Am scris reteta originala si modificarile mele, deci asa cum am facut-o eu, in paranteza.
Incalzim cuptorul la 190 °c.
* bine sa puneti hirtie de copt in tava sau sa ungeti cu unt si sa presarati pesmet sau faina (eu prefer pesmetul, se poate si chiar e mai bun obtinut din biscuiti macinati).
Curatam merele de coaja si cotor (sau coaja o lasati daca va place), le taiem in 4 si apoi fiecare sfert in felii subtirele.
Amestecam intr-un castron faina cu zaharul si cu untul moale (nu topit) pina cind obtinem numai firimituri, nu trebuie sa faci un aluat adevarat, legat.
Ungem tava inclusiv pe pereti si o tapetam cu faina sau pesmet (eu am uitat si se delipeste cam greu, nu mai e la fel de frumoasa) si punem in ea 2/3 din cantitatea de firimituri obtinute. Peste acest aluat sfarimicios pe care nu-l strivim punem feliile de mere (mie mi-au iesit vreo 3 straturi). Presaram scortisoara si apoi restul de 1/3 din aluatul sfarimicios, firimiturile care v-au ramas. Nu trebuie sa se acopere perfect merele, in tava de 24 cm poate ca se acopera mai bine in cea de 26 cm nu, dar nu conteaza.
Puneti tava in cuptor si coaceti 20 minute la 190°c
Cind e aproape gata, deci inainte cu citeva minute ca ceasul sa va anunte ca au trecut cele 20 minute de cind prajitura e in cuptor amestecati cu mixerul ouale (eu am pus 3 in loc de 2 pentru ca scotind smintina aia nefermentata din reteta nu mai aveam suficient lichid, in original sunt 325 ml de lichid smintina si iaurt si eu am pus numai 200 ml) cu zaharul si iaurtul (sau daca ati ales varianta originala si cu smintina).
Scoateti tava din cuptor si varsati deasupra merelor coapte aceasta crema. Introduceti tava din nou in cuptor si continuati la 200 °c pentru cca 40 minute.
Lasati sa se raceasca si serviti cu lingurita. Este formata din trei straturi: cel de jos devine usor crocant dar in acelasi timp se inmoaie, umezeste de la mere; merele din mijoc sunt cremoase iar crema de deasupra daca o faceti numai cu iaurt este usor acrisoara daca o sa o pregatiti din smintina si iaurt ca in original probabil ca iese mai dulce conteaza si cantutatea de zahar, in original cred ca este foarte dulce.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustO prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaZacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...
Zacusca de vinete – cu legume tocate maruntAstazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...
Ostropel de pui ca la mama acasaDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii