Prajitura cu Foi de Zahar Ars

Complexitate
redusa
Prajitura cu Foi de Zahar Ars

Ingrediente

  • Foi:
  • 450 gr faina
  • 100 gr zahar
  • un plic vahar vanilat
  • 125 gr unt
  • 100 ml smantana
  • 150 ml apa fierbinte
  • 1 ou
  • coaja rasa de la o lamiae
  • o lingurita praf de copt
  • un varf de cutit sare
  • Crema:
  • 230 gr zahar
  • 70 gr amidon
  • 200 gr unt
  • 250 gr lapte
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 20 ml rom
  • Glazura:
  • Un pachet glazura, de preferat glazura “duo “ - ciocolata neagra si alba

Mod de preparare

Foi:
Zaharul se caramelizeaza pana ce capata o culoare maronie. Cand incepe sa sa apara o spuma deasupra zaharului se stinge cu apa fierbinte. Acesta se lasa pe foc amestecand continuu pana ce se topeste zaharul in totalitate. Cand s-a topit se lasa sa se raceasca.

Untul la temperatura camerei se amesteca cu oul, sarea, coaja de lamaie rasa fin, zaharul vanilat si smantana. Toate aceste ingrediente se dilueaza cu siropul de zahar ars.

Dupa aceea se adauga treptat faina impreuna cu praful de copt.

Aceasta compozitie se amesteca bine dupa care se framanta. Atentie: Nu se framanta mult!!!!!!

Aluatul se imparte in patru bucati egale. Se formeaza astfel patru foi si se coc pe rand pe dosul tavi (25x33cm), presarate cu faina.

Dupa ce s-au copt toate foile, acestea se pun la rece pana ce preparam crema.

Crema:
Zaharul se caramelizeaza, iar cand s-a format spuma deasupra acesta se ia de pe foc si se lasa aproximativ 2 minute, dupa care se adauga untul. Dupa aceea se adauga treptat 100 ml lapte. Aceste ingrediente se fierb la foc mic pana ce se topeste zaharul.

Intre timp intr-un castron se amesteca amidonul cu restul de lapte. Amidonul se toarna treptat in compozitia de caramel cand aceasta a dat in clocot, amestecand continuu pt. a nu se prinde.
Cand compozitia s-a ingrosat, se ia de pe foc se adauga romul si zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit crema, incepe asamblarea prajiturii.

Se pune o foaie, dupa acea crema, iar foaie, iar crema si tot asa pana ce se termina crema si foile. Deasupra trebuie sa ramana foaia.
Deasupra se pune glazura topita conform instructiunilor de pe plic.
Prajitura se da la rece si se taie de preferabil a doua zi, pentru a se inmoia foile. .
Aceasta se taie in bucatele micute.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.