Pasca

Complexitate
redusa
Pasca

Ingrediente

  • Coca :
  • - 500 grame faina
  • - 25 g drojdie proaspata
  • - 150 g zahar
  • - Coaja de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
  • - 2 galbenusuri
  • - 2 albusuri
  • - 200 ml lapte rece
  • - 1/4 lgt esenta de rom
  • - 1/2-1 esenta vanilie
  • - 100-125 g unt sau margarina (eu nu folosesc decat unt)
  • - 1 ou pentru uns blatul
  • - 1 lgt esenta vanilie
  • Umplutura :
  • 500 grame branza vaci
  • 3-4 oua
  • 125 g zahar
  • 100 g stafide asortate si negre si aurii
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Coaja de lamaie (coaja se rade doar partea colorata fara a se ajunge la partea alba)

Mod de preparare

Aluatul:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei mai putin albusurile care trebuie sa fie reci sa iasa spuma si laptele. Din cantitatile de mai sus se opresc 2-3 linguri de lapte din cei 200 ml si 1-2 lg faina.

Intr-un vas se topeste untul pe aragaz la foc mic, apoi se adauga laptele rece si galbenusurile. Se incalzeste pana e cald dar nu fierbinte. Se ia de pe foc si se adauga esenta de rom si vanilie si coaja rasa. Se adauga albusurile in compozitie si se amesteca putin. Faina se masoara si se cerne de doua ori. Cele doua linguri de lapte oparit se incalzesc putin si se pun peste drojdie cu cele doua linguri de faina si se amesteca putin pana face bule. Se lasa la cald 20 min pana creste un pic.

Intr-un vas se pune faina cernuta si in mijloc se pune din compozitia de drojdie cate putin si se amesteca bine de pe peretii vasului inspre centru. Cand se curate peretii vasului usor nu mai trebuie faina. Aluatul trebuie sa fie un pic elastic. Aluatul se bate putin si se face bila.

Se aseaza intr-un lighean uns cu putin ulei si se tavaleste prin el. Se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald. Se fereste de curentii de aer si se tine la loc cald vreo ora pana creste.

Din 2/3 compozitie se intinde o foaie rotunda pe musamaua curata, unsa cu putin ulei (de 2-3 cm grosime) si se pune in forma rotunda tapetata. Din treimea ramasa se impleteste un colac din 3 fire, de dimensiunea formei de pasca (diametru 20-23).

Umplutura:
Peste foaia rotunda din forma se aseaza colacul de jur imprejur si se mai lasa sa creasca putin. Se amesteca zaharul cu galbenusurile bine, se adauga esentele, branza si stafidele care au fost hidratate in rom sis curse, coaja de lamaie si portocala, albusul batut spuma. Se gusta sa vedem daca mai trebuie zahar. In mijlocul formei de tarta se presara gris si abia apoi se pune umplutura de branza ca altfel nu mai creste. Se unge colacul cu ou.

Se da la cuptorul incalzit pentru 55 minute. In primele 20 minute nu se deschide cuptorul. Se testeaza aluatul cu scobitoarea. Daca branza ti se pare moale si nefacuta mai lasi pasca, dar o ungi mereu cu ou sa nu se arda. Oricum compozitia de branza este fara faina si se va inchega dupa racire. Dupa ce inchidem focul se intredeschide usa cuptorului si pasca se lasa la racit acolo.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
2
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Branzoici
Bucataras.RO

Branzoici

Cand eram mai mica ,bunica ne facea ,, pupi cu scoasa ,, asa li se spune la noi . Erau extrem de bune si gustoase , coapte in...

Branzoici
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti