Galuste de aur(Arany galuska)

Complexitate
redusa
Galuste de aur(Arany galuska)

Ingrediente

  • Maia:
  • -500 g faina
  • -150-200 ml lapte caldut
  • -1 lingura zahar
  • -2 cuburi (2x25 g)drojdie
  • Pentru Galuste de aur,mai avem nevoie:
  • -500 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -2-3 oua
  • -175-200 g smantana
  • -2 linguri zahar
  • -1/2 margarina topita,dar numai calduta
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -ulei
  • -nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

Mod de preparare

Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru galuste,inclusive tava.

Maiaua se pregateste seara,astfel:

Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet si se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi

Prepararea galustelor(a doua zi);

Dimineata,se cerne de mai multe ori, intr-un alt vas, 500 g faina.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il aduni ca pe o minge in mijlocul vasului,presari putina faina.- peste aluat.
Acoperi vasul cu un servet,il invelesti bine si-l lasi la dospit in loc caldut,pana-si dubleaza volumul-aproximativ 1 ora.
Pregatesti tava,fie o ungi cu ulei(dar numai fundul tavii),fie pui hartie de copt ;un castronel in care pui ulei si un bol in care amesteci nuca macinata cu zahar(dupa gust).
Cu o lingura inmuiata in ulei,iei din aluatul dospit,il treci prin ulei,apoi il rostogolesti prin nuca amestecata cu zahar,sa se acopere cat mai bine pe toate partile si asezi galustele in tava,una langa alta,lipite.
Dupa ce ai umplut tava,presari peste ele,generos,nuca amestecata cu zahar,apoi lasi la dospit,intr-un loc cald,aproximativ 20-30 min.
Se da tava la cuptorul incins,la foc potrivit pana incep sa prinda o culoare aurie.Nu trebuie lasata pana se rumeneste prea tare pentru ca se arde nuca.
Galustele se servesc calde,desprinzandu-se prin rupere, cu mana.
Se pot servi si reci,dar sunt mai bune calde.
Au un gust deosebit de bun de cozonac si nuca prajita cu zahar.

(Din aceleasi ingrediente eu pregatesc cozonacul cu nuca,de aceea apar in poze mai multe oua,pentru ca le-am facut deodata)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.