Ingrediente
● 1 kg faina (000) |
● 25 gr drojdie de bere proaspata |
● 2 pahare lapte |
● 100 gr unt (80%) |
● 100 ml ulei |
● 7 galbenusuri |
● 12 linguri zahar |
● coaja rasa de la o lamaie |
● 1 plic zahar vanilat |
● esenta de rom |
● un praf de sare |
● 50 gr cacao Pentru umplutura: |
● 7 albusuri |
● 4 linguri zahar |
● 12 linguri nuci macinate |
● 1 plic zahar vanilat |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
3h
Toate ingredientele trebuie aduse in bucatarie cu o zi inainte ca sa aiba aceiasi temperatura.
Cerneti faina in momentul prepararii.
Desfaceti drojdia in putin lapte indulcit, puneti in mijlocul fainii, amestecati cu putina faina si lasati sa cresca (daca dupa 15 minute nu isi dubleaza volumul aruncati maiaua si folositi alta drojdie).
Intre timp, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea, pana nu se mai simte cristalul de zahar.
Turnati peste maia si amestecati. Puneti lapte pana obtineti un aluat bun de framantat. Framantati minim 30 minute si adaugati alternativ ulei iar dupa incorporare, unt, tot asa pana terminati grasimile. La final, aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de mana sau de peretii vasului, sa aiba un aspect omogen, elastic si placut la atingere. 1/3 din aluat se framanta cu cacao.
Lasati sa cresca (2-3ore) in vasul in care ati framantat, acoperit cu un servet gros, intr-un loc caldut.
Impartiti aluatul crescut in patru (va vor iesi doi cozonaci). Dintr-un sfert, intindeti un disc si asezati-l in tava in care coaceti. Din alt sfert, intindeti pe masa de lucru, o foaie subtire si taiati cu ajutorul unui pahar discuri - din care faceti flori pe care le asezati pe marginea discului mare. Eu am alternat flori albe cu flori maron (din aluatul cu cacao) si am facut si frunze din romburi pe care le-am crestat.
Lasati sa creasca intr-un loc caldut cam 1 ora.
In acest timp, bateti spuma tare albusurile cu zaharul si zaharul vanilat si amestecati cu nucile macinate.
Asezati crema in mijlocul cozonacului, ungeti cu ou batut si coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox. 40 minute.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cozonac Inflorit" nu uita sa ii faci un review.
Cerneti faina in momentul prepararii.
Desfaceti drojdia in putin lapte indulcit, puneti in mijlocul fainii, amestecati cu putina faina si lasati sa cresca (daca dupa 15 minute nu isi dubleaza volumul aruncati maiaua si folositi alta drojdie).
Intre timp, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea, pana nu se mai simte cristalul de zahar.
Turnati peste maia si amestecati. Puneti lapte pana obtineti un aluat bun de framantat. Framantati minim 30 minute si adaugati alternativ ulei iar dupa incorporare, unt, tot asa pana terminati grasimile. La final, aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de mana sau de peretii vasului, sa aiba un aspect omogen, elastic si placut la atingere. 1/3 din aluat se framanta cu cacao.
Lasati sa cresca (2-3ore) in vasul in care ati framantat, acoperit cu un servet gros, intr-un loc caldut.
Impartiti aluatul crescut in patru (va vor iesi doi cozonaci). Dintr-un sfert, intindeti un disc si asezati-l in tava in care coaceti. Din alt sfert, intindeti pe masa de lucru, o foaie subtire si taiati cu ajutorul unui pahar discuri - din care faceti flori pe care le asezati pe marginea discului mare. Eu am alternat flori albe cu flori maron (din aluatul cu cacao) si am facut si frunze din romburi pe care le-am crestat.
Lasati sa creasca intr-un loc caldut cam 1 ora.
In acest timp, bateti spuma tare albusurile cu zaharul si zaharul vanilat si amestecati cu nucile macinate.
Asezati crema in mijlocul cozonacului, ungeti cu ou batut si coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox. 40 minute.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cozonac Inflorit" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
eli
• 19.06.2008 20:36:38
felicitari, designul este extraordinar de frumos,am sa incerc si eu si sper sa-mi iasa.
daniela_dubai
• 19.06.2008 07:25:23
Si prezentarea este foarte frumoasa! Cu outze si stergar. M-a facut sa imi fie dor de tara....
daniela_dubai
• 19.06.2008 07:24:09
Foarte aspectuos cozonacelul in forma de flori. E o idee fantastica pentru cocaturi. Cu siguranta o sa il incerc.
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany
• 01.12.2008 22:21:35
Foarte frumos cozonacul.Mama face cornulete cu umplutura din mijloc la care mai adauga putin gem.Look-ul e super!