Cozonac Inflorit

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie
Cozonac Inflorit

Ingrediente

  • 1 kg faina (000)
  • 25 gr drojdie de bere proaspata
  • 2 pahare lapte
  • 100 gr unt (80%)
  • 100 ml ulei
  • 7 galbenusuri
  • 12 linguri zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de rom
  • un praf de sare
  • 50 gr cacao Pentru umplutura:
  • 7 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • 12 linguri nuci macinate
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie aduse in bucatarie cu o zi inainte ca sa aiba aceiasi temperatura.

Cerneti faina in momentul prepararii.

Desfaceti drojdia in putin lapte indulcit, puneti in mijlocul fainii, amestecati cu putina faina si lasati sa cresca (daca dupa 15 minute nu isi dubleaza volumul aruncati maiaua si folositi alta drojdie).

Intre timp, amestecati galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si sarea, pana nu se mai simte cristalul de zahar.

Turnati peste maia si amestecati. Puneti lapte pana obtineti un aluat bun de framantat. Framantati minim 30 minute si adaugati alternativ ulei iar dupa incorporare, unt, tot asa pana terminati grasimile. La final, aluatul trebuie sa nu se mai lipeasca de mana sau de peretii vasului, sa aiba un aspect omogen, elastic si placut la atingere. 1/3 din aluat se framanta cu cacao.

Lasati sa cresca (2-3ore) in vasul in care ati framantat, acoperit cu un servet gros, intr-un loc caldut.

Impartiti aluatul crescut in patru (va vor iesi doi cozonaci). Dintr-un sfert, intindeti un disc si asezati-l in tava in care coaceti. Din alt sfert, intindeti pe masa de lucru, o foaie subtire si taiati cu ajutorul unui pahar discuri - din care faceti flori pe care le asezati pe marginea discului mare. Eu am alternat flori albe cu flori maron (din aluatul cu cacao) si am facut si frunze din romburi pe care le-am crestat.

Lasati sa creasca intr-un loc caldut cam 1 ora.

In acest timp, bateti spuma tare albusurile cu zaharul si zaharul vanilat si amestecati cu nucile macinate.

Asezati crema in mijlocul cozonacului, ungeti cu ou batut si coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox. 40 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella

Zucchini cu pui si mozzarella
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Dulceata de visine
2
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ceafa de porc la cuptor
4
Prajitura turnata cu branza si visine
5
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Parteneri
Desert tort cu crema de afine si ciocolata
Bucataras.RO

Desert tort cu crema de afine si ciocolata

Desert tort cu crema de afine si ciocolata
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Culinar.RO

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara

Retete dietetice E o prăjitură uşor de făcut. Puteţi folosi ce fructe vă plac. Eu am ales caise şi...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara
Compot de visine pentru iarna
Gustos.RO

Compot de visine pentru iarna

Reteta de compot de visine pentru iarna. Cum se face compot de visine pentru iarna fara conservanti.

Compot de visine pentru iarna
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate