Mini cozonacei cu nuca

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
medie
Mini cozonacei cu nuca

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 750 gr faina
  • 250 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 cana lapte
  • 40 gr dojdie
  • 70 gr unt
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 castron nuca macinata
  • 2 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • lapte caldut
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 3-4 linguri stafide
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra

Mod de preparare

Aluatul:
Laptele il punem pe foc pana devine caldut.
Untul il topim si il lasam sa se raceasca.
Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte.
Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare.
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina.
Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam.
Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri.
La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute.
Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma.
Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde.
La final incorporam stafidele.
Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale.
Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand.
Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si le rulam sa obtinem niste suluri subtirele.
Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment).
Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.
Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute.
Batem un ou spuma si cu un peson ungem cozonaceii.
Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.
Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi.
Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Tort de mere caramelizate
3
Dulciuri

Tort de mere caramelizate

Tort de mere caramelizate
Prajitura cu bulion
4
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert la pahar cu ciocolata si frisca
Bucataras.RO

Desert la pahar cu ciocolata si frisca

 Pentru acest desert am folosit frisca vegetala Montare D'Oro.

Desert la pahar cu ciocolata si frisca
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Negresa pufoasa de post
Gustos.RO

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post