Linzer-torte/linzer cu Prune

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Linzer-torte/linzer cu Prune

Ingrediente

  • Pentru o tava cu dimensiunile de 28 x 18 cm
  • Aluat
  • -200 g unt
  • partial moale
  • -100 g zahar tos, fin
  • -1 priza sare
  • -300 g faina alba (bl 55 = tip 550)
  • -1 lingurita praf de copt
  • -75 g smantana acra (fermentata)
  • -1 galbenus
  • Umplutura
  • -750 g prune (fara samburi)
  • -1 lingurita scortisoara
  • pudra
  • -1/8 lingurita cuisoare
  • macinate
  • -coaja rasa de la ½ lamaie/portocala sau amestec din cele doua
  • -50 g zahar
  • -20 g amidon
  • Pentru ornat
  • -zahar pudra vanilat, optional

Mod de preparare

Aluat
Scoateti untul din frigider si taiati-l cubulete, apoi lasati-l la temperatura camerei sa se inmoaie putin (cca 15 min).
Intre timp, amestecati intr-un bol mai larg zaharul, sarea si faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Adaugati cuburile de unt si amestecati cat sa se acopere cuburile de faina.
Frecati apoi intre degete cubuletele de unt cu faina pana obtineti un aluat cu aspect de firimituri, chiar daca ici colo mai raman bucatele mai mari de unt.
Adaugati smantana frecata cu galbenus si framantati apoi ingredientele pana faina se absoarbe de tot si aveti un aluat omogen, nelipicios.
Impartiti aluatul in 2 bucati egale si aplatizati-le.
Inveliti fiecare bucata in folie alimentara si dati la rece cca 1 ora.

Umplutura
Indepartati coditele, spalati prunele, uscati-le, scoateti samburii si functie de marime, taiati-le felii mai groase.
- daca prunele sunt mai ferme, adaugati acum restul ingredientelor de la umplutura ca sa aiba timp sa se macereze putin pana urmeaza sa fie folosite;
- daca prunele sunt foarte coapte (moi) le veti amesteca cu restul ingredientelor de la umplutura doar inainte de a le pune in tava;
Puneti pe masa de lucru o coala de hartie de copt si infainati-o usor.
Intindeti o bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara (32 x 22 cm) care sa aiba dimensiunile mai mari cu 4 cm decat cele ale tavii folosite, suficient cat sa urce putin aluatul pe peretii tavii.
Asezati foaia de aluat cu hartia de copt cu tot in tava.
Dati la frigider pana intindeti cealalta foaie.
Intindeti a doua foaie la dimensiunea tavii (28 x 18 cm).
Taiati fasii pe lungime, groase de cca 1 cm, folosind o rola de patiserie.

* cand intindeti foile, daca aluatul are tendinta sa se lipeasca un pic (semn ca ati lucrat prea incet sau este foarte cald afara), dati foaia la frigider timp de 5-10 min, asa cum este si apoi continuati cu intinderea.

Scoateti tava cu aluatul din frigider si asezati prunele deasupra, distribuindu-le egal pe blat; cu partea in care a fost samburele in sus (daca prunele au fost desfacute in jumatati) sau pe lat pentru ca se aseaza mai bine (daca prunele au fost mari si le-ati taiat felii).
Asezati peste prune sub forma de grila, fasiile de aluat taiate din a doua foaie.
Dati la cuptorul preancalzit timp de 35-40 min, la 190 grade sau pana ce aluatul este facut si grilele frumos rumenite.
Optional, pudrati-o cu zahar praf vanilat imediat ce ati scos-o din cuptor, apoi lasati-o la racit, desi se poate servi si calduta, chiar daca nu se taie asa de frumos.
Ideal se taie dupa ce se raceste.

a doua zi este si mai buna si se taie perfect.

Guten Appetit!
Este foarte important sa aveti rabdare macar o zi doua pentru a o servi, fiindca abia dupa cateva zile iese la iveala adevaratul gust al tortului Linzer, tort Linz, Linzer-torte- oricum i-ati spune, este la fel de bun!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Bors cu loboda rosie, reteta de post
5
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Parteneri
Jeleu cu zmeura
Bucataras.RO

Jeleu cu zmeura

Va recomand acest jeleu cu un gust bestial!!Am vazut reteta la frumoasa Nigella Lawson pe Paprika si pe cat de usor se...

Jeleu cu zmeura
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti