Cozonac din Fasii Rasucite, Umplut cu Ciocolata

Complexitate
redusa
Cozonac din Fasii Rasucite, Umplut cu Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru o tava de 38 x 38 cm:
  • Aluat:
  • -42 g drojdie proaspata / 14 g drojdie uscata
  • -100 g zahar
  • -100 + 250 ml lapte caldut
  • -700 g faina
  • -1 ou
  • -50 g unt moale
  • -esenta de rom, optional
  • -1 praf de sare
  • Umplutura:
  • -100 g ciocolata topita
  • -5- 6 linguri de Nutella
  • Altele:
  • -½ borcan gem de caise sau alt gem preferat
  • -zahar pudra, pentru servit

Mod de preparare

Dizolvati drojdia alifiata cu 2 linguri de zahar in 100 ml lapte caldut.
Lasati 10- 15 min la crescut, in loc cald.
Turnati drojdia activata peste faina cernuta, apoi adaugati pe rand oul, untul moale, restul de zahar si esenta.

Framantati putin, apoi puneti sarea.

Cand aluatul incepe sa se inchege, scoateti-l pe masa usor infainata si continuati framantarea pana ce obtineti un aluat omogen, neted si fin.

* La nevoie adaugati inca putina faina sau lapte, dupa cum cere aluatul.

Repuneti in vas, dati forma de minge, acoperiti cu un servet si lasati 1- 2 ore la dospit, in loc cald sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

* Puteti pregati aluatul si la masina de paine.

Separat, topiti ciocolata la bain- marie, lasati sa se racoreasca putin, apoi inglobeti nutella.

Intindeti o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de cca 5- 7 mm si ungeti-o pe ¾ din suprafata ei cu crema de ciocolata.

Pliati foaia in 3, pe latimea dreptunghiului, aducand partea neunsa peste ½ din cea unsa, apoi pliati partea opusa, obtinand astfel tot un dreptunghi.

Pliati noua foaie obtinuta inca o data, pe lungimea dreptunghiului, aducand o parte pana la mijlocul lungimii, apoi cealalta parte.

Intindeti din nou intr-o foaie de dimensiunile tavii folosite.

Taiati aluatul pe lungime, in fasii late de 2 cm.

Luati pe rand fiecare fasie si rasuciti-o cu grija de cateva ori ca sa nu stricati straturile de ciocolata si aluat.

Asezati-le una langa alta in tava tapetata cu hartie de copt.

Lasati 15- 25 min la odihna, in loc cald.

Dati la cuptorul preIncalzit, pentru cca 25- 30 min, la 180 grade sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit.

Scoateti tava din cuptor si imediat transferati blatul pe un servet curat de bucatarie.

Ungeti repede cu gem usor incalzit si care sa aiba o consistenta mai fluida.

Rulati strans sub forma de rulou cu ajutorul prosopului si sigilati capetele.

Lasati cozonacul invelit in servet aproximativ 4- 5 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.

Indepartati prosopul, puneti cozonacul pe un platou si pudrati cu zahar praf.

Serviti feliat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Nectar de caise

Nectar de caise

Nectar de caise
Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese

Prajitura cu sos de cirese
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Dulceaţă de căpșuni reţetă
1
Conserve, muraturi

Dulceaţă de căpșuni reţetă

Dulceaţă de căpșuni reţetă
Cartofi-evantai cu cascaval
3
Garnituri

Cartofi-evantai cu cascaval

Cartofi-evantai cu cascaval
Briose cu visine (sau orice fruct)
4
Dulciuri

Briose cu visine (sau orice fruct)

Briose cu visine (sau orice fruct)
Prajitura La Metru
5
Dulciuri

Prajitura La Metru

Prajitura La Metru
Parteneri
Bigoli con salsiccea e panna
Bucataras.RO

Bigoli con salsiccea e panna

Paste cu carnati si smantana

Bigoli con salsiccea e panna
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Culinar.RO

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Tort copii
Gustos.RO

Tort copii

Tort copii