Eclere cu Crema de Vanilie

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Eclere cu Crema de Vanilie

Ingrediente

  • Pentru 18 eclere de 10 cm lungime:
  • Aluat:
  • 1/4 cana unt (=57 grame)
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/4 lingurita sare
  • 5/8 cana faina (=90 grame)
  • 2 oua mari (plus 1 albus suplimentar – eu nu l-am folosit)
  • 1/2 cana apa (100 ml)
  • Crema de vanilie:
  • 750 ml lapte
  • 3/4 cana zahar
  • 120 g unt
  • 1 galbenus
  • 3 linguri cu faina (cu varf)
  • esenta de vanilie
  • Glazura:
  • 2 linguri creme fraiche
  • 100 g ciocolata

Mod de preparare

Aluat:
Puneti intr-un vas, pe foc: untul, zaharul, sarea si apa. Cand incepe sa fiarba, indepartati-l de pe foc.

Cu ajutorul unei linguri de lemn amestecati repede faina. Puneti inapoi pe foc, la o temperatura medie-mare, amestecand mereu, pana cand compozitia se dezlipeste de margini. Dureaza maxim 3 minute pana acest lucru se intampla.

Transferati amestecul in vasul unui mixer si amestecati-l la viteza mica pana se raceste un pic (cam 1 minut). Cresteti viteza mixerului spre mediu si adaugati pe rand cate un ou intreg. Bateti pana cand se formeaza un mic varf atunci cand atingeti aluatul cu dugetul. Daca acest varf nu se formeaza, ca trebui sa folositi albusul de ou mentionat in ingrediente. Bateti-l usor separate, apoi adaugati-l in compozitie treptat, pana se comporta asa cum am mentionat mai sus atunci cand il atingeti cu degetul.

Preincalziti cuptorul la 220 de grade.

Pregatiti o tava pe care o tapetati cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Eu mi-am pus o hartie alba sub ea, pe care am trasat linii care sa ma ghideze atunci cand formeze eclerele. Inainte de a da tava la cuptor am scos hartia alba.

Puneti aluatul intr-o punga sau intr-un pos si formati eclere de 10 cm lungime si cam 1, 3-1, 5 cm latime. (Eu am folosit un varful cu numarul 96). Asigurati-va ca exista ~5 cm intre ele atunci cand le asezati in tava. Aluatul ramas puneti-l in frigider.

Dati tava la cuptor. Tineti 10 minute la 220 de grade, apoi scadeti temperatura pana la 175 si mai coaceti inca 20-30 de minute sau pana se rumenesc (eu le-am tinut pe ale un pic mai mult decat trebuia, sunt cam prea rumenite). Scoateti-le pe un gratar si lasati-le la racit.

Cresteti temperatura cuptorului din nou la 220 de grade si pregatiti a doua tava de eclere (daca e cazul). Repetati procedeul de la prima tava.

Crema de vanilie:
Intr-un vas se amesteca 150 g lapte cu faina si galbenusul. Restul de lapte (600 g) se pune la fiert cu zaharul si untul. Peste acestea se toarna compozitia cu faina si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema (scade cam la 60% din volumul initial). La sfarsit, se adauga cativa stropi de vanilie (dupa gust).

Pentru a verifica daca densitatea cremei e cea corecta, puteti face urmatorul test: scoateti lingura din crema si trasati cu degetul o linie la mijlocul ei. Daca de pe jumatatea de sus crema nu se scurge si nu atinge jumatate de jos, inseamna ca e gata.

Dupa ce s-a ingrosat suficient, se transfera crema intr-un alt vas (eventual pus in apa rece sau pe uns trat de gheata) si se amesteca pana la racire. o puteti lasa la racit si in ritmul propriu, dar inainte de a o pune in eclere trebuie amestecata bine, din nou.

Cand crema e gata, taiati eclere pe lungime, doar partial (cele 2 jumatati nu ar trebui sa fie separate). Pentru a exemplifica modul in care pun crema in ecler, poza arata 2 jumatati detasate. Dar modul corect in care se taie eclerul se regaseste in pozele precedente.

Cu ajutorul posului, puneti crema intre eclere, cu generozitate.

Glazura:
Eu am facut cea mai simpla glazura posibila:

Se iau 2 linguri de creme fraiche si se incalzesc in cuptorul cu microunde pentru 40 de secunde (se poate face si pe ochiul de la aragaz). Se pune ciocolata si se lasa 2-3 minute sa se inmoaie. Apoi se amesteca pana la omogenizare.

Am glazurat eclerele cu ajutorul unui penson.
Crema de vanilie poate fi amestecata si cu 2 linguri de frisca, in cazul in care va place aroma ei.

Reteta pentru aluat e cica a Marthei Stewart. Eu am injumatatit reteta ei, de aceea apar cantitati care dau cu virgula. :) Aluatul se comporta foarte bine, a crescut foarte frumos, nesperat chiar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Pizza Fara Blat
1
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata de Paste
2
Paste

Salata de Paste

Salata de Paste
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Zacusca de macrou
Bucataras.RO

Zacusca de macrou

Prima data am vazut acest fel de zacusca anul trecut, la Ina-bucataras dragalas si am stiut din start ca o sa-mi placa, dar...

Zacusca de macrou
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti