Ingrediente
● 300 g cartofi (3-4 cartofi medii) |
● sare |
● 2 linguri ulei |
● 1 ou |
● 50 g faina |
● 30 g gris |
● 1/4 kg prune |
● 50 ml ulei |
● sare |
● 50 g pesmet |
● zahar |
● zahar vanilat |
● coaja rasa de la o lamaie |
● scortisoara pudra |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
1h:30min
Cartofii, fierti in coaja si apoi curatati, se zdrobesc, cat sunt fierbinti si se amesteca cu 2 linguri de ulei. Dupa ce s-au racit, se amesteca cu oul, apoi se adauga faina, grisul si coaja de lamaie si se framanta putin, pana cand acestea se incorporeaza. Compozitia se pune pe blatul de lucru, presarat bine cu faina, se modeleaza in forma de sul mai gros (4-5 cm diametru) care, apoi, se taie in 12 felii.
Prunele se spala, se sterg, se scot samburii, se pudreaza cu scortisoarasi se aseaza, cate una, pe fiecare felie. Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza o bila care, apoi, se trece bine prin faina. galustele se lasa una langa alta pe masa. O cratita de 2 l se umple mai mult de jumatate cu apa in care se pune o lingurita cu sare. Cand clocoteste, se reduce flacara, se pun pe rand toate galustele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca sa se desprinda de cratita si se lasasa fiarba la foc mic. Se fierb circa 10-12 min. De obicei, cand sunt fierte, ele se ridica la suprafata.
Pe durata fierberii, intr-o tigaie, se infierbanta pesmetul in ulei, la foc mic (1-2 min), ca sa se rumeneasca putin, amestecandu-se in continuu. La final, inainte de a tavali galustele prin acest amestec, se adauga zahar si 2 plicuri cu zahar vanilinat. Optional se poate amesteca si cu nuca macinata sau nuca de cocos. Galustele se scot cu spumiera, bine scurse de apa si se trec usor prin amestecul din pesmet si se aseaza pe un platou.
Se servesc imediat sau se pastreaza calde, acoperite, la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte.
Aceasta reteta o am de la mama mea si este reteta originala, specifica Ardealului, a gombotilor cu prune.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Gomboti cu Prune" nu uita sa ii faci un review.
Prunele se spala, se sterg, se scot samburii, se pudreaza cu scortisoarasi se aseaza, cate una, pe fiecare felie. Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza o bila care, apoi, se trece bine prin faina. galustele se lasa una langa alta pe masa. O cratita de 2 l se umple mai mult de jumatate cu apa in care se pune o lingurita cu sare. Cand clocoteste, se reduce flacara, se pun pe rand toate galustele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca sa se desprinda de cratita si se lasasa fiarba la foc mic. Se fierb circa 10-12 min. De obicei, cand sunt fierte, ele se ridica la suprafata.
Pe durata fierberii, intr-o tigaie, se infierbanta pesmetul in ulei, la foc mic (1-2 min), ca sa se rumeneasca putin, amestecandu-se in continuu. La final, inainte de a tavali galustele prin acest amestec, se adauga zahar si 2 plicuri cu zahar vanilinat. Optional se poate amesteca si cu nuca macinata sau nuca de cocos. Galustele se scot cu spumiera, bine scurse de apa si se trec usor prin amestecul din pesmet si se aseaza pe un platou.
Se servesc imediat sau se pastreaza calde, acoperite, la cuptor sau pe un vas cu apa fierbinte.
Aceasta reteta o am de la mama mea si este reteta originala, specifica Ardealului, a gombotilor cu prune.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Gomboti cu Prune" nu uita sa ii faci un review.
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Ratatouille la slow cooker Crock Pot
Branza proaspata de vaci la slow cooker Crock Pot
Fasole cu carnati afumati la slow cooker Crock Pot
Varza cu ciolan afumat la slow cooker Crock Pot
Chilli con carne la slow cooker Crock Pot
Medalion de vitel cu pleurotus si baby morcov la slow cooker Crock Pot
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany