Eclere cu Crema de Vanilie

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Eclere cu Crema de Vanilie

Ingrediente

  • Pentru 18 eclere de 10 cm lungime:
  • Aluat:
  • 1/4 cana unt (=57 grame)
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/4 lingurita sare
  • 5/8 cana faina (=90 grame)
  • 2 oua mari (plus 1 albus suplimentar – eu nu l-am folosit)
  • 1/2 cana apa (100 ml)
  • Crema de vanilie:
  • 750 ml lapte
  • 3/4 cana zahar
  • 120 g unt
  • 1 galbenus
  • 3 linguri cu faina (cu varf)
  • esenta de vanilie
  • Glazura:
  • 2 linguri creme fraiche
  • 100 g ciocolata

Mod de preparare

Aluat:
Puneti intr-un vas, pe foc: untul, zaharul, sarea si apa. Cand incepe sa fiarba, indepartati-l de pe foc.

Cu ajutorul unei linguri de lemn amestecati repede faina. Puneti inapoi pe foc, la o temperatura medie-mare, amestecand mereu, pana cand compozitia se dezlipeste de margini. Dureaza maxim 3 minute pana acest lucru se intampla.

Transferati amestecul in vasul unui mixer si amestecati-l la viteza mica pana se raceste un pic (cam 1 minut). Cresteti viteza mixerului spre mediu si adaugati pe rand cate un ou intreg. Bateti pana cand se formeaza un mic varf atunci cand atingeti aluatul cu dugetul. Daca acest varf nu se formeaza, ca trebui sa folositi albusul de ou mentionat in ingrediente. Bateti-l usor separate, apoi adaugati-l in compozitie treptat, pana se comporta asa cum am mentionat mai sus atunci cand il atingeti cu degetul.

Preincalziti cuptorul la 220 de grade.

Pregatiti o tava pe care o tapetati cu hartie de copt unsa cu putin ulei. Eu mi-am pus o hartie alba sub ea, pe care am trasat linii care sa ma ghideze atunci cand formeze eclerele. Inainte de a da tava la cuptor am scos hartia alba.

Puneti aluatul intr-o punga sau intr-un pos si formati eclere de 10 cm lungime si cam 1, 3-1, 5 cm latime. (Eu am folosit un varful cu numarul 96). Asigurati-va ca exista ~5 cm intre ele atunci cand le asezati in tava. Aluatul ramas puneti-l in frigider.

Dati tava la cuptor. Tineti 10 minute la 220 de grade, apoi scadeti temperatura pana la 175 si mai coaceti inca 20-30 de minute sau pana se rumenesc (eu le-am tinut pe ale un pic mai mult decat trebuia, sunt cam prea rumenite). Scoateti-le pe un gratar si lasati-le la racit.

Cresteti temperatura cuptorului din nou la 220 de grade si pregatiti a doua tava de eclere (daca e cazul). Repetati procedeul de la prima tava.

Crema de vanilie:
Intr-un vas se amesteca 150 g lapte cu faina si galbenusul. Restul de lapte (600 g) se pune la fiert cu zaharul si untul. Peste acestea se toarna compozitia cu faina si apoi se mesteca continuu pana se ingroasa crema (scade cam la 60% din volumul initial). La sfarsit, se adauga cativa stropi de vanilie (dupa gust).

Pentru a verifica daca densitatea cremei e cea corecta, puteti face urmatorul test: scoateti lingura din crema si trasati cu degetul o linie la mijlocul ei. Daca de pe jumatatea de sus crema nu se scurge si nu atinge jumatate de jos, inseamna ca e gata.

Dupa ce s-a ingrosat suficient, se transfera crema intr-un alt vas (eventual pus in apa rece sau pe uns trat de gheata) si se amesteca pana la racire. o puteti lasa la racit si in ritmul propriu, dar inainte de a o pune in eclere trebuie amestecata bine, din nou.

Cand crema e gata, taiati eclere pe lungime, doar partial (cele 2 jumatati nu ar trebui sa fie separate). Pentru a exemplifica modul in care pun crema in ecler, poza arata 2 jumatati detasate. Dar modul corect in care se taie eclerul se regaseste in pozele precedente.

Cu ajutorul posului, puneti crema intre eclere, cu generozitate.

Glazura:
Eu am facut cea mai simpla glazura posibila:

Se iau 2 linguri de creme fraiche si se incalzesc in cuptorul cu microunde pentru 40 de secunde (se poate face si pe ochiul de la aragaz). Se pune ciocolata si se lasa 2-3 minute sa se inmoaie. Apoi se amesteca pana la omogenizare.

Am glazurat eclerele cu ajutorul unui penson.
Crema de vanilie poate fi amestecata si cu 2 linguri de frisca, in cazul in care va place aroma ei.

Reteta pentru aluat e cica a Marthei Stewart. Eu am injumatatit reteta ei, de aceea apar cantitati care dau cu virgula. :) Aluatul se comporta foarte bine, a crescut foarte frumos, nesperat chiar.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 500 lei
2999.99 lei
2499.99 lei
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Placinta Armaneasca
3
Dulciuri

Placinta Armaneasca

Placinta Armaneasca
Parfeu de Cocos cu Ciocolata
4
Dulciuri

Parfeu de Cocos cu Ciocolata

Parfeu de Cocos cu Ciocolata
Remo
5
Dulciuri

Remo

Remo
Parteneri
Placinta cu branza si mere
Bucataras.RO

Placinta cu branza si mere

Placinta cu branza si mere
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia