Mini cozonacei cu nuca

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
medie
Mini cozonacei cu nuca

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 750 gr faina
  • 250 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 1 cana lapte
  • 40 gr dojdie
  • 70 gr unt
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 1 castron nuca macinata
  • 2 albusuri
  • 2 linguri cacao
  • lapte caldut
  • 5-6 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 3-4 linguri stafide
  • 1 ou pentru uns
  • zahar pudra

Mod de preparare

Aluatul:
Laptele il punem pe foc pana devine caldut.
Untul il topim si il lasam sa se raceasca.
Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte.
Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare.
Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina.
Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam.
Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri.
La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute.
Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare.
Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma.
Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde.
La final incorporam stafidele.
Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale.
Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand.
Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si le rulam sa obtinem niste suluri subtirele.
Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment).
Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina.
Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute.
Batem un ou spuma si cu un peson ungem cozonaceii.
Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca.
Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi.
Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim.
Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Tocana taraneasca

Tocana taraneasca

Tocana taraneasca
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu foi si gem de prune
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Prajitura cu Afine
3
Dulciuri

Prajitura cu Afine

Prajitura cu Afine
Piept de pui cu sos gorgonzola
4
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
5
Dulciuri

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba

Tort cu visine, capsuni, zmeura si ciocolata alba
Parteneri
Tort Craciun
Bucataras.RO

Tort Craciun

Tort Craciun
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!