Colacei Bucovineni

Complexitate
redusa
Colacei Bucovineni

Ingrediente

  • Aluat
  • -25 g unt, taiat bucatele
  • -50 g zahar
  • -125 ml apa, clocotita
  • -7 g drojdie uscata / 20 g drojdie proaspata
  • -25 ml apa, calduta
  • -1 lingurita miere sau zahar
  • -1 ou
  • -vanilie (optional)
  • -coaja rasa de lamaie sau portocala (optional)
  • -425 g faina, cernuta
  • -1 lingurita sare
  • Altele
  • -galbenus usor batut cu 1 lingura lapte (pentru uns)
  • -zahar brun (pentru presarat)

Mod de preparare

Puneti intr-o craticioara untul si zaharul.

Separat, puneti la fiert apa, iar cand aceasta fierbe, turnati-o asa clocotita peste unt si zahar. Amestecati pana se topesc complet si lasati deoparte sa se racesca.

Intre timp, dizolvati drojdia in apa calduta amestecata cu miere / zahar. Turnati peste amestecul rece de unt si zahar, adaugati oul, vanilia si coaja rasa de lamaie / portocala (optional) si mixati totul circa 5 min.

Transferati intr-un bol mai mare si adaugati faina cernuta, lingura cu lingura, omogenizand de fiecare data, intai cu o spatula, apoi cu mana. La sfarsit puneti sarea. Framantati pana obtineti un aluat neted si elastic, extrem de usor de lucrat si care se desprinde de vas si mana. Acoperiti vasul cu o folie de plastic peste care puneti un servet gros de bucatarie si lasati 1- 2 ore la dospit, in loc cald sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

Scoateti pe planul de lucru usor infainat, formati un sul si impartiti in 3 parti egale. Taiati apoi fiecare parte in 5- 6 bucati, aproximativ egale. Luati pe rand fiecare bucatica de aluat si rulati-o sub forma de snur subtire. Aduceti capatul snurului din stanga, in dreapta si capatul snurului din dreapta, in stanga, formand la mijlocul lungimii snurului un cerc. Rasuciti fiecare din capetele libere ale snurului in jurul cercului format, mergand de-a lungul circumferintei, iar la sfarsit, uniti bine capetele, avand grija ca acestea sa ramana dedesubt.

Transferati colaceii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati 1 ora la crescut, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu putin lapte si presarati desupra zahar brun.

Dati la cuptorul preincalzit, pentru circa 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt copti si frumos rumeniti.

Serviti cat sunt calduti, dar sunt la fel de buni si pufosi si cand sunt reci.

* Dupa ce sunt lasati la racit puteti lega fiecare colacel cu un snur si sa-i atarnati in bradul de Craciun, impodobindu-l sau sa-i oferiti colindatorilor.
Colaceii se numara printre preparatele dulci traditionale de Craciun; ei pot fi asezati in centrul mesei de Craciun sau se pot oferi colindatorilor.

Colaceii pot avea forme de cerc, potcoava ori stea, inchipuind Soarele, Luna sau Stelele de pe Cer si tot in mod traditional, cu ei se poate impodobii bradul de Craciun, alaturi de nuci, mere, turta dulce, lumanari, etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
1
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Inghetata cu Branza si Capsuni
4
Dulciuri

Inghetata cu Branza si Capsuni

Inghetata cu Branza si Capsuni
Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
5
Dulciuri

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos

Rulada cu biscuiti, fineti si cocos
Parteneri
Desert turta dulce cu glazura de ciocolata alba
Bucataras.RO

Desert turta dulce cu glazura de ciocolata alba

"Retete festive de iarna" Simt deja miros de sarbatori, zapada este, am dat start la colinde si m-am apucat de...

Desert turta dulce cu glazura de ciocolata alba
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia