Prajitura Cremoasa cu Mere si Blat Sfarimicios

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa
Prajitura Cremoasa cu Mere si Blat Sfarimicios

Ingrediente

  • Pentru blatul sfarimicios:
  • 200 gr faina de prajituri
  • 100 gr unt
  • 150 gr zahar (eu am pus numai 80 gr)
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru umplutura de mere:
  • 1 kg de mere (eu am pus numai 750-800 gr)
  • scortisoara macinata
  • Pentru crema:
  • 2 oua (eu am pus 3)
  • 200 ml smintina dulce, cea de batut frisca, dar neindulcita (eu nu am pus)
  • 1 pahar de iaurt (125 gr) (eu am pus 200 ml iaurt gras)
  • 100 gr zahar (eu am pus 70 gr)
  • tava 24 sau 26 cm diametru (eu am facut in cea de 26 cm)

Mod de preparare

Am scris reteta originala si modificarile mele, deci asa cum am facut-o eu, in paranteza.

Incalzim cuptorul la 190 °c.

* bine sa puneti hirtie de copt in tava sau sa ungeti cu unt si sa presarati pesmet sau faina (eu prefer pesmetul, se poate si chiar e mai bun obtinut din biscuiti macinati).

Curatam merele de coaja si cotor (sau coaja o lasati daca va place), le taiem in 4 si apoi fiecare sfert in felii subtirele.

Amestecam intr-un castron faina cu zaharul si cu untul moale (nu topit) pina cind obtinem numai firimituri, nu trebuie sa faci un aluat adevarat, legat.

Ungem tava inclusiv pe pereti si o tapetam cu faina sau pesmet (eu am uitat si se delipeste cam greu, nu mai e la fel de frumoasa) si punem in ea 2/3 din cantitatea de firimituri obtinute. Peste acest aluat sfarimicios pe care nu-l strivim punem feliile de mere (mie mi-au iesit vreo 3 straturi). Presaram scortisoara si apoi restul de 1/3 din aluatul sfarimicios, firimiturile care v-au ramas. Nu trebuie sa se acopere perfect merele, in tava de 24 cm poate ca se acopera mai bine in cea de 26 cm nu, dar nu conteaza.

Puneti tava in cuptor si coaceti 20 minute la 190°c

Cind e aproape gata, deci inainte cu citeva minute ca ceasul sa va anunte ca au trecut cele 20 minute de cind prajitura e in cuptor amestecati cu mixerul ouale (eu am pus 3 in loc de 2 pentru ca scotind smintina aia nefermentata din reteta nu mai aveam suficient lichid, in original sunt 325 ml de lichid smintina si iaurt si eu am pus numai 200 ml) cu zaharul si iaurtul (sau daca ati ales varianta originala si cu smintina).

Scoateti tava din cuptor si varsati deasupra merelor coapte aceasta crema. Introduceti tava din nou in cuptor si continuati la 200 °c pentru cca 40 minute.


Lasati sa se raceasca si serviti cu lingurita. Este formata din trei straturi: cel de jos devine usor crocant dar in acelasi timp se inmoaie, umezeste de la mere; merele din mijoc sunt cremoase iar crema de deasupra daca o faceti numai cu iaurt este usor acrisoara daca o sa o pregatiti din smintina si iaurt ca in original probabil ca iese mai dulce conteaza si cantutatea de zahar, in original cred ca este foarte dulce.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Chisca umpluta cu crupe albe
1
Mancaruri cu carne

Chisca umpluta cu crupe albe

Chisca umpluta cu crupe albe
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Bomboane cu Visine din Visinata
4
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Furescuri cu Untura
5
Dulciuri

Furescuri cu Untura

Furescuri cu Untura
Parteneri
Desert prajitura cu crema de vanilie
Bucataras.RO

Desert prajitura cu crema de vanilie

"retete pentru mese in familie".

Desert prajitura cu crema de vanilie
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai