Prajitura cu afine si lavanda

Portii
15
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu afine si lavanda

Ingrediente

  • pentru foi;:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • esenta vanilie
  • pentru crema cu afine:
  • 200 ml frisca lichida
  • o ceasca sirop concentarat de afine
  • o mana de afine proaspete
  • un plic de 10 g gelatina
  • pentru crema cu lavanda:
  • 100 ml frisca lichida,
  • 200 g branza proaspata cu smantana
  • un plic (10 g )gelatina
  • 2 linguri de flori de lavanda
  • decor:
  • jeleu de afine
  • frisca
  • Siropul concentrat:
  • 200 g afine
  • 1 cana de zahar
  • 100 ml apa

Mod de preparare

Se prepara blatul din albusurile batute cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc, se adauga galbenusrilel frecate un pic cu uleiul, se adauga esenta de vanilie si pe urma se incorporeaza faina. Se pune aluatul in tava tapetata cu hartie pentru copt, apoi se da 20 minute la copt, primele 5 minute la foc mai iute, apoi la foc mic. Se desprinde blatul de hartie cu lama unui cutit, apoi se taie pe lat, in 2 jumatati egale.
Se pun afinele la fiert in siropul de zahar cand da in primele clocote si se lasa cca 15 minute sa fiarba. Se strecoara fructele de sirop. Siropul se lasa sa se raceasca, iar fructele de afine fierte se dau la blender cu 2 linguri de sirop pana obtinem un piure consistent, asemanator jeleului.
Se pune prima parte de blat intr-o forma patrata reglabila. Se presara deasupra lui o mana de afine proaspete, pe toata suprafata.
Se mixeaza frisca pana se intareste, se incorporeaza si siropul treptat in frisca, mixand incontinuu. Se hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece, apoi se topeste la bain marie si se toarna in frisca. Se toarna deasupra blatului din forma, se vine deasupra ce cea de a 2 a parte de blat, se preseaza usor cu mana.
Se mixeaza frisca pana se intareste. Se mixeaza branza proaspata cu smantana, apoi se incorporeaza frisca, florile de lavanda si gelatina hidratata si topita la bain marie. Se da la rece o ora dupa care se scoate si se intinde deasupra piureul de afine. Se mai lasa o ora la frigider, apoi se poate taia si servi decorata cu frisca si afine.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
New York Cheesecake

New York Cheesecake

New York Cheesecake
Cele mai apreciate rețete
Salata de Ceapa Marinata
1
Salate

Salata de Ceapa Marinata

Salata de Ceapa Marinata
Tort Racoros
2
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Felii olandeze
3
Dulciuri

Felii olandeze

Felii olandeze
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Piept de pui in crusta de cascaval cu cartofi dulci
Bucataras.RO

Piept de pui in crusta de cascaval cu cartofi dulci

In familia mea snitelele sunt la mare cautare drept pentru care, gatesc foarte des, ba din carne de pui, ba din porc etc. Ce...

Piept de pui in crusta de cascaval cu cartofi dulci
Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Culinar.RO

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce