Spalati, uscati si degresati foarte, foarte bine toate instrumentele pe care le veti folosi.
* Pentru degresare, folositi suc de lamaie; puneti cateva picaturi pe un servetel cu care stergeti bine bolul mixerului, paleta, spatulele etc.
Atentie! Orice urma de grasime va face ca spuma sa nu se bata cum trebuie.
Asezati vasul degresat peste o oala cu apa care fierbe (bain- marie).
* Atentie! Este suficienta apa de 2 degete in oala, important este sa faca aburi. In niciun caz apa din oala nu trebuie sa atinga vasul in care faceti bezeaua.
Puneti in vas albusurile usor spumate, zaharul, praful de sare (optional) si folosind un tel sau paleta balon de la mixer, bateti incontinuu, la foc mediu.
Incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie.
Toata operatiunea pe foc dureaza cca 5 min sau pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luati putina compozitie si o masati intre degete, nu mai simtiti deloc granulele de zahar.
* Daca aveti un termometru pentru dulciuri, folositi-l! Bezeaua este gata cand ajunge undeva la 60 grade Celsius.
Luati vasul de pe aburi, mutati repede bezeaua intr-un vas mare (de preferinta de sticla sau metal) si incepeti sa bateti cu mixerul, cel putin 3- 4 min, la viteza medie.
Cresteti apoi viteza si continuati sa bateti albusurile alte 10-12 min pana cand acestea se racesc (la fel si vasul in care sunt albusurile) si aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana (bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului).
Bezeaua elvetiana puteti sa o consumati ca atare, sa o folositi pentru bezele, pentru prajituri, fursecuri sau tarte, diverse creme, etc.
Daca v-ati horatat sa transformati albusurile in bezea, trebuie sa stiti ca exita 3 tipuri de bezea, fiecare cu reteta ei.
Bezeaua frantuzeasca – este cea clasica, in care albusurile sunt mixate spuma, apoi adaugat treptat zaharul tos pana cand este incorporat tot si dizolvat complet.
Bezeaua elvetiana– presupune sa bateti albusurile cu tot zaharul pe bain-marie, pana cand amestecul se infierbanta, ca mai apoi sa ajunga la o consistenta foarte tare.
Se da vasul deoparte si se continua mixarea pana cand vasul si amestecul se raceste.
Rezultatul va fi o bezea lucioasa perfecta pentru amestecat in creme cu unt.
De obicei, aceste albusuri se pun la copt.
Bezeaua elvetiana este preferata si folosita de cofetari pentru torturile de nunta.
Ea se bate “la cald” sub influenta aburilor si presupune incalzirea albusurilor si a zaharului inainte de a le bate. Acest lucru ajuta nu doar sa aveti o bezea fina si foarte cremoasa, dar si o bezea ferita de orice fel de riscuri pentru sanatate, pentru ca nu se consuma oul crud.
Este o crema care se comporta si se pastreaza foarte bine la frigider.
Bezeaua italiana - presupune un grad mai mare de dexteritate, dar nu este imposibil de facut acasa.
Albusurile sunt batute cu un sirop fierbite de zahar si apa (fierte pana la 117 grade Celsius), ceea ce va duce la formarea unei bezele stabile care nu se va lasa la cuptor.
Acest amestec nu mai are nevoie de gatire si poate fi consumat ca atare.
Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfectFursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si deliciosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasao aroma deosebita a orezului datorata vinului si sofranului
Steak cu orez si sofranDescopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Comentarii