Crostata Ciocolatoasa

Complexitate
redusa
Crostata Ciocolatoasa

Ingrediente

  • Baza:
  • 250 gr faina
  • 125 gr unt
  • 100gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • vanilia si sare
  • Pentru umplutura:
  • 100 gr unt
  • 200gr ciocolata
  • 120 gr zahar
  • 25 gr faina
  • 2 oua
  • 25 gr cacao
  • esenta rom
  • (in fuctie de faina, eu am mai adaugat putintel lapte caldut)

Mod de preparare

Se face baza amestecand toate ingredientele si se lasa jumatate de ora acoperita.

In acest timp se face umplutura: se topeste ciocolata si se raceste la temperatura camerei, apoi se adauga ouale amestecate in prealabil cu zaharul, apoi faina amestecata cu cacao si la urma untul moale si esenta rom.

Se intinde o foaie care se pune in tava cu hartia de copt, deasupra se pune umplutura de ciocolata iar deasupra cateva linii de aluat in forma de gratar.

Se coace la foc moderat.
Crostata e considerata e cel mai vechi dulce italian bazat pe un aluat fraged cu umplutura de gem, crema de vanilie, nutella, ricotta, cioccolata, fructe sau umpluturi sarate cum ar fi gamberi, ricotta si prosciutto, ciuperci...

Mai e cunoscuta si cu numele de Coppi la Napoli si Sfogliate in Lombardia.

Numele crostata vine de la latinul crustata si de la crosta - crusta, in dictionarul italian cuvantul crostata a aparut in 1612, iar in dictionarul englez-italian in anul 1816, prima reteta de crostata apare in cartea de retete a lui Martino da como in 1465 si in retete napoletane in 1400.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Cannelloni cu ricotta si spanac
Bucataras.RO

Cannelloni cu ricotta si spanac

Cannelloni cu ricotta si spanac
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty