Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin

Ingrediente

  • Pentru umplutură:
  • 1.2 kg mere rase,
  • 5 linguri zahăr,
  • O jumătate de linguriţă scorţişoară,
  • Pentru aluat:
  • 250 g unt sau margarina,
  • Aprox 900 g făină,
  • 1 plic drojdie uscată,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • 250 apă minerală,
  • 250 vin alb,
  • 2 linguriţe sare,
  • În plus: 5 linguri nucă măcinată
  • Pentru decorat: sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat

Mod de preparare

Pentru ziua in care am cules via, am pregătit o plăcintă mai mare cu mere, nuci şi aluat fraged cu vin, decorată cu trandafiraşi şi frunzuliţe, pentru toţi cei care au participat, la mine la ţară. Am cântărit merele gata rase, eu am avut eu am avut două punguţe, puse din altă serie de mere, culese de acum două săptămâni, de aprox 1,2 kg în total, deci nepregătite vor însemna mai multe mere. De asemenea, la această cantitate de mere, am considerat suficiente 5 linguri de zahăr.


Mod de preparare:
Pentru umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.

Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.

Pentru a lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază şi bucata mare pentru deasupra.
Se întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se împătureşte peste plăcintă.
Celălalt aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta. Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se presară zahăr vanilat.

Se coace, la foc mic spre mediu până se rumeneşte.

Timp de pregătire: aprox 1h.
Timp de coacere: aprox 40min.
Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.

Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Turte cu branza fondue
Bucataras.RO

Turte cu branza fondue

Aveam prin frigider o cutie de branza fondue Delaco si am zis sa fac ceva cu ea. Mi-au trecut prin cap vreo 3-4 retete insa...

Turte cu branza fondue
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin