Colacei Bucovineni

Complexitate
redusa
Colacei Bucovineni

Ingrediente

  • Aluat
  • -25 g unt, taiat bucatele
  • -50 g zahar
  • -125 ml apa, clocotita
  • -7 g drojdie uscata / 20 g drojdie proaspata
  • -25 ml apa, calduta
  • -1 lingurita miere sau zahar
  • -1 ou
  • -vanilie (optional)
  • -coaja rasa de lamaie sau portocala (optional)
  • -425 g faina, cernuta
  • -1 lingurita sare
  • Altele
  • -galbenus usor batut cu 1 lingura lapte (pentru uns)
  • -zahar brun (pentru presarat)

Mod de preparare

Puneti intr-o craticioara untul si zaharul.

Separat, puneti la fiert apa, iar cand aceasta fierbe, turnati-o asa clocotita peste unt si zahar. Amestecati pana se topesc complet si lasati deoparte sa se racesca.

Intre timp, dizolvati drojdia in apa calduta amestecata cu miere / zahar. Turnati peste amestecul rece de unt si zahar, adaugati oul, vanilia si coaja rasa de lamaie / portocala (optional) si mixati totul circa 5 min.

Transferati intr-un bol mai mare si adaugati faina cernuta, lingura cu lingura, omogenizand de fiecare data, intai cu o spatula, apoi cu mana. La sfarsit puneti sarea. Framantati pana obtineti un aluat neted si elastic, extrem de usor de lucrat si care se desprinde de vas si mana. Acoperiti vasul cu o folie de plastic peste care puneti un servet gros de bucatarie si lasati 1- 2 ore la dospit, in loc cald sau pana ce aluatul isi dubleaza volumul.

Scoateti pe planul de lucru usor infainat, formati un sul si impartiti in 3 parti egale. Taiati apoi fiecare parte in 5- 6 bucati, aproximativ egale. Luati pe rand fiecare bucatica de aluat si rulati-o sub forma de snur subtire. Aduceti capatul snurului din stanga, in dreapta si capatul snurului din dreapta, in stanga, formand la mijlocul lungimii snurului un cerc. Rasuciti fiecare din capetele libere ale snurului in jurul cercului format, mergand de-a lungul circumferintei, iar la sfarsit, uniti bine capetele, avand grija ca acestea sa ramana dedesubt.

Transferati colaceii intr-o tava tapetata cu hartie de copt si lasati 1 ora la crescut, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Ungeti cu galbenus usor batut cu putin lapte si presarati desupra zahar brun.

Dati la cuptorul preincalzit, pentru circa 15- 20 min, la 180 grade sau pana ce sunt copti si frumos rumeniti.

Serviti cat sunt calduti, dar sunt la fel de buni si pufosi si cand sunt reci.

* Dupa ce sunt lasati la racit puteti lega fiecare colacel cu un snur si sa-i atarnati in bradul de Craciun, impodobindu-l sau sa-i oferiti colindatorilor.
Colaceii se numara printre preparatele dulci traditionale de Craciun; ei pot fi asezati in centrul mesei de Craciun sau se pot oferi colindatorilor.

Colaceii pot avea forme de cerc, potcoava ori stea, inchipuind Soarele, Luna sau Stelele de pe Cer si tot in mod traditional, cu ei se poate impodobii bradul de Craciun, alaturi de nuci, mere, turta dulce, lumanari, etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia