesit, nu mai spun de gustul si de aroma ei placuta...!
Prima jumatate de gris cu faina o vom presara in tava tapetata cu margarina, apoi vom acoperi cu jumatate din umplutura de mere. Incepem al doilea strat, presaram cealalta parte de gris cu faina peste care vom pune a doua parte de margarina sub forma de gramajoare, imprastiate din loc in loc, dupa care vom acoperi toata suprafata cu restul de umputura de mere.
Ne-a mai ramas o parte de margarina pe care o vom pune peste mere, tot gramajoare mici, pe toata suprafata(sa urmariti si pozele). Nucile fie le taiati fie le sfarmati, dupa cum preferati. Eu le-am maruntit mai mult, ca sa pot portiona mai usor prajitura. Deci ultimul strat a fost format din nuci, pe care le-am presarat uniform pe toata suprafata tavii.
De retinut ordinea straturilor: Mai intai incepem cu margarina, faina+gris, mere, faina+gris, margarina, mere, margarina, nuci.
Dupa ce am terminat vom da prajitura la copt, in cuptorul incins la 170 de grade timp de o ora. Dupa aproximativ o ora, am rumenit putin suprafata prajiturii, astfel nucile au capatat un gust si o aroma deosebit de placuta.(desigur dupa preferinta).
Daca doriti ca prajitura sa fie mai groasa veti folosi o tava cu dimensiunile mai mici, sau mariti cantitatile ingredientelor.
Se va lasa sa se raceasca bine, apoi o veti portiona. La mine nu au avut rabdare dragii mei, sa o las prea mult la racit, asa ca am portionat-o cand era inca calduta.
Este o prajitura simpla delicioasa si nu necesita nici efort prea mult si nici ingrediente costisitoare..!
Va doresc spor si
Pofta buna!
Specific : Romania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Paste - Fettucina Alfredo
5
Paste

Paste - Fettucina Alfredo

Paste - Fettucina Alfredo
Parteneri
Fursecuri cu unt si cocos
Bucataras.RO

Fursecuri cu unt si cocos

Am vazut aceasta reteta acum mai mult timp pe blogul Laurei Laurentiu si am salvat-o cu gandul sa prepar si eu aceste...

Fursecuri cu unt si cocos
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura