Prajitura cu mere (de post)

Portii
10
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere (de post)

Ingrediente

  • Aluat:
  • 130 g faina
  • 150 g gris
  • 130g zahar
  • 150 g margarina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 -3 lingurite zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • 5-6 linguri zahar brun
  • 50 g stafide
  • 2 linguri scortisoara macinata(dupa preferinta)
  • 130 g nuca maruntita

Mod de preparare

Este o reteta usor de preparat, rapida si delicioasa.Prajitura o putem numi si "Gustul copilariei", pentru ca ne bucuram de ea din vremea copilariei, mai ales in post sau toamna, in sezonul merelor.
Sa trecem la lucru. Intr-n vas vom amesteca bine faina, zaharul, grisul, zaharul vanilat si praful de copt, apoi ne vom ocupa de umplutura. Dupa ce am spalat merele, le vom curata de coaja si seminte, apoi le vom da pe razatoarea mare, le vom amesteca cu zaharul brun si stafidele. Margarina trebuie lasata la temperatura camerei, evental o vom lasa aproape de o sursa de caldura ca sa se inmoaie, dupa care o vom imparti in 3 parti egale. Dupa ce am terminat cu aluatul si umplutura, pregatim tava in care vom coace prajitura. Eu am folosit o tava de teflon cu dimensiunea de 35x24cm, pe care am captusit-o cu hartie de copt si am uns-o cu una din cele 3 parti de margarina, si desigur si cei 4 pereti, (e bine sa urmariti si fotografiile postate la etapele de lucru, care sigur va vor fi de un real folos).
Ingredientele pentru aluat le vom imparti in doua si vom incepe sa formam prajitura.
Cred ca o sa vi se para anormal sa folosim pentru aluat toate ingredientele uscate, asa am zis si eu cand am preparat-o pentru prima data, dar dupa ce am gustat-o am ramas impresionata de felul cum a iesit, nu mai spun de gustul si de aroma ei placuta...!
Prima jumatate de gris cu faina o vom presara in tava tapetata cu margarina, apoi vom acoperi cu jumatate din umplutura de mere. Incepem al doilea strat, presaram cealalta parte de gris cu faina peste care vom pune a doua parte de margarina sub forma de gramajoare, imprastiate din loc in loc, dupa care vom acoperi toata suprafata cu restul de umputura de mere.
Ne-a mai ramas o parte de margarina pe care o vom pune peste mere, tot gramajoare mici, pe toata suprafata(sa urmariti si pozele). Nucile fie le taiati fie le sfarmati, dupa cum preferati. Eu le-am maruntit mai mult, ca sa pot portiona mai usor prajitura. Deci ultimul strat a fost format din nuci, pe care le-am presarat uniform pe toata suprafata tavii.
De retinut ordinea straturilor: Mai intai incepem cu margarina, faina+gris, mere, faina+gris, margarina, mere, margarina, nuci.
Dupa ce am terminat vom da prajitura la copt, in cuptorul incins la 170 de grade timp de o ora. Dupa aproximativ o ora, am rumenit putin suprafata prajiturii, astfel nucile au capatat un gust si o aroma deosebit de placuta.(desigur dupa preferinta).
Daca doriti ca prajitura sa fie mai groasa veti folosi o tava cu dimensiunile mai mici, sau mariti cantitatile ingredientelor.
Se va lasa sa se raceasca bine, apoi o veti portiona. La mine nu au avut rabdare dragii mei, sa o las prea mult la racit, asa ca am portionat-o cand era inca calduta.
Este o prajitura simpla delicioasa si nu necesita nici efort prea mult si nici ingrediente costisitoare..!
Va doresc spor si
Pofta buna!
Specific : Romania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
2
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura La Metru
5
Dulciuri

Prajitura La Metru

Prajitura La Metru
Parteneri
Soleanca (Ciorba ruseasca)
Bucataras.RO

Soleanca (Ciorba ruseasca)

Am văzut această ciorbă (impropriu spus ciorbă, se află situată undeva între supă şi ciorbă) acum câteva...

Soleanca (Ciorba ruseasca)
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola