Prajitura Alba ca Zapada (II)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 600 ml de lapte
  • 500 g de faina
  • o lamaie
  • extrem de putina sare
  • 3 oua
  • 400 g zahar pudra
  • 300 g de margarina vegetala
  • 1 lingura de praf de copt
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 3 pliculete de zahar vanilat

Mod de preparare

Se prepara foile din lapte, zahar, faina, ulei si oua, la care se adauga un praf de copt si sare;

Se cerne mai intai faina impreuna cu praful de copt si cu praful de sare;

Se pun intr-un castron suficient de mare laptele, ouale si 150 grame de zahar si se amesteca cu mixerul;

Pe masura ce se omogenizeaza amestecul, se incepe sa se adauge uleiul;

Se adauga faina si se framanta cu mana aluatul;

Se adauga gradual faina pana cand pasta nu mai este lipicioasa;

Se imparte coca in trei foi egale, pe care le calculam ca sa fie de marimea tavii;

Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet. Atentie! Masa trebuie bine spalata inainte si dezinfectata;

Se unge dosul tavii cu margarina;

Se coc foile pe rand la cuptor, la foc potrivit de mic cam 5 minute;

Se amesteca intr-o cratita 1 litru faina cu laptele;

Amestecul de lapte si faina rezultat se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu pentru sa nu se prinda de cratita;

Se fierbe timp de 5 minute amestecul;

Se scoate din cratita crema rezultata si se pune intr-un castron, iar apoi se lasa la racit;

Se amesteca zaharul ramas cu margarina intr-un castron separat;

Cand amestecul a inceput sa se omogenizeze, se adauga faina si laptele transformate in prealabil in crema, racite bine, si se amesteca in continuu;

Se rade lamaia si se separa coaja rasa si sucul;

Se adauga apoi la amestecul obtinut atat coaja de lamaie, cat si sucul si se amesteca;

Se iau trei pahare (nu neaparat de dimensiuni egale) si se separa continutul castronului cu crema in cele 3 pahare in cantitati aproximativ egale;

Pe un platou se aseaza o foaie apoi se aseaza crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de doua pahare de crema;

Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie;

Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram;

Se lasa peste noapte prajitura sub greutate pentru a putea fi bine inchegata a doua zi;

Se presara pe deasupra zaharul vanilat;
In mod traditional prajitura se taie in forma de romb, dar nu e foarte importanta forma dupa parerea mea

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
4
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Placinta cu Branza si Stafide
5
Dulciuri

Placinta cu Branza si Stafide

Placinta cu Branza si Stafide
Parteneri
Prajitura cu nuca si nes
Bucataras.RO

Prajitura cu nuca si nes

O prajitura gustoasa cu blat de nuca si multa crema de cafea. Sigur e pe placul multora. Mie mi-a placut mult chiar daca nu...

Prajitura cu nuca si nes
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!