Reţetă de preparare a papanaşilor muntenești

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Reţetă de preparare a papanaşilor muntenești

Ingrediente

  • Reţetă de preparare a papanaşilor
  • Aluat:
  • 600 gr branza proaspata de vaci
  • 12 oua de prepelita
  • 6 linguri zahar
  • 100 gr gris
  • 1 lingurita sare
  • 50 gr faina
  • Pentru fiert:
  • 1 l apa
  • 1 lingurita sare
  • Pentru pudrat:
  • 50 gr unt
  • 100 gr pesmet
  • 2 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • Pentru servit:
  • smantana
  • dulceata

Mod de preparare

Reţetă de preparare a papanaşilor

Papanasii, cel mai renumit desert traditional, se prepara din branza dulce de vaci, adica proaspata, oua, zahar, gris, pesmet si faina si se servesc, in general, cu dulceata si smantana.
Papanasii sunt de doua feluri: moldovenesti, adica prajiti in baie de ulei si muntenesti, adica fierti in apa cu putina sare.
Compozitia papanasilor fierti difera foarte putin fata de cea a celor prajiti prin faptul ca la cei fierti nu se adauga afanatori sau ingrediente pentru cresterea aluatului si se prepara cu branza, gris si faina, pe cand la cei prajiti se poate adauga si pesmet si ingrediente de crestere a aluatului.
Retetele, in general, sunt adaptate dupa tipul ingredientelor folosite, dupa experienta gospodinei si bineinteles, dupa gustul fiecaruia, dar intotdeauna se pleaca de la o reteta de baza, de la cea originala. De aceea gasim o multitudine de retete cat de cat diferite, atat in cartile de specialitate cat si pe net.
Reteta de baza, romaneasca, este cea de papanasi prajiti in ulei, ulterior au aparut si cei fierti, din dorinta de a incerca o varianta mai light, inspiratia fiind de la galustele cu cartofi, cel putin asa am citit eu intr-o revista de specialitate.
Incepem cu aluatul, care trebuie lasat o vreme la odihnit.
Punem branza intr-un vas si adaugam peste ea, zaharul, sarea, ouale si grisul.
Amestecam bine compozitia si o lasam la odihnit 30-40 de minute, pentru ca grisul sa absoarba surplusul de zer de la branza.
Dupa acest timp, presaram putina faina peste compozitia din vas si amestecam cu mainile ca sa ne dam seama de cata faina mai este nevoie.
Nu trebuie sa rezulte un aluat prea tare, dar nici moale sa nu fie, insa va fi lipicios.
Cu mainile infainate, vom forma niste mingiute cat cea de tenis si le lasam la odihnit pe un platou infainat pana cand apa, pe care o punem la fiert cu sarea, incepe sa clocoteasca.
Scufundam mingiutele in apa si le lasam sa fiarba pana cand se vor ridica la suprafata.
Intre timp, punem untul intr-o tigaie antiaderenta, pe foc, iar cand acesta se topeste adaugam pesmetul si amestecam pana cand se rumeneste usor.
Adaugam zaharul si zaharul vanilat, mai amestecam de doua, trei ori si stingem focul.
Cu o paleta de scurs, scoatem papanasii fierti si ii tavalim prin pesmetul prajit.
Ii transferam pe un platou si ii servim cu dulceata si smantana.
Sa va fie de folos!
Dulceata si smantana sunt optionale pentru papanasii fierti, acestia se pot servi doar pudrati din plin cu pesmet si zahar.
Daca branza folosita este prea zemoasa, aceasta se va scurge bine, inainte de inceperea procesului de preparare a papanasilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
2
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Inghetata cu Branza si Capsuni
3
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
5
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Parteneri
Salată de vară cu avocado
Bucataras.RO

Salată de vară cu avocado

Vara, salatele ocupă primul loc în topul preferinţelor. Diversitatea de fructe şi legume proaspete te duc cu gândul la...

Salată de vară cu avocado
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia