Prajitura cu Blaturi de Bezea, Crema si Glazura

Complexitate
ridicata
Prajitura cu Blaturi de Bezea, Crema si Glazura

Ingrediente

  • Blat 1
  • -6 albusuri
  • -1 varf lingurita sare
  • -8 linguri zahar pudra
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -3 plicuri zahar vanilat
  • -3 linguri faina
  • -½ plic praf de copt (de preferat cu sofran)
  • -100 g nuca de cocos (de preferat colorata, optional)
  • -1 foaie napolitana
  • Blat 2
  • -6 albusuri
  • -1 varf lingurita sare
  • -8 linguri zahar pudra
  • -1 lingurita zeama de lamaie
  • -3 plicuri zahar vanilat
  • -3 linguri faina
  • -½ plic praf de copt (de preferat cu sofran) -100 g nuca macinata
  • -1 foaie napolitana
  • Crema
  • -6 galbenusuri
  • -6 linguri zahar
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -½ lingurita sare
  • -12 linguri faina
  • -1200 ml lapte
  • -100 g unt taiat bucatele
  • -2 lingurite esenta de vanilie
  • -300 g mascarpone
  • Ganache de ciocolata
  • -250 ml smantana pentru frisca
  • -245 g ciocolata rasa, minim 54 % cacao
  • Pentru ornat
  • -50 g ciocolata amaruie, rasa

Mod de preparare

Blaturi (separat pentru fiecare)
Mixati albusurile cu sare pana devin spumoase.
Adaugati treptat cate 1 lingura din ½ cantitate de zahar, mixand energic.
Incepeti sa picurati zeama de lamaie (ajuta la intarirea bezelei) si sa puneti pe rand restul de zahar, zaharul vanilat, mixand in continuare pana obtineti o bezea tare si lucioasa.
Inglobati faina cernuta impreuna cu praful de copt, iar la final nuca de cocos (pentru blatul 1), respectiv nuca macinata (pentru blatul 2).
Alegeti o tava care sa aiba aproximativ dimensiunile foii de napolitana (25x36 cm) si tapetati-o cu hartie de copt.
Puneti foaia de napolitana in tava si intindeti compozitia blatului 1.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca 35- 40 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt si trece testul cu scobitoarea.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.

Procedati identic pentru blatul 2.

Crema
Intr-un vas, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, sarea si faina, apoi diluati cu putin lapte rece.
Turnati cate putin si in fir subtire restul de lapte fierbinte, omogenizand de fiecare data.
Puneti vasul pe foc mic si lasati pana ce crema se ingroasa, amestecand continuu.
Dati deoparte, inglobati untul si esenta, acoperiti suprafata cremei cu o folie si lasati la racit.
Adaugati mascarpone si mixati bine.
Impartiti crema in doua.
Puneti o parte peste foaia de napolitana a blatului 1, iar restul peste foaia de napolitana a blatului 2.

Ganache de ciocolata
Puneti la bain-marie smantana pentru frisca si ciocolata rasa.
Incalziti la bain- marie sau la foc mic pana se topeste ciocolata, amestecand continuu.
Luati vasul de pe foc si bateti compozitia pana devine omogena si fina.
Lasati sa se raceasca.

* Daca este prea lichida, dati la frigider pana ajunge la densitatea dorita.

Intindeti ganache-ul peste prajitura si ornati presarand ciocolata amaruie, rasa.
Pastrati la frigider.

Prajitura se portioneaza foarte bine a doua zi.
Optional, blaturile pot fi insiropate usor, dar fara ca siropul sa ajunga la foaia de napolitana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie