Prajitura cu Foi de Zahar Ars

Complexitate
redusa
Prajitura cu Foi de Zahar Ars

Ingrediente

  • Foi:
  • 450 gr faina
  • 100 gr zahar
  • un plic vahar vanilat
  • 125 gr unt
  • 100 ml smantana
  • 150 ml apa fierbinte
  • 1 ou
  • coaja rasa de la o lamiae
  • o lingurita praf de copt
  • un varf de cutit sare
  • Crema:
  • 230 gr zahar
  • 70 gr amidon
  • 200 gr unt
  • 250 gr lapte
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 20 ml rom
  • Glazura:
  • Un pachet glazura, de preferat glazura “duo “ - ciocolata neagra si alba

Mod de preparare

Foi:
Zaharul se caramelizeaza pana ce capata o culoare maronie. Cand incepe sa sa apara o spuma deasupra zaharului se stinge cu apa fierbinte. Acesta se lasa pe foc amestecand continuu pana ce se topeste zaharul in totalitate. Cand s-a topit se lasa sa se raceasca.

Untul la temperatura camerei se amesteca cu oul, sarea, coaja de lamaie rasa fin, zaharul vanilat si smantana. Toate aceste ingrediente se dilueaza cu siropul de zahar ars.

Dupa aceea se adauga treptat faina impreuna cu praful de copt.

Aceasta compozitie se amesteca bine dupa care se framanta. Atentie: Nu se framanta mult!!!!!!

Aluatul se imparte in patru bucati egale. Se formeaza astfel patru foi si se coc pe rand pe dosul tavi (25x33cm), presarate cu faina.

Dupa ce s-au copt toate foile, acestea se pun la rece pana ce preparam crema.

Crema:
Zaharul se caramelizeaza, iar cand s-a format spuma deasupra acesta se ia de pe foc si se lasa aproximativ 2 minute, dupa care se adauga untul. Dupa aceea se adauga treptat 100 ml lapte. Aceste ingrediente se fierb la foc mic pana ce se topeste zaharul.

Intre timp intr-un castron se amesteca amidonul cu restul de lapte. Amidonul se toarna treptat in compozitia de caramel cand aceasta a dat in clocot, amestecand continuu pt. a nu se prinde.
Cand compozitia s-a ingrosat, se ia de pe foc se adauga romul si zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit crema, incepe asamblarea prajiturii.

Se pune o foaie, dupa acea crema, iar foaie, iar crema si tot asa pana ce se termina crema si foile. Deasupra trebuie sa ramana foaia.
Deasupra se pune glazura topita conform instructiunilor de pe plic.
Prajitura se da la rece si se taie de preferabil a doua zi, pentru a se inmoia foile. .
Aceasta se taie in bucatele micute.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Jambon de porc la cuptor
Bucataras.RO

Jambon de porc la cuptor

Dureaza pana se face dar este tare bun1

Jambon de porc la cuptor
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.