Prajitura cu Foi de Zahar Ars

Complexitate
redusa
Prajitura cu Foi de Zahar Ars

Ingrediente

  • Foi:
  • 450 gr faina
  • 100 gr zahar
  • un plic vahar vanilat
  • 125 gr unt
  • 100 ml smantana
  • 150 ml apa fierbinte
  • 1 ou
  • coaja rasa de la o lamiae
  • o lingurita praf de copt
  • un varf de cutit sare
  • Crema:
  • 230 gr zahar
  • 70 gr amidon
  • 200 gr unt
  • 250 gr lapte
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 20 ml rom
  • Glazura:
  • Un pachet glazura, de preferat glazura “duo “ - ciocolata neagra si alba

Mod de preparare

Foi:
Zaharul se caramelizeaza pana ce capata o culoare maronie. Cand incepe sa sa apara o spuma deasupra zaharului se stinge cu apa fierbinte. Acesta se lasa pe foc amestecand continuu pana ce se topeste zaharul in totalitate. Cand s-a topit se lasa sa se raceasca.

Untul la temperatura camerei se amesteca cu oul, sarea, coaja de lamaie rasa fin, zaharul vanilat si smantana. Toate aceste ingrediente se dilueaza cu siropul de zahar ars.

Dupa aceea se adauga treptat faina impreuna cu praful de copt.

Aceasta compozitie se amesteca bine dupa care se framanta. Atentie: Nu se framanta mult!!!!!!

Aluatul se imparte in patru bucati egale. Se formeaza astfel patru foi si se coc pe rand pe dosul tavi (25x33cm), presarate cu faina.

Dupa ce s-au copt toate foile, acestea se pun la rece pana ce preparam crema.

Crema:
Zaharul se caramelizeaza, iar cand s-a format spuma deasupra acesta se ia de pe foc si se lasa aproximativ 2 minute, dupa care se adauga untul. Dupa aceea se adauga treptat 100 ml lapte. Aceste ingrediente se fierb la foc mic pana ce se topeste zaharul.

Intre timp intr-un castron se amesteca amidonul cu restul de lapte. Amidonul se toarna treptat in compozitia de caramel cand aceasta a dat in clocot, amestecand continuu pt. a nu se prinde.
Cand compozitia s-a ingrosat, se ia de pe foc se adauga romul si zaharul vanilat si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit crema, incepe asamblarea prajiturii.

Se pune o foaie, dupa acea crema, iar foaie, iar crema si tot asa pana ce se termina crema si foile. Deasupra trebuie sa ramana foaia.
Deasupra se pune glazura topita conform instructiunilor de pe plic.
Prajitura se da la rece si se taie de preferabil a doua zi, pentru a se inmoia foile. .
Aceasta se taie in bucatele micute.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie