Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cernem faina într -un vas încăpător si o amestecam cu drojdia uscată si cu zahărul.
Sucul il turnam in ibric si il incalzim putin (nu trebuie sa fie fierbinte). La fel procedăm si cu uleiul.
In mijlocul fainii, facem o adancitura, punem sucul cald si aromele si incepem sa framantam.
Când aluatul prinde consistența, turnam treptat uleiul. De acum, framantam doar aducând marginile aluatului spre centru.
Când uleiul este încorporat in totalitate, luam coca si o trantim cu putere de vas. De vreo 15-20 ori. Veți observa imediat cum devine mai fina, mai suplă. Nu trebuie sa avem un aluat vârtos, ci mai degrabă, unul molcut.
Acoperim vasul cu un prosop si lăsăm la dospit, in loc cald vreo 1h si 30 minute.
Între timp, taiem rahatul in bucățele potrivite. Si prunele, daca doriti. Eu le-am pus întregi.
Când coca a crescut suficient, o împărțim in patru. Din fiecare bucata, intindem cu mâinile, pe blatul uns cu ulei, o foaie dreptunghiulară pe care așezăm prunele si bucățele de rahat.
Rulam si rasucim cate doua suluri, formând cozonacii.
Ii asezam in tăvile tapetate cu hartie de copt si ii mai lasam 30 minute la crescut.
Îi ungem cu ulei si introducem in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pana se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.
Când sunt gata, se scot din tavi, se ung cu miere dizolvata in apa pentru a prinde luciu si se lasa sa se răcească alternativ pe fiecare parte, acoperiți cu un servet.
Sincer, nu am crezut ca un cozonac de post, fără lapte, ouă, unt, poate iesi atât de pufos. Am pregătit unul mai micuț doar cu rahat, celuilalt i-am pus si prune.
Minunat, delicios si, ma repet, foarte pufos!
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustPentru aceasta delicioasa reteta m-am inspirat de la Rocsi.
Painici umplute cu muschi file si cascavalDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii