Galuste de aur(Arany galuska)

Complexitate
redusa
Galuste de aur(Arany galuska)

Ingrediente

  • Maia:
  • -500 g faina
  • -150-200 ml lapte caldut
  • -1 lingura zahar
  • -2 cuburi (2x25 g)drojdie
  • Pentru Galuste de aur,mai avem nevoie:
  • -500 g faina
  • -1 lingurita sare
  • -2-3 oua
  • -175-200 g smantana
  • -2 linguri zahar
  • -1/2 margarina topita,dar numai calduta
  • -coaja rasa de la 1 lamaie
  • -ulei
  • -nuca macinata amestecata cu zahar(dupa gust)

Mod de preparare

Se aduc de dimineata in bucatarie toate ingredientele pentru galuste,inclusive tava.

Maiaua se pregateste seara,astfel:

Intr-un vas se cerne faina de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori)si se face la mijloc o adancitura mai mare(o gropita).
Intr-o ceasca se dizolva bine zaharul si drojdia,in lapte caldut si se toarna apoi in adancitura .
Se amesteca cu putina faina luata de pe marginea vasului astfel incat sa rezulte o compozitie de consistenta smantanii,care sa ramana in gropita,la mijlocul fainii,fara sa se imprastie.
Vasul se acopera cu un servet si se inveleste foarte bine.
Se lasa intr-un loc cald,fara curenti de aer rece,pana a doua zi

Prepararea galustelor(a doua zi);

Dimineata,se cerne de mai multe ori, intr-un alt vas, 500 g faina.
Peste ea se toarna maiaua si faina ramasa din vasul cu maia,se adauga sarea,ouale,zaharul
margarina topita si calduta,coaja rasa de lamaie.
Incepi sa omogenizezi,apoi adaugi din smantana,framantand,pana rezulta un aluat elastic si putin mai moale,dar care se desprinde de vas si de mana
Il aduni ca pe o minge in mijlocul vasului,presari putina faina.- peste aluat.
Acoperi vasul cu un servet,il invelesti bine si-l lasi la dospit in loc caldut,pana-si dubleaza volumul-aproximativ 1 ora.
Pregatesti tava,fie o ungi cu ulei(dar numai fundul tavii),fie pui hartie de copt ;un castronel in care pui ulei si un bol in care amesteci nuca macinata cu zahar(dupa gust).
Cu o lingura inmuiata in ulei,iei din aluatul dospit,il treci prin ulei,apoi il rostogolesti prin nuca amestecata cu zahar,sa se acopere cat mai bine pe toate partile si asezi galustele in tava,una langa alta,lipite.
Dupa ce ai umplut tava,presari peste ele,generos,nuca amestecata cu zahar,apoi lasi la dospit,intr-un loc cald,aproximativ 20-30 min.
Se da tava la cuptorul incins,la foc potrivit pana incep sa prinda o culoare aurie.Nu trebuie lasata pana se rumeneste prea tare pentru ca se arde nuca.
Galustele se servesc calde,desprinzandu-se prin rupere, cu mana.
Se pot servi si reci,dar sunt mai bune calde.
Au un gust deosebit de bun de cozonac si nuca prajita cu zahar.

(Din aceleasi ingrediente eu pregatesc cozonacul cu nuca,de aceea apar in poze mai multe oua,pentru ca le-am facut deodata)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Avat cu unt si lamaie
Bucataras.RO

Avat cu unt si lamaie

 "Bunatati pentru Craciun" Ne place mult pestele, mai ales copt. Prietenii ce vin in vizita, abia asteapta sa...

Avat cu unt si lamaie
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty