Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Plăcintă cu mere, nuci şi aluat cu vin

Ingrediente

  • Pentru umplutură:
  • 1.2 kg mere rase,
  • 5 linguri zahăr,
  • O jumătate de linguriţă scorţişoară,
  • Pentru aluat:
  • 250 g unt sau margarina,
  • Aprox 900 g făină,
  • 1 plic drojdie uscată,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • 250 apă minerală,
  • 250 vin alb,
  • 2 linguriţe sare,
  • În plus: 5 linguri nucă măcinată
  • Pentru decorat: sucul de la mere şi 3 linguriţe zahăr vanilat

Mod de preparare

Pentru ziua in care am cules via, am pregătit o plăcintă mai mare cu mere, nuci şi aluat fraged cu vin, decorată cu trandafiraşi şi frunzuliţe, pentru toţi cei care au participat, la mine la ţară. Am cântărit merele gata rase, eu am avut eu am avut două punguţe, puse din altă serie de mere, culese de acum două săptămâni, de aprox 1,2 kg în total, deci nepregătite vor însemna mai multe mere. De asemenea, la această cantitate de mere, am considerat suficiente 5 linguri de zahăr.


Mod de preparare:
Pentru umplutură: eu am avut merele deja pregătite, aşadar le-am scos din congelator şi le-am lăsat la temperatura camerei să se dezgheţe. Mai departe, se călesc merele rase împreună cu 5 linguri de zahăr, iar când sunt fierte şi moi, se dau de pe foc, se adaugă scorţişoara şi se amestecă. Se lasă la răcit. Apoi se pun merele într-o strecurătoare desupra unui vas adânc, iar sucul care se strânge nu se aruncă, pentru că va fi folositor la final.

Pentru aluat: se dă margarina rece pe răzătoare, se adaugă puţină făină şi zahărul şi se amestecă pentru a obţine o compoziţie fărâmicioasă. Se face un spaţiu în mijloc, se adaugă drojdia, vinul, apa, sarea şi se omogenizează. Se adaugă făină cât cuprinde, amestecând şi frământând până se obţine un aluat bun de întins, dar moale şi pufos. Se dă la frigider o jumătate de oră.

Pentru a lucra mai uşor, se împarte aluatul în două bucăţi inegale: bucata mică pentru bază şi bucata mare pentru deasupra.
Se întinde primul aluat în foaie subţirică pe masa presărată cu făină şi se transferă într-o tavă cu foaie de copt. Se presară nucă măcinată, se repartizează umplutura de mere, apoi se presară iar nucă măcinată. Aluatul în exces se împătureşte peste plăcintă.
Celălalt aluat se întinde în foaie mai grosuţă şi se decupează din el ornamente, pentru a decora plăcinta. Aceste ornamente sunt mai migăloase, dar mie îmi plac mult. Se unge plăcinta cu sucul lăsat de mere anterior (sau apă) şi se presară zahăr vanilat.

Se coace, la foc mic spre mediu până se rumeneşte.

Timp de pregătire: aprox 1h.
Timp de coacere: aprox 40min.
Plăcinta obţinută este destul de mare, are 2 kg şi este suficientă pentru 20 de persoane.

Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/placinta-cu-mere-nuci-si-aluat-cu-vin.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
4
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
5
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola