Pasca

Complexitate
redusa
Pasca

Ingrediente

  • Coca :
  • - 500 grame faina
  • - 25 g drojdie proaspata
  • - 150 g zahar
  • - Coaja de la 1/2 lamaie si 1/2 portocala
  • - 2 galbenusuri
  • - 2 albusuri
  • - 200 ml lapte rece
  • - 1/4 lgt esenta de rom
  • - 1/2-1 esenta vanilie
  • - 100-125 g unt sau margarina (eu nu folosesc decat unt)
  • - 1 ou pentru uns blatul
  • - 1 lgt esenta vanilie
  • Umplutura :
  • 500 grame branza vaci
  • 3-4 oua
  • 125 g zahar
  • 100 g stafide asortate si negre si aurii
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • Coaja de lamaie (coaja se rade doar partea colorata fara a se ajunge la partea alba)

Mod de preparare

Aluatul:
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei mai putin albusurile care trebuie sa fie reci sa iasa spuma si laptele. Din cantitatile de mai sus se opresc 2-3 linguri de lapte din cei 200 ml si 1-2 lg faina.

Intr-un vas se topeste untul pe aragaz la foc mic, apoi se adauga laptele rece si galbenusurile. Se incalzeste pana e cald dar nu fierbinte. Se ia de pe foc si se adauga esenta de rom si vanilie si coaja rasa. Se adauga albusurile in compozitie si se amesteca putin. Faina se masoara si se cerne de doua ori. Cele doua linguri de lapte oparit se incalzesc putin si se pun peste drojdie cu cele doua linguri de faina si se amesteca putin pana face bule. Se lasa la cald 20 min pana creste un pic.

Intr-un vas se pune faina cernuta si in mijloc se pune din compozitia de drojdie cate putin si se amesteca bine de pe peretii vasului inspre centru. Cand se curate peretii vasului usor nu mai trebuie faina. Aluatul trebuie sa fie un pic elastic. Aluatul se bate putin si se face bila.

Se aseaza intr-un lighean uns cu putin ulei si se tavaleste prin el. Se acopera cu un prosop curat si se pune la loc cald. Se fereste de curentii de aer si se tine la loc cald vreo ora pana creste.

Din 2/3 compozitie se intinde o foaie rotunda pe musamaua curata, unsa cu putin ulei (de 2-3 cm grosime) si se pune in forma rotunda tapetata. Din treimea ramasa se impleteste un colac din 3 fire, de dimensiunea formei de pasca (diametru 20-23).

Umplutura:
Peste foaia rotunda din forma se aseaza colacul de jur imprejur si se mai lasa sa creasca putin. Se amesteca zaharul cu galbenusurile bine, se adauga esentele, branza si stafidele care au fost hidratate in rom sis curse, coaja de lamaie si portocala, albusul batut spuma. Se gusta sa vedem daca mai trebuie zahar. In mijlocul formei de tarta se presara gris si abia apoi se pune umplutura de branza ca altfel nu mai creste. Se unge colacul cu ou.

Se da la cuptorul incalzit pentru 55 minute. In primele 20 minute nu se deschide cuptorul. Se testeaza aluatul cu scobitoarea. Daca branza ti se pare moale si nefacuta mai lasi pasca, dar o ungi mereu cu ou sa nu se arda. Oricum compozitia de branza este fara faina si se va inchega dupa racire. Dupa ce inchidem focul se intredeschide usa cuptorului si pasca se lasa la racit acolo.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Gogosari in sos de mustar cu otet
3
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Sirop de patlagina
4
Conserva de Peste in Sos Tomat
5
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Parteneri
Steak cu orez si sofran
Bucataras.RO

Steak cu orez si sofran

o aroma deosebita a orezului datorata vinului si sofranului

Steak cu orez si sofran
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia