Galuste de aur(Arany galuska)

Complexitate
redusa
Galuste de aur(Arany galuska)

Ingrediente

  • Maia:
  • -500 g faina
  • -150-200 ml lapte caldut
  • -1 lingura zahar
  • -2 cuburi (2x25 g)drojdie
  • Pentru Galuste de aur,mai avem nevoie:
  • -500 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -2-3 oua
  • -175-200 g smantana
  • -2 linguri zahar
  • -1/2 margarina topita,dar numai calduta
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -ulei
  • -nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

Mod de preparare

Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru galuste,inclusive tava.

Maiaua se pregateste seara,astfel:

Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet si se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi

Prepararea galustelor(a doua zi);

Dimineata,se cerne de mai multe ori, intr-un alt vas, 500 g faina.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il aduni ca pe o minge in mijlocul vasului,presari putina faina.- peste aluat.
Acoperi vasul cu un servet,il invelesti bine si-l lasi la dospit in loc caldut,pana-si dubleaza volumul-aproximativ 1 ora.
Pregatesti tava,fie o ungi cu ulei(dar numai fundul tavii),fie pui hartie de copt ;un castronel in care pui ulei si un bol in care amesteci nuca macinata cu zahar(dupa gust).
Cu o lingura inmuiata in ulei,iei din aluatul dospit,il treci prin ulei,apoi il rostogolesti prin nuca amestecata cu zahar,sa se acopere cat mai bine pe toate partile si asezi galustele in tava,una langa alta,lipite.
Dupa ce ai umplut tava,presari peste ele,generos,nuca amestecata cu zahar,apoi lasi la dospit,intr-un loc cald,aproximativ 20-30 min.
Se da tava la cuptorul incins,la foc potrivit pana incep sa prinda o culoare aurie.Nu trebuie lasata pana se rumeneste prea tare pentru ca se arde nuca.
Galustele se servesc calde,desprinzandu-se prin rupere, cu mana.
Se pot servi si reci,dar sunt mai bune calde.
Au un gust deosebit de bun de cozonac si nuca prajita cu zahar.

(Din aceleasi ingrediente eu pregatesc cozonacul cu nuca,de aceea apar in poze mai multe oua,pentru ca le-am facut deodata)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni

Prajitura Kiss cu spuma de capsuni
Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briose cu afine - reteta de briose pufoase

Briosele cu afine sunt delicioase prajituri individuale, perfecte pentru micul dejun, gustari sau deserturi. Acestea sunt...

Briose cu afine - reteta de briose pufoase
Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofi boieresti - simplu si bun

Cartofii boieresti sunt un fel de mancare simplu de preparat, ieftin si cu ingrediente la indemana oricui.

Cartofi boieresti - simplu si bun
Cele mai apreciate rețete
Sirop de Soc Pentru Iarna
2
Conserve, muraturi

Sirop de Soc Pentru Iarna

Sirop de Soc Pentru Iarna
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
4
Dulciuri

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni
Gogosi a la Sidy
5
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Parteneri
Alba ca zapada-Dulciurile copilariei
Bucataras.RO

Alba ca zapada-Dulciurile copilariei

Este o poveste, da stiu, dar si aceasta reteta are povestea ei. In preajma sarbatorilor de iarna fara sa vreau ma gandesc la...

Alba ca zapada-Dulciurile copilariei
Coulis de capsuni
Culinar.RO

Coulis de capsuni

• adaugati anasonul stelat, boabele de cardamon, batonul de scortisoara, bobitele de ienibahar, coaja de portocala, fulgii...

Coulis de capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent. citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!