Gomboti cu Prune

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 300 g cartofi (3-4 cartofi medii)
  • sare
  • 2 linguri ulei
  • 1 ou
  • 50 g faina
  • 30 g gris
  • 1/4 kg prune
  • 50 ml ulei
  • sare
  • 50 g pesmet
  • zahar
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • scortisoara pudra

Mod de preparare

Cartofii, fierti in coaja si apoi curatati, se zdrobesc, cat sunt fierbinti si se amesteca cu 2 linguri de ulei. Dupa ce s-au racit, se amesteca cu oul, apoi se adauga faina, grisul si coaja de lamaie si se framanta putin, pana cand acestea se incorporeaza. Compozitia se pune pe blatul de lucru, presarat bine cu faina, se modeleaza in forma de sul mai gros (4-5 cm diametru) care, apoi, se taie in 12 felii.

Prunele se spala, se sterg, se scot samburii, se pudreaza cu scortisoarasi se aseaza, cate una, pe fiecare felie. Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza o bila care, apoi, se trece bine prin faina. galustele se lasa una langa alta pe masa. O cratita de 2 l se umple mai mult de jumatate cu apa in care se pune o lingurita cu sare. Cand clocoteste, se reduce flacara, se pun pe rand toate galustele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca sa se desprinda de cratita si se lasasa fiarba la foc mic. Se fierb circa 10-12 min. De obicei, cand sunt fierte, ele se ridica la suprafata.

Pe durata fierberii, intr-o tigaie, se infierbanta pesmetul in ulei, la foc mic (1-2 min), ca sa se rumeneasca putin, amestecandu-se in continuu. La final, inainte de a tavali galustele prin acest amestec, se adauga zahar si 2 plicuri cu zahar vanilinat. Optional se poate amesteca si cu nuca macinata sau nuca de cocos. Galustele se scot cu spumiera, bine scurse de apa si se trec usor prin amestecul din pesmet si se aseaza pe un platou.

Se servesc imediat sau se pastreaza calde, acoperite, la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte.

Aceasta reteta o am de la mama mea si este reteta originala, specifica Ardealului, a gombotilor cu prune.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
Bucataras.RO

Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois

Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se...

Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty