Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin

Ingrediente

  • Pentru umplutură:
  • 1.2 kg mere rase,
  • 5 linguri zahăr,
  • O jumătate de linguriţă scorţişoară,
  • Pentru aluat:
  • 250 g unt sau margarina,
  • Aprox 900 g făină,
  • 1 plic drojdie uscată,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • 250 apă minerală,
  • 250 vin alb,
  • 2 linguriţe sare,
  • În plus: 5 linguri nucă măcinată
  • Pentru decorat: sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat

Mod de preparare

Pentru ziua in care am cules via, am pregătit o plăcintă mai mare cu mere, nuci şi aluat fraged cu vin, decorată cu trandafiraşi şi frunzuliţe, pentru toţi cei care au participat, la mine la ţară. Am cântărit merele gata rase, eu am avut eu am avut două punguţe, puse din altă serie de mere, culese de acum două săptămâni, de aprox 1,2 kg în total, deci nepregătite vor însemna mai multe mere. De asemenea, la această cantitate de mere, am considerat suficiente 5 linguri de zahăr.


Mod de preparare:
Pentru umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.

Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.

Pentru a lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază şi bucata mare pentru deasupra.
Se întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se împătureşte peste plăcintă.
Celălalt aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta. Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se presară zahăr vanilat.

Se coace, la foc mic spre mediu până se rumeneşte.

Timp de pregătire: aprox 1h.
Timp de coacere: aprox 40min.
Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.

Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.