Amestecati zaharul (* care daca este alb normal prajitura iese mai deschisa la culoare si daca folositi zahar brun va iesi mai colorata) cu faina, praful de copt si apoi cu untul, aluatul trebuie sa fie ca pentru crumble, sfaramicios.
Impartiti aluatul in doua parti egale, o jumatate o puneti in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, faina sau hirtie de copt si apasati ca sa formati un blat compact.
Peste a doua jumatate de aluat sfaramicios varsati oul (** pe care in varianta vegetariana il puteti inlocui cu iaurt), laptele in care ati dizolvat bicarbonatul si adaugati nucsoara (*** eu am pus numai jumatate de lingurita, deci cantitatea o alegeti dupa gustul vostru), amestecati cu mixerul sau cu telul in forma de para. Nu trebuie sa obtineti un aluat foarte fin, mai ramin cocoloase din aluatul sfarimicios.
Varsati acest aluat care este foarte moale, lichid, putin mai gros decit aluatul de clatite.
Peste, adaugati miezul de nuca ori taiat in bucati mai mari ori pur si simplu ornati cu jumatati de nuca circular.
Introduceti tava in cuptorul deja incalzit la 170-180 °c si coaceti 30-35 min sau cit este nevoie, faceti proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata. Eu am copt mai mult, cca 40 min
Lasati sa se raceasca inainte de a taia si servi prajitura.
Cunoscuta pe net mai ales in paginile de limba engleza (americane si australiene) ca si prajitura armeneasca cu nucsoara (armenian nutmeg cake) dupa care am scotocit cit am putut inclusiv cu cautare tradusa de google in limba armeana pe google. Tind sa cred ca este o prajitura din diaspora armeana. Originea este mai putin importanta, gustul insa este de nota 10.
Chiar daca se coace "dintr-o singura miscare" are de fapt doua straturi: unul la baza crocant ca blatul de la cheesecake si unul moale si pufos ca un pound cake desi ingredientele nu-s aceleasi. Ar mai exista si un al treilea strat - cel de nuci de la suprafata.
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii