Prajitura cu Crema de Nuca Prajita si Smantana

Complexitate
redusa
Prajitura cu Crema de Nuca Prajita si Smantana

Ingrediente

  • Blat:
  • -2 oua
  • -1 pahar cu miere de albine, din care sa lipseasca miere cat inaltimea a doua degete si care se completeaza cu ulei (se poate folosi si/sau miere artificiala)
  • -1,5 pahare zahar (se masoara cu acelasi pahar ca si mierea)
  • -1 lingurita cu varf cu bicarbonat
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -faina cat cuprinde (aproximativ 1 kg)
  • Crema:
  • -250 g nuca prajita in cuptor si macinata
  • -500 ml smantana dulce
  • -1-2 plicuri zahar vanilat
  • -250-350 g zahar praf (dupa gust)
  • Glazura (va propun glazura de la tortul-sah al Alinei_i)
  • -4 linguri zahar pudra
  • -2 linguri cacao
  • -2-3 linguri lapte (fiert si racit)

Mod de preparare

Blat:

Se amesteca toate ingredientele, punand la inceput doar 750 g faina, (bicarbonatul se va stinge cu zeama de lamaie) si se framanta pana se desprinde aluatul de mana. Dupa ce ati framantat bine si mai este necesar, adaugati cate putina faina, omogenizati prin framantare si functie de ce ati obtinut, adaugati sau nu inca putina faina, pana ce aluatul se desprinde de mana.

Aluatul cu miere, pare mai dificil de facut, dar cu respectarea catorva reguli, nu poti sa dai gres, iar efortul merita.
La inceput o sa obtineti un aluat format doar din faramituri, dar pe masura ce framantati, el se leaga si se inmoaie de la caldura mainii si necesita adaugare de faina, doar cate putina si, pe rand.

Aluatul obtinut se imparte in trei, din care vom intinde foi, care se coc pe fundul tavii. Ca sa-l putem lucra, se pune la frigider, invelit in folie alimentara, cel putin 30 min.

Intre timp, decupam din hartia de copt 3 bucati de dimensiunea fundului tavii. Intindem cu sucitorul o prima bucata de aluat, direct pe hartia de copt si cat dimensiunile acesteia, pusa pe masa de lucru. Apoi o transferam cu hartie cu tot pe fundul tavii si dam la cuptorul incins 7-8 min, la foc potrivit sau pana ce incepe sa se rumeneasca pe margini.

Scoatem tava, mutam foaia cu aluat cu tot pe un gratar (acum aluatul este foarte fragil si pufos), lasam sa se raceasca, apoi desprindem hartia (dupa racire, aluatul se intareste si devine casant). Repetam operatia pana coacem cele trei foi.

Crema:

Se bate bine smantana cu telul sau mixerul, apoi adaugam zaharul praf si cel vanilat si continuam sa batem, pana ce acesta s-a topit.
Se adauga nuca si se omogenizeaza. Daca crema obtinuta este prea moale, mai adaugati putina nuca macinata. Ea trebuie sa se poata intinde cu paleta peste aluat.
Se umple cu crema doua foi, iar peste a treia se pune glazura.

Glazura:

Se amesteca zaharul si cacaua, cernute, apoi se adauga laptele si se freaca bine. Se mai poate adauga putin lapte, functie de consistenta obtinuta.

Se niveleaza cu un cutit cu lama lunga si subtire.

Se orneaza dupa dorinta.

Prajitura se taie si se serveste a doua zi, cand foile s-au inmuiat.

POFTA BUNA!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Tartiflette- specialitate Savoyarda
3
Mancaruri cu carne

Tartiflette- specialitate Savoyarda

Tartiflette- specialitate Savoyarda
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
4
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
5
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.