Prajitura Alba ca Zapada (II)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 600 ml de lapte
  • 500 g de faina
  • o lamaie
  • extrem de putina sare
  • 3 oua
  • 400 g zahar pudra
  • 300 g de margarina vegetala
  • 1 lingura de praf de copt
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 3 pliculete de zahar vanilat

Mod de preparare

Se prepara foile din lapte, zahar, faina, ulei si oua, la care se adauga un praf de copt si sare;

Se cerne mai intai faina impreuna cu praful de copt si cu praful de sare;

Se pun intr-un castron suficient de mare laptele, ouale si 150 grame de zahar si se amesteca cu mixerul;

Pe masura ce se omogenizeaza amestecul, se incepe sa se adauge uleiul;

Se adauga faina si se framanta cu mana aluatul;

Se adauga gradual faina pana cand pasta nu mai este lipicioasa;

Se imparte coca in trei foi egale, pe care le calculam ca sa fie de marimea tavii;

Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet. Atentie! Masa trebuie bine spalata inainte si dezinfectata;

Se unge dosul tavii cu margarina;

Se coc foile pe rand la cuptor, la foc potrivit de mic cam 5 minute;

Se amesteca intr-o cratita 1 litru faina cu laptele;

Amestecul de lapte si faina rezultat se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu pentru sa nu se prinda de cratita;

Se fierbe timp de 5 minute amestecul;

Se scoate din cratita crema rezultata si se pune intr-un castron, iar apoi se lasa la racit;

Se amesteca zaharul ramas cu margarina intr-un castron separat;

Cand amestecul a inceput sa se omogenizeze, se adauga faina si laptele transformate in prealabil in crema, racite bine, si se amesteca in continuu;

Se rade lamaia si se separa coaja rasa si sucul;

Se adauga apoi la amestecul obtinut atat coaja de lamaie, cat si sucul si se amesteca;

Se iau trei pahare (nu neaparat de dimensiuni egale) si se separa continutul castronului cu crema in cele 3 pahare in cantitati aproximativ egale;

Pe un platou se aseaza o foaie apoi se aseaza crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de doua pahare de crema;

Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie;

Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram;

Se lasa peste noapte prajitura sub greutate pentru a putea fi bine inchegata a doua zi;

Se presara pe deasupra zaharul vanilat;
In mod traditional prajitura se taie in forma de romb, dar nu e foarte importanta forma dupa parerea mea

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
2
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
3
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Parteneri
Pilaf de post cu ciuperci
Bucataras.RO

Pilaf de post cu ciuperci

Merge de minune alaturi de o salata verde de primavara!

Pilaf de post cu ciuperci
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.