Cum Se Face Bezeaua Elvetiana

Complexitate
redusa
Cum Se Face Bezeaua Elvetiana

Ingrediente

  • Varianta 1:
  • -3 albusuri
  • -130 g zahar tos
  • -1 praf de sare, optional
  • Varianta 2:
  • -5 albusuri
  • - 250 g zahar tos
  • -1 praf de sare, optional

Mod de preparare

Spalati, uscati si degresati foarte, foarte bine toate instrumentele pe care le veti folosi.

* Pentru degresare, folositi suc de lamaie; puneti cateva picaturi pe un servetel cu care stergeti bine bolul mixerului, paleta, spatulele etc.
Atentie! Orice urma de grasime va face ca spuma sa nu se bata cum trebuie.

Asezati vasul degresat peste o oala cu apa care fierbe (bain- marie).

* Atentie! Este suficienta apa de 2 degete in oala, important este sa faca aburi. In niciun caz apa din oala nu trebuie sa atinga vasul in care faceti bezeaua.

Puneti in vas albusurile usor spumate, zaharul, praful de sare (optional) si folosind un tel sau paleta balon de la mixer, bateti incontinuu, la foc mediu.
Incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie.
Toata operatiunea pe foc dureaza cca 5 min sau pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luati putina compozitie si o masati intre degete, nu mai simtiti deloc granulele de zahar.

* Daca aveti un termometru pentru dulciuri, folositi-l! Bezeaua este gata cand ajunge undeva la 60 grade Celsius.

Luati vasul de pe aburi, mutati repede bezeaua intr-un vas mare (de preferinta de sticla sau metal) si incepeti sa bateti cu mixerul, cel putin 3- 4 min, la viteza medie.

Cresteti apoi viteza si continuati sa bateti albusurile alte 10-12 min pana cand acestea se racesc (la fel si vasul in care sunt albusurile) si aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana (bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului).

Bezeaua elvetiana puteti sa o consumati ca atare, sa o folositi pentru bezele, pentru prajituri, fursecuri sau tarte, diverse creme, etc.
Daca v-ati horatat sa transformati albusurile in bezea, trebuie sa stiti ca exita 3 tipuri de bezea, fiecare cu reteta ei.

Bezeaua frantuzeasca – este cea clasica, in care albusurile sunt mixate spuma, apoi adaugat treptat zaharul tos pana cand este incorporat tot si dizolvat complet.

Bezeaua elvetiana– presupune sa bateti albusurile cu tot zaharul pe bain-marie, pana cand amestecul se infierbanta, ca mai apoi sa ajunga la o consistenta foarte tare.
Se da vasul deoparte si se continua mixarea pana cand vasul si amestecul se raceste.
Rezultatul va fi o bezea lucioasa perfecta pentru amestecat in creme cu unt.
De obicei, aceste albusuri se pun la copt.

Bezeaua elvetiana este preferata si folosita de cofetari pentru torturile de nunta.
Ea se bate “la cald” sub influenta aburilor si presupune incalzirea albusurilor si a zaharului inainte de a le bate. Acest lucru ajuta nu doar sa aveti o bezea fina si foarte cremoasa, dar si o bezea ferita de orice fel de riscuri pentru sanatate, pentru ca nu se consuma oul crud.
Este o crema care se comporta si se pastreaza foarte bine la frigider.

Bezeaua italiana - presupune un grad mai mare de dexteritate, dar nu este imposibil de facut acasa.
Albusurile sunt batute cu un sirop fierbite de zahar si apa (fierte pana la 117 grade Celsius), ceea ce va duce la formarea unei bezele stabile care nu se va lasa la cuptor.

Acest amestec nu mai are nevoie de gatire si poate fi consumat ca atare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
2
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Bors cu loboda rosie, reteta de post
3
Borsuri, supe, ciorbe

Bors cu loboda rosie, reteta de post

Bors cu loboda rosie, reteta de post
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Parteneri
Prajitura cu crema de lamaie si glazura de ciocolata
Bucataras.RO

Prajitura cu crema de lamaie si glazura de ciocolata

Retete de Pasti

Prajitura cu crema de lamaie si glazura de ciocolata
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti