In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa pe care a fost presarata faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.
In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.
Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare. e important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu.
Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.
Pff, de vreo 3 ani am în plan acest desert minunat, teoretic simplu, de când l-am savurat la un restaurant de pe...
Desert Cusma lui GugutaO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii