Prajitura Armeneasca cu Nucsoara si Nuci

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Prajitura Armeneasca cu Nucsoara si Nuci

Ingrediente

  • Pentru o tava cu diametrul de 20cm:
  • 110 gr zahar
  • 220 gr faina de prajituri
  • 112 gr unt
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • 1 ou
  • 1 lingurita de nucsoara macinata
  • 175 ml lapte
  • 1 lingurita de bicarbonat (nu praf de copt)
  • vreo 20 de nuci (miezul)

Mod de preparare

Amestecati zaharul (* care daca este alb normal prajitura iese mai deschisa la culoare si daca folositi zahar brun va iesi mai colorata) cu faina, praful de copt si apoi cu untul, aluatul trebuie sa fie ca pentru crumble, sfaramicios.

Impartiti aluatul in doua parti egale, o jumatate o puneti in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, faina sau hirtie de copt si apasati ca sa formati un blat compact.

Peste a doua jumatate de aluat sfaramicios varsati oul (** pe care in varianta vegetariana il puteti inlocui cu iaurt), laptele in care ati dizolvat bicarbonatul si adaugati nucsoara (*** eu am pus numai jumatate de lingurita, deci cantitatea o alegeti dupa gustul vostru), amestecati cu mixerul sau cu telul in forma de para. Nu trebuie sa obtineti un aluat foarte fin, mai ramin cocoloase din aluatul sfarimicios.

Varsati acest aluat care este foarte moale, lichid, putin mai gros decit aluatul de clatite.

Peste, adaugati miezul de nuca ori taiat in bucati mai mari ori pur si simplu ornati cu jumatati de nuca circular.

Introduceti tava in cuptorul deja incalzit la 170-180 °c si coaceti 30-35 min sau cit este nevoie, faceti proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata. Eu am copt mai mult, cca 40 min

Lasati sa se raceasca inainte de a taia si servi prajitura.
Cunoscuta pe net mai ales in paginile de limba engleza (americane si australiene) ca si prajitura armeneasca cu nucsoara (armenian nutmeg cake) dupa care am scotocit cit am putut inclusiv cu cautare tradusa de google in limba armeana pe google. Tind sa cred ca este o prajitura din diaspora armeana. Originea este mai putin importanta, gustul insa este de nota 10.

Chiar daca se coace "dintr-o singura miscare" are de fapt doua straturi: unul la baza crocant ca blatul de la cheesecake si unul moale si pufos ca un pound cake desi ingredientele nu-s aceleasi. Ar mai exista si un al treilea strat - cel de nuci de la suprafata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Prajitura cu Branza de Vaci
5
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Parteneri
Ciorba din oase de porc cu spanac
Bucataras.RO

Ciorba din oase de porc cu spanac

Se face rapid si este foarte gustoasa!

Ciorba din oase de porc cu spanac
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.