Mucenici

Postat pe: 27-09-2010
(5)

Ingrediente

pentru aluat:
250 grame faina
100-120 ml apa caldutza
sare (un praf de sare) pentru zeama:
sare (un varf de lingurita) coaja de la o lamaie (rasa) zahar (dupa gust)

Mod de preparare

In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa pe care a fost presarata faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.

In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.

Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare. e important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu.

Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).

Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Mucenici" nu uita sa ii faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 30 %
199.99 lei
139.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

danielcozma391
•  28.02.2013 15:12:42

O completare ar fi sa vin in sprijinul retetei cu un supliment de nuci si putina scortisoara ,Va fi de doua ori un deliciu.

cara
•  09.03.2011 18:29:47

raluca86, sper ca ai incercat reteta si sper ca a si iesit. e un aluat foarte simplu.

cara
•  09.03.2011 18:29:04

ai dreptate, eugenia49, nu sunt specifici Dobrogei. Cred ca si in Muntenia se fac la fel. Ar trebui schimbat titlul retetei.

eugenia49
•  08.03.2011 18:23:21

Nu cred ca sint musai "dobrogeni" pentru ca si mama-i facea la fel si era din Mizil iar in Ialomita,Calarasi se fac la fel.

raluca86
•  21.02.2011 13:22:07

forte practica. i-mi place si am s-o incerc anul acesta

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Mucenici