Ingrediente
● pentru aluat: |
● 250 grame faina |
● 100-120 ml apa caldutza |
● sare (un praf de sare) pentru zeama: |
● sare (un varf de lingurita) coaja de la o lamaie (rasa) zahar (dupa gust) |
Mod de preparare
In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fac cerculete mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa pe care a fost presarata faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina.
In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.
Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare. e important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu.
Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Mucenici" nu uita sa ii faci un review.
In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o zeama preparata prin fierberea apei cu sare (un varf de lingurita), zahar, coaja rasa de la o lamaie. Se gusta din zeama pentru a se decide cat zahar se adauga. Zeama trebuie sa fie dulce.
Se pun la fiert aproximativ 2l de apa cu un varf de lingurita de sare. e important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Eventual se ia spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul.
Mucenicii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara si cu un pahar de vin rosu.
Exista varianta ca se se fiarba si miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic (devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare).
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Mucenici" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
cara
• 09.03.2011 18:29:47
raluca86, sper ca ai incercat reteta si sper ca a si iesit. e un aluat foarte simplu.
cara
• 09.03.2011 18:29:04
ai dreptate, eugenia49, nu sunt specifici Dobrogei. Cred ca si in Muntenia se fac la fel. Ar trebui schimbat titlul retetei.
eugenia49
• 08.03.2011 18:23:21
Nu cred ca sint musai "dobrogeni" pentru ca si mama-i facea la fel si era din Mizil iar in Ialomita,Calarasi se fac la fel.
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 28.02.2013 15:12:42
O completare ar fi sa vin in sprijinul retetei cu un supliment de nuci si putina scortisoara ,Va fi de doua ori un deliciu.