Dizolvati drojdia alifiata cu 2 linguri de zahar in 100 ml lapte caldut.
Lasati 10- 15 min la crescut, in loc cald.
Turnati drojdia activata peste faina cernuta, apoi adaugati pe rand oul, untul moale, restul de zahar si esenta.
Framantati putin, apoi puneti sarea.
Cand aluatul incepe sa se inchege, scoateti-l pe masa usor infainata si continuati framantarea pana ce obtineti un aluat omogen, neted si fin.
* La nevoie adaugati inca putina faina sau lapte, dupa cum cere aluatul.
Repuneti in vas, dati forma de minge, acoperiti cu un servet si lasati 1- 2 ore la dospit, in loc cald sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
* Puteti pregati aluatul si la masina de paine.
Separat, topiti ciocolata la bain- marie, lasati sa se racoreasca putin, apoi inglobeti nutella.
Intindeti o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de cca 5- 7 mm si ungeti-o pe ¾ din suprafata ei cu crema de ciocolata.
Pliati foaia in 3, pe latimea dreptunghiului, aducand partea neunsa peste ½ din cea unsa, apoi pliati partea opusa, obtinand astfel tot un dreptunghi.
Pliati noua foaie obtinuta inca o data, pe lungimea dreptunghiului, aducand o parte pana la mijlocul lungimii, apoi cealalta parte.
Intindeti din nou intr-o foaie de dimensiunile tavii folosite.
Taiati aluatul pe lungime, in fasii late de 2 cm.
Luati pe rand fiecare fasie si rasuciti-o cu grija de cateva ori ca sa nu stricati straturile de ciocolata si aluat.
Asezati-le una langa alta in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasati 15- 25 min la odihna, in loc cald.
Dati la cuptorul preIncalzit, pentru cca 25- 30 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit.
Scoateti tava din cuptor si imediat transferati blatul pe un servet curat de bucatarie.
Ungeti repede cu gem usor incalzit si care sa aiba o consistenta mai fluida.
Rulati strans sub forma de rulou cu ajutorul prosopului si sigilati capetele.
Lasati cozonacul invelit in servet aproximativ 4- 5 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.
Indepartati prosopul, puneti cozonacul pe un platou si pudrati cu zahar praf.
Serviti feliat.
Fasole la ceaun este o mancare traditionala romaneasca, un fel de mancare simplu, dar bogat in gust, preparat din fasole...
Fasole la ceaun - o mancare reconfortantaE primul Dobos pe care il fac si l-am facut la cererea unor prieteni care au fost foarte multumiti de el. Nu vroiam sa il...
Tort Dobos (mic)O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii