Marlenka

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Marlenka

Ingrediente

  • Ingrediente
  • Foi- pt 5 buc, coapte pe fundul tavii 24x36 cm
  • -150 g zahar
  • -150 g miere
  • -100 g unt, taiat bucatele
  • -2 oua
  • -1 praf de sare
  • -2 lingurite rase praf de copt
  • -cca 600 g faina
  • Crema
  • -750 ml smantana pentru frisca
  • -300 g miere
  • -300 g unt
  • -9 oua
  • Altele
  • -250 g nuca/alune prajite, macinate/maruntite
  • -zahar pudra vanilat, dupa gust- optional ( dupa preferinta deoarece crema nu este foarte dulce)
  • Pentru decor
  • -50 g ciocolata, optional

Mod de preparare

Preparare

Foi
Puneti intr-un vas zaharul cu mierea si incalziti foarte putin pe foc mic, doar cat sa se omogenizeze.
Dati deoparte si inglobati cu un tel untul taiat bucatele.
Adaugati ouale, sarea, praful de copt si bateti foarte bine pana la o compozitie cremoasa.
Puneti faina putin cate putin ( este posibil sa nu fie necesara toata cantitatea) pana obtineti un aluat neted si nelipicios, dar modelabil.
Framantati apoi aluatul, dar nu mai mult de 3-4 min, deoarece devine prea vartos.
Impartiti aluatul in 5 parti egale.
Intindeti intre doua foi de copt, din fiecare parte de aluat cate o foaie subtire, de marimea tavii folosite.
Indreptati marginile.
Transferati foaia de aluat in tava, cu foaia de copt cu tot.
Dati pe rand la cuptorul preancalzit pentru cca 3-5 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este copt si doar usor auriu.
Scoateti pe un gratar si indepartati imediat hartia de copt.
Lasati la racit.

• Daca va raman resturi de aluat de la indreptarea foilor, intindeti o foaie mai mica pe care o coaceti la fel ca si pe celelalte. Rece, o puteti sfarama si sa o presarati peste crema impreuna cu nuca/alunele.

Crema
Intr-o cratita cu fundul mai gros puneti smantana pentru frisca, mierea, untul si omogenizati cu un tel.
Adaugati ouale, amestecand bine dupa fiecare pana la incorporare.
Puneti apoi vasul pe foc mic sau la bain-marie si lasti pana se ingroasa crema, amestecand continuu.

• Atentie ! focul trebuie sa fie foarte mic, iar compozitia nu are voie sa inceapa sa fiarba pentru ca se branzeste.

Dati vasul deoparte, acoperiti cu o folie alimentara care sa vina in contact cu crema si lasati la racit.
Impartiti in 5 parti egale.

Asamblarea prajiturii
Asezati pe o tava o foaie coapta si acoperiti-o cu 1/5 parte din crema.
Presarati cu nuca macinata/tocata grosier ( alune), foaie sfaramata ( daca aveti) si dupa preferinta si gust, cu zahar pudra vanilat.
Continuati in acelasi mod: foaie, crema, nuca, foaie sfaramata, zahar pudra vanilat.
Peste ultima foaie, intindeti crema si presarati nuca/alune.
Optional, pentru decor, topiti ciocolata la bain- marie, puneti-o intr-un cornet/punga, taiati putin din varf si trasati linii oblice peste prajitura.
Dati la rece peste noapte sa se inmoaie foile.
Indreptati marginile prajiturii, taiati in patrate, apoi acestea in triunghiuri si serviti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Dulceata de agrise
4
Placinte cu carne
5
Aperitive

Placinte cu carne

Placinte cu carne
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie