Cum Se Face Bezeaua Elvetiana

Complexitate
redusa
Cum Se Face Bezeaua Elvetiana

Ingrediente

  • Varianta 1:
  • -3 albusuri
  • -130 g zahar tos
  • -1 praf de sare, optional
  • Varianta 2:
  • -5 albusuri
  • - 250 g zahar tos
  • -1 praf de sare, optional

Mod de preparare

Spalati, uscati si degresati foarte, foarte bine toate instrumentele pe care le veti folosi.

* Pentru degresare, folositi suc de lamaie; puneti cateva picaturi pe un servetel cu care stergeti bine bolul mixerului, paleta, spatulele etc.
Atentie! Orice urma de grasime va face ca spuma sa nu se bata cum trebuie.

Asezati vasul degresat peste o oala cu apa care fierbe (bain- marie).

* Atentie! Este suficienta apa de 2 degete in oala, important este sa faca aburi. In niciun caz apa din oala nu trebuie sa atinga vasul in care faceti bezeaua.

Puneti in vas albusurile usor spumate, zaharul, praful de sare (optional) si folosind un tel sau paleta balon de la mixer, bateti incontinuu, la foc mediu.
Incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie.
Toata operatiunea pe foc dureaza cca 5 min sau pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luati putina compozitie si o masati intre degete, nu mai simtiti deloc granulele de zahar.

* Daca aveti un termometru pentru dulciuri, folositi-l! Bezeaua este gata cand ajunge undeva la 60 grade Celsius.

Luati vasul de pe aburi, mutati repede bezeaua intr-un vas mare (de preferinta de sticla sau metal) si incepeti sa bateti cu mixerul, cel putin 3- 4 min, la viteza medie.

Cresteti apoi viteza si continuati sa bateti albusurile alte 10-12 min pana cand acestea se racesc (la fel si vasul in care sunt albusurile) si aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana (bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului).

Bezeaua elvetiana puteti sa o consumati ca atare, sa o folositi pentru bezele, pentru prajituri, fursecuri sau tarte, diverse creme, etc.
Daca v-ati horatat sa transformati albusurile in bezea, trebuie sa stiti ca exita 3 tipuri de bezea, fiecare cu reteta ei.

Bezeaua frantuzeasca – este cea clasica, in care albusurile sunt mixate spuma, apoi adaugat treptat zaharul tos pana cand este incorporat tot si dizolvat complet.

Bezeaua elvetiana– presupune sa bateti albusurile cu tot zaharul pe bain-marie, pana cand amestecul se infierbanta, ca mai apoi sa ajunga la o consistenta foarte tare.
Se da vasul deoparte si se continua mixarea pana cand vasul si amestecul se raceste.
Rezultatul va fi o bezea lucioasa perfecta pentru amestecat in creme cu unt.
De obicei, aceste albusuri se pun la copt.

Bezeaua elvetiana este preferata si folosita de cofetari pentru torturile de nunta.
Ea se bate “la cald” sub influenta aburilor si presupune incalzirea albusurilor si a zaharului inainte de a le bate. Acest lucru ajuta nu doar sa aveti o bezea fina si foarte cremoasa, dar si o bezea ferita de orice fel de riscuri pentru sanatate, pentru ca nu se consuma oul crud.
Este o crema care se comporta si se pastreaza foarte bine la frigider.

Bezeaua italiana - presupune un grad mai mare de dexteritate, dar nu este imposibil de facut acasa.
Albusurile sunt batute cu un sirop fierbite de zahar si apa (fierte pana la 117 grade Celsius), ceea ce va duce la formarea unei bezele stabile care nu se va lasa la cuptor.

Acest amestec nu mai are nevoie de gatire si poate fi consumat ca atare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert prajitura cu faina de cocos si zahar brun
Bucataras.RO

Desert prajitura cu faina de cocos si zahar brun

Desi imi promisesem sa nu fac nimic dulce pana pe 24 nu m-am putut abtine. Am facut totusi un dulce mai putin dulce decat de...

Desert prajitura cu faina de cocos si zahar brun
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola