Prajitura Alba ca Zapada (II)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 600 ml de lapte
  • 500 g de faina
  • o lamaie
  • extrem de putina sare
  • 3 oua
  • 400 g zahar pudra
  • 300 g de margarina vegetala
  • 1 lingura de praf de copt
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 3 pliculete de zahar vanilat

Mod de preparare

Se prepara foile din lapte, zahar, faina, ulei si oua, la care se adauga un praf de copt si sare;

Se cerne mai intai faina impreuna cu praful de copt si cu praful de sare;

Se pun intr-un castron suficient de mare laptele, ouale si 150 grame de zahar si se amesteca cu mixerul;

Pe masura ce se omogenizeaza amestecul, se incepe sa se adauge uleiul;

Se adauga faina si se framanta cu mana aluatul;

Se adauga gradual faina pana cand pasta nu mai este lipicioasa;

Se imparte coca in trei foi egale, pe care le calculam ca sa fie de marimea tavii;

Se tapeteaza masa cu faina si se intinde prima foaie cu un facalet. Atentie! Masa trebuie bine spalata inainte si dezinfectata;

Se unge dosul tavii cu margarina;

Se coc foile pe rand la cuptor, la foc potrivit de mic cam 5 minute;

Se amesteca intr-o cratita 1 litru faina cu laptele;

Amestecul de lapte si faina rezultat se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu pentru sa nu se prinda de cratita;

Se fierbe timp de 5 minute amestecul;

Se scoate din cratita crema rezultata si se pune intr-un castron, iar apoi se lasa la racit;

Se amesteca zaharul ramas cu margarina intr-un castron separat;

Cand amestecul a inceput sa se omogenizeze, se adauga faina si laptele transformate in prealabil in crema, racite bine, si se amesteca in continuu;

Se rade lamaia si se separa coaja rasa si sucul;

Se adauga apoi la amestecul obtinut atat coaja de lamaie, cat si sucul si se amesteca;

Se iau trei pahare (nu neaparat de dimensiuni egale) si se separa continutul castronului cu crema in cele 3 pahare in cantitati aproximativ egale;

Pe un platou se aseaza o foaie apoi se aseaza crema. Se lasa putin sa se raceasca si apoi se adauga urmatoarea foaie urmata de doua pahare de crema;

Dupa ce s-a racit putin, se adauga ultima foaie;

Peste prajitura se aseaza un fund de lemn si deasupra acestuia se aseaza o greutate de aproximativ un kilogram;

Se lasa peste noapte prajitura sub greutate pentru a putea fi bine inchegata a doua zi;

Se presara pe deasupra zaharul vanilat;
In mod traditional prajitura se taie in forma de romb, dar nu e foarte importanta forma dupa parerea mea

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
4
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca