Cozonaci cu bezea, cacao si nuca

Portii
20
Timp pregatire
110 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata
Cozonaci cu bezea, cacao si nuca

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci mici:
  • 25 g drojdie
  • 2 oua si 2 galbenusuri
  • faina cat cuprinde (1 kg)
  • 200 ml lapte caldut
  • 200 ml apa calduta
  • 1 varf de lingurita cu sare
  • 4 linguri zahar
  • ulei pentru framantat
  • pentru umplut:
  • 3 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 1 lingura cacao
  • 5 linguri nuca macinata
  • Coaja de lamaie si de portocala
  • stafide
  • rahat de trandafiri (sau orice aroma)
  • In plus:
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Eu am pregatit doi cozonaci cu bezea, cacao, nuca, coaja de lamaie si de portocala, stafide si rahat.

Intr-un castronel, se farama drojdia si se amesteca bine cu o lingurita de zahar (care va activa drojdia), putin lapte caldut si putina faina. Pasta obtinuta se lasa la crescut aprox 15 minute.

Intr-un vas mare, se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se mai adauga in timp ce framantam, daca este nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat pufos si consistent, care se lasa acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc calduros.

Se pregateste crema din: albusurile batute spuma, amestecate apoi cu zaharul, zaharul vanilat, cacao si nuca rumenita la cuptor si macinata inainte.
Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti.
Se intinde primul aluat pe masa, cu mainile, se adauga umplutura dupa gust si tot felul de mirodenii (coaja de citrice, stafide inmuiate in putina esenta de rom sau vin, bucatele de rahat) si se ruleaza ca pe o rulada, se rasuceste.
Celalalt aluat l-am impartit in doua aluaturi mai mici, pe care le-am intins, am pus umplutura pe o bucata si mirodenii pe cealalta, am rulat si am impletit cele doua bucati de aluat.
Partea fara mirodenii e pentru mine, am pus mirodenii doar pentru ai mei, asa ca am pus semne, sa le recunosc, hi-hi! :)
Dupa ce se asaza cozonacii in tavile pregatite cu foaie de copt, se mai lasa la crescut cam un sfert de ceas, apoi se ung cu un galbenus de ou batut bine. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia.

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/04/cozonaci-de-paste-cu-bezea-cacao-si-nuca.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
2
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Savarine cu frisca
3
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Salam de biscuiţi reţetă
4
Dulciuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura Sireata
5
Dulciuri

Prajitura Sireata

Prajitura Sireata
Parteneri
Tarta cu carne de pui si legume mexicane
Bucataras.RO

Tarta cu carne de pui si legume mexicane

Va invit la o felie delicioasa de tarta pe care am pregatit-o dupa o reteta luata de la merisor. 

Tarta cu carne de pui si legume mexicane
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing