Crostata Ciocolatoasa

Complexitate
redusa
Crostata Ciocolatoasa

Ingrediente

  • Baza:
  • 250 gr faina
  • 125 gr unt
  • 100gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa praf de copt
  • vanilia si sare
  • Pentru umplutura:
  • 100 gr unt
  • 200gr ciocolata
  • 120 gr zahar
  • 25 gr faina
  • 2 oua
  • 25 gr cacao
  • esenta rom
  • (in fuctie de faina, eu am mai adaugat putintel lapte caldut)

Mod de preparare

Se face baza amestecand toate ingredientele si se lasa jumatate de ora acoperita.

In acest timp se face umplutura: se topeste ciocolata si se raceste la temperatura camerei, apoi se adauga ouale amestecate in prealabil cu zaharul, apoi faina amestecata cu cacao si la urma untul moale si esenta rom.

Se intinde o foaie care se pune in tava cu hartia de copt, deasupra se pune umplutura de ciocolata iar deasupra cateva linii de aluat in forma de gratar.

Se coace la foc moderat.
Crostata e considerata e cel mai vechi dulce italian bazat pe un aluat fraged cu umplutura de gem, crema de vanilie, nutella, ricotta, cioccolata, fructe sau umpluturi sarate cum ar fi gamberi, ricotta si prosciutto, ciuperci...

Mai e cunoscuta si cu numele de Coppi la Napoli si Sfogliate in Lombardia.

Numele crostata vine de la latinul crustata si de la crosta - crusta, in dictionarul italian cuvantul crostata a aparut in 1612, iar in dictionarul englez-italian in anul 1816, prima reteta de crostata apare in cartea de retete a lui Martino da como in 1465 si in retete napoletane in 1400.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
5
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos