Eu am pregatit doi cozonaci cu bezea, cacao, nuca, coaja de lamaie si de portocala, stafide si rahat.
Intr-un castronel, se farama drojdia si se amesteca bine cu o lingurita de zahar (care va activa drojdia), putin lapte caldut si putina faina. Pasta obtinuta se lasa la crescut aprox 15 minute.
Intr-un vas mare, se bat ouale cu zaharul, apoi se adauga restul de lapte, putina faina pusa in ploaie, un varf de lingurita cu sare si se incorporeaza si maiaua. Se adauga treptat faina pana capata consistenta. Se ung mainile cu ulei si se mai adauga in timp ce framantam, daca este nevoie. Trebuie sa obtinem un aluat pufos si consistent, care se lasa acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut cam o ora (sau pana isi dubleaza volumul) intr-un loc calduros.
Se pregateste crema din: albusurile batute spuma, amestecate apoi cu zaharul, zaharul vanilat, cacao si nuca rumenita la cuptor si macinata inainte.
Se unge cu putin ulei masa de lucru si se imparte aluatul in 2 parti.
Se intinde primul aluat pe masa, cu mainile, se adauga umplutura dupa gust si tot felul de mirodenii (coaja de citrice, stafide inmuiate in putina esenta de rom sau vin, bucatele de rahat) si se ruleaza ca pe o rulada, se rasuceste.
Celalalt aluat l-am impartit in doua aluaturi mai mici, pe care le-am intins, am pus umplutura pe o bucata si mirodenii pe cealalta, am rulat si am impletit cele doua bucati de aluat.
Partea fara mirodenii e pentru mine, am pus mirodenii doar pentru ai mei, asa ca am pus semne, sa le recunosc, hi-hi! :)
Dupa ce se asaza cozonacii in tavile pregatite cu foaie de copt, se mai lasa la crescut cam un sfert de ceas, apoi se ung cu un galbenus de ou batut bine. Se dau la cuptorul incins cam 50 de minute, la foc mic, pana se rumenesc bine. Cand sunt gata, se scot si se acopera cu un prosop de bucatarie, iar cand se racesc, se pot felia.
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/04/cozonaci-de-paste-cu-bezea-cacao-si-nuca.html
Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasaPrajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racorosSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateMinitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuniIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii