Prajitura cu Crema de Nuca Prajita si Smantana

Complexitate
redusa
Prajitura cu Crema de Nuca Prajita si Smantana

Ingrediente

  • Blat:
  • -2 oua
  • -1 pahar cu miere de albine, din care sa lipseasca miere cat inaltimea a doua degete si care se completeaza cu ulei (se poate folosi si/sau miere artificiala)
  • -1,5 pahare zahar (se masoara cu acelasi pahar ca si mierea)
  • -1 lingurita cu varf cu bicarbonat
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -faina cat cuprinde (aproximativ 1 kg)
  • Crema:
  • -250 g nuca prajita in cuptor si macinata
  • -500 ml smantana dulce
  • -1-2 plicuri zahar vanilat
  • -250-350 g zahar praf (dupa gust)
  • Glazura (va propun glazura de la tortul-sah al Alinei_i)
  • -4 linguri zahar pudra
  • -2 linguri cacao
  • -2-3 linguri lapte (fiert si racit)

Mod de preparare

Blat:

Se amesteca toate ingredientele, punand la inceput doar 750 g faina, (bicarbonatul se va stinge cu zeama de lamaie) si se framanta pana se desprinde aluatul de mana. Dupa ce ati framantat bine si mai este necesar, adaugati cate putina faina, omogenizati prin framantare si functie de ce ati obtinut, adaugati sau nu inca putina faina, pana ce aluatul se desprinde de mana.

Aluatul cu miere, pare mai dificil de facut, dar cu respectarea catorva reguli, nu poti sa dai gres, iar efortul merita.
La inceput o sa obtineti un aluat format doar din faramituri, dar pe masura ce framantati, el se leaga si se inmoaie de la caldura mainii si necesita adaugare de faina, doar cate putina si, pe rand.

Aluatul obtinut se imparte in trei, din care vom intinde foi, care se coc pe fundul tavii. Ca sa-l putem lucra, se pune la frigider, invelit in folie alimentara, cel putin 30 min.

Intre timp, decupam din hartia de copt 3 bucati de dimensiunea fundului tavii. Intindem cu sucitorul o prima bucata de aluat, direct pe hartia de copt si cat dimensiunile acesteia, pusa pe masa de lucru. Apoi o transferam cu hartie cu tot pe fundul tavii si dam la cuptorul incins 7-8 min, la foc potrivit sau pana ce incepe sa se rumeneasca pe margini.

Scoatem tava, mutam foaia cu aluat cu tot pe un gratar (acum aluatul este foarte fragil si pufos), lasam sa se raceasca, apoi desprindem hartia (dupa racire, aluatul se intareste si devine casant). Repetam operatia pana coacem cele trei foi.

Crema:

Se bate bine smantana cu telul sau mixerul, apoi adaugam zaharul praf si cel vanilat si continuam sa batem, pana ce acesta s-a topit.
Se adauga nuca si se omogenizeaza. Daca crema obtinuta este prea moale, mai adaugati putina nuca macinata. Ea trebuie sa se poata intinde cu paleta peste aluat.
Se umple cu crema doua foi, iar peste a treia se pune glazura.

Glazura:

Se amesteca zaharul si cacaua, cernute, apoi se adauga laptele si se freaca bine. Se mai poate adauga putin lapte, functie de consistenta obtinuta.

Se niveleaza cu un cutit cu lama lunga si subtire.

Se orneaza dupa dorinta.

Prajitura se taie si se serveste a doua zi, cand foile s-au inmuiat.

POFTA BUNA!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Parteneri
Clatite din aluat de negresa
Bucataras.RO

Clatite din aluat de negresa

Reteta e foarte simpla. Se gatesc foarte repede si sunt extrem de gustoase. E prima data cand le-am facut si pe mine m-au...

Clatite din aluat de negresa
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit