Ingrediente
● Fondant: |
● 1 pachetel de gelatina (9 g) |
● 6 linguri de apa (60 ml) |
● un praf de sare |
● 1 lingurita rasa de sare de lamiie (pentru gust acrisor) |
● 1 lingura glicerina |
● 120 ml sirop de glucoza (sau 100 ml miere de albine deschisa la culoare) |
● 1kg zahar pudra din comert (cernut prin sita sau strecuratoare cu gauri fine) |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
1h
-Gelatina se pune la inmuiat cu apa si se lasa astfel sa stea, cca 10-15 Min.
In acest timp trecem zaharul prin sita, intr-un castron destul de larg, pentru a avea loc pentru framintat.
-Gelatina putem sa o dizolvam in cuptorul cu microunde (10-15 sec.) sau pe baie de aburi. Dupa ce gelatina s-a topit se adauga sarea, sarea de lamiie si glicerina. Daca mai este nevoie se mai incalzeste un pic.
-Din zahar, se ia o parte din el si se pune deoparte, pentru framintatul final.
-Se face loc in mijlocul zaharului si se toarna siropul de glucoza, (sau mierea), gelatina topita, sare, sare de lamiie si glicerina.
-Toate ingredientele se amesteca (cu mina sau cu o lingura de lemn) foarte repede, deoarece gelatina tinde sa se inchege foarte repede si se fac cocoloase pe care nu-le mai putem distruge (sparge).
-Se framinta un aluat, asa de consistenta unui aluat frecat.
-Masa de lucru se unge cu o grasime care arata ca si untura de porc, dar e pe baza de grasime scoasa din cocos (Biskin sau Palmin poate se afla si in Romania asa ceva), pe care se framinta aluatul, adaugind restul de zahar pe care l-am pus deoparte si se framinta foarte bine.
-Dupa ce aluatul a fost bine framintat, se unge o punga de nailon pe dinauntru, cu putina grasime de cocos. Se baga fondantul in punga, se scoate pe cit posibil aerul din punga, dupa care se leaga strins punga. Se mai pune inca intr-o cutie de plastic care inchide ermetic si se lasa 24 de ore sa se odihneasca. Fondantul in astea 24 de ore o sa se intareasca putin.
-Atunci cind dorim sa folosim fondantul, trebuie sa-l framintam foarte bine, pina devine flexibil ca un aluat frecat (nici prea tare, nici prea moale).
-Eventual daca fondantul e mult prea tare atunci cind vrem sa-l folosim, il putem pune pentru citeva secunde la microunde, iar miinile si masa de lucru trebuie sa fie unse cu grasime de cocos.
Glazura speciala folosita la imbracarea tortelor pentru nunti, botezuri etc.
Cu aceasta pasta de zahar se poate foarte frumos modela. De ex. trandafiri, tot felul de flori si animale, aproape este totul posibil. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cum Se Face Fondantul (pasta de Zahar)" nu uita sa ii faci un review.
In acest timp trecem zaharul prin sita, intr-un castron destul de larg, pentru a avea loc pentru framintat.
-Gelatina putem sa o dizolvam in cuptorul cu microunde (10-15 sec.) sau pe baie de aburi. Dupa ce gelatina s-a topit se adauga sarea, sarea de lamiie si glicerina. Daca mai este nevoie se mai incalzeste un pic.
-Din zahar, se ia o parte din el si se pune deoparte, pentru framintatul final.
-Se face loc in mijlocul zaharului si se toarna siropul de glucoza, (sau mierea), gelatina topita, sare, sare de lamiie si glicerina.
-Toate ingredientele se amesteca (cu mina sau cu o lingura de lemn) foarte repede, deoarece gelatina tinde sa se inchege foarte repede si se fac cocoloase pe care nu-le mai putem distruge (sparge).
-Se framinta un aluat, asa de consistenta unui aluat frecat.
-Masa de lucru se unge cu o grasime care arata ca si untura de porc, dar e pe baza de grasime scoasa din cocos (Biskin sau Palmin poate se afla si in Romania asa ceva), pe care se framinta aluatul, adaugind restul de zahar pe care l-am pus deoparte si se framinta foarte bine.
-Dupa ce aluatul a fost bine framintat, se unge o punga de nailon pe dinauntru, cu putina grasime de cocos. Se baga fondantul in punga, se scoate pe cit posibil aerul din punga, dupa care se leaga strins punga. Se mai pune inca intr-o cutie de plastic care inchide ermetic si se lasa 24 de ore sa se odihneasca. Fondantul in astea 24 de ore o sa se intareasca putin.
-Atunci cind dorim sa folosim fondantul, trebuie sa-l framintam foarte bine, pina devine flexibil ca un aluat frecat (nici prea tare, nici prea moale).
-Eventual daca fondantul e mult prea tare atunci cind vrem sa-l folosim, il putem pune pentru citeva secunde la microunde, iar miinile si masa de lucru trebuie sa fie unse cu grasime de cocos.
Glazura speciala folosita la imbracarea tortelor pentru nunti, botezuri etc.
Cu aceasta pasta de zahar se poate foarte frumos modela. De ex. trandafiri, tot felul de flori si animale, aproape este totul posibil. Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cum Se Face Fondantul (pasta de Zahar)" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
dragana
• 23.08.2013 15:15:12
ma repet dar asta este glicerina nu ati specificat de care trebuie sa fie cea de farmacie
zandreea
• 22.03.2013 11:14:04
Spuneti-mi si mie va rog ce glicerina este? e cea ce se gaseste in farmacii? de unde se poate procura? si ce colorant se foloseste?
lauri
• 01.05.2012 14:10:17
Super faina reteta dar va rog sa imi spuneti de unde sa imi procur glicerina?sau as putea sa o inlocuiesc?multumesc pt raspuns
marinicayou10
• 25.05.2010 16:55:17
buna ziua
am si eu o intrebare
vreau sa fac un tort gargarita care sa fie rosu....intrebarea este daca pot sa pun colorant in pasta de zahar ?
multumesc mult
mimmi
• 25.05.2010 15:58:20
Nu am incercat niciodata,dar ma bate gandu sa fac un tort si sa-l imbtac in pasta de zahar.Multumesc de reteta !
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 23.08.2013 15:16:56
nu cred ca imi va greu eu fac acadele si din zaharul acela de acadele fac fel si lel de cosulete cu flori