Cozonac (Kalacs)

Complexitate
redusa
Cozonac (Kalacs)

Ingrediente

  • Ptr 2 corzi de cozonac avem nevoie de :
  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr uns deasupra cozonacii)
  • sare cat intra in causul palmei
  • 3 pachete zahar vanilat
  • 2 buc de unt sau rama de marimea unei nuci
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 maini de zahar(cand scriu o mana de va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
  • 1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
  • 30 gr drojdie proaspata
  • lapte

Mod de preparare

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si il lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora.

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul , zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare) Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. pana devine mai moale.

Dupa ce au aparut primele besici ,punem si mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute si apoi il punem la dospit la loc caldut.

Dupa ce a dospit scoatem aluatul , il impartim in 2 si il intindem cu mana la marimea tavii, il umplem,il rulam si-l asezam in tava unsa , unde il mai lasam la dospit inca 20 minute

Dupa ce a dospit in tava ungem corzile cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit(in momentul in care am pus suciturile la dospit in tava pornim si cuptorul).

Se coace la foc mic , se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava , dupa care se scot ,se aseaza pe un prosop , se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste.

Se pot umple cu mac macinat amestecat cu zahar si 1 lingurita de ghimbir proaspat macinat, cu nuca macinata si zahar amestecat cu stafide, cu rahat si stafide (cand fac sucitura cu rahat intotdeauna presar un pic de faina peste rahatul taiat cubulete , le amestec si apoi le pun pe aluat).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu Mere
1
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
3
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
4
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
5
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Parteneri
Fursecuri marocane cu migdale
Bucataras.RO

Fursecuri marocane cu migdale

By Jamila, decat ca eu le-am facut cu migdale nu susan. Au iesit aproape doua tavi, circa 25 de bucati. Un pic le-am prea...

Fursecuri marocane cu migdale
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti