Prajitura cu Crema de Nuca Prajita si Smantana

Complexitate
redusa
Prajitura cu Crema de Nuca Prajita si Smantana

Ingrediente

  • Blat:
  • -2 oua
  • -1 pahar cu miere de albine, din care sa lipseasca miere cat inaltimea a doua degete si care se completeaza cu ulei (se poate folosi si/sau miere artificiala)
  • -1,5 pahare zahar (se masoara cu acelasi pahar ca si mierea)
  • -1 lingurita cu varf cu bicarbonat
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -faina cat cuprinde (aproximativ 1 kg)
  • Crema:
  • -250 g nuca prajita in cuptor si macinata
  • -500 ml smantana dulce
  • -1-2 plicuri zahar vanilat
  • -250-350 g zahar praf (dupa gust)
  • Glazura (va propun glazura de la tortul-sah al Alinei_i)
  • -4 linguri zahar pudra
  • -2 linguri cacao
  • -2-3 linguri lapte (fiert si racit)

Mod de preparare

Blat:

Se amesteca toate ingredientele, punand la inceput doar 750 g faina, (bicarbonatul se va stinge cu zeama de lamaie) si se framanta pana se desprinde aluatul de mana. Dupa ce ati framantat bine si mai este necesar, adaugati cate putina faina, omogenizati prin framantare si functie de ce ati obtinut, adaugati sau nu inca putina faina, pana ce aluatul se desprinde de mana.

Aluatul cu miere, pare mai dificil de facut, dar cu respectarea catorva reguli, nu poti sa dai gres, iar efortul merita.
La inceput o sa obtineti un aluat format doar din faramituri, dar pe masura ce framantati, el se leaga si se inmoaie de la caldura mainii si necesita adaugare de faina, doar cate putina si, pe rand.

Aluatul obtinut se imparte in trei, din care vom intinde foi, care se coc pe fundul tavii. Ca sa-l putem lucra, se pune la frigider, invelit in folie alimentara, cel putin 30 min.

Intre timp, decupam din hartia de copt 3 bucati de dimensiunea fundului tavii. Intindem cu sucitorul o prima bucata de aluat, direct pe hartia de copt si cat dimensiunile acesteia, pusa pe masa de lucru. Apoi o transferam cu hartie cu tot pe fundul tavii si dam la cuptorul incins 7-8 min, la foc potrivit sau pana ce incepe sa se rumeneasca pe margini.

Scoatem tava, mutam foaia cu aluat cu tot pe un gratar (acum aluatul este foarte fragil si pufos), lasam sa se raceasca, apoi desprindem hartia (dupa racire, aluatul se intareste si devine casant). Repetam operatia pana coacem cele trei foi.

Crema:

Se bate bine smantana cu telul sau mixerul, apoi adaugam zaharul praf si cel vanilat si continuam sa batem, pana ce acesta s-a topit.
Se adauga nuca si se omogenizeaza. Daca crema obtinuta este prea moale, mai adaugati putina nuca macinata. Ea trebuie sa se poata intinde cu paleta peste aluat.
Se umple cu crema doua foi, iar peste a treia se pune glazura.

Glazura:

Se amesteca zaharul si cacaua, cernute, apoi se adauga laptele si se freaca bine. Se mai poate adauga putin lapte, functie de consistenta obtinuta.

Se niveleaza cu un cutit cu lama lunga si subtire.

Se orneaza dupa dorinta.

Prajitura se taie si se serveste a doua zi, cand foile s-au inmuiat.

POFTA BUNA!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita

Salata Fresh cu Conopida, Prosciutto si Oua de Prepelita
Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna

Gutui in Sirop Aromat, Pentru Iarna
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Prajitura Tuguiet
4
Dulciuri

Prajitura Tuguiet

Prajitura Tuguiet
Taitei de casa
5
Paste

Taitei de casa

Taitei de casa
Parteneri
Desert tort cu afine si lamaie
Bucataras.RO

Desert tort cu afine si lamaie

De ceva timp imi doream sa fac tort in aceasta combinatie, cu afine si lamaie, iar aniversarea casatoriei a fost tocmai...

Desert tort cu afine si lamaie
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui