Colac Pascal Italian

Complexitate
redusa
Colac Pascal Italian

Ingrediente

  • pentru 2 bucati
  • 500 g de faina
  • 3 oua
  • 200 g zahar tos
  • 100 g unt sau margarina vegetala
  • 1 praf de copt vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un pahar de lapte caldut (circa 150 ml ) un varf de sare
  • zahar granulat
  • eu am facut doar o bucata dar am pus 2 oua

Mod de preparare

Intr-o craticioara, la foc mic, topiti untul cu laptele si lasati sa se raceasca, sa fie caldut. Intr-un castron destul de mare, puneti faina (mai bine cernuta) , zaharul, coaja rasa de lamaie, praful de copt si un varf de sare. Puneti ouale si laptele caldut in care a-ti topit untul.

Amestecati bine totul cu lingura. Aluatul trebuie sa fie compact dar putin moale in acelasi timp. Daca vi se pare foarte moale, adaugati oricum putina faina. Se imparte in doua, asa se vor face doua ciambelle/colacuri, se vor coace per rand in tava. Se da la forma de colac.

Se poate pune in tava si sub forma mai lunguiata.. putin ovala …o specie de paine giganta ... dau chiar rotunda ... cum va place. Ca sa dau forma de colac, am pus o craticioara cu diametru de 10-12 cm. cu gura in jos, pe foaia de cuptor in tava, apoi am pus aluatul de jur imprejur ajutandu-ma cu lingura, dand forma rotunda. Am udat cu putin lapte deasupra, am presarat putin zahar granulat si putin tos.

Se coace in cuptorul incalzit, la o temperatura de 160° -170° circa 40 minute, pana se rumeneste usor.
Acest colac pascal (ciambella di Pasqua) , se prepara in regiunea Emilia Romagna, Italia. Este un dulce care practic se face tot anul ... nu numai de Paste ..., se numeste tot ciambella sau ciambella romagnola, decat ca i se da o forma diferita in tava.. nu de colac ... putin ovala si lunguiata sau rotunda ... fara gaura in mijloc. Se taie in felii.

Ca traditie, in dimineata de Paste, se mananca cu ou sfintit. Are o textura putin mai uscata decat un chec. Se poate servi cu cafea cu lapte, ceai sau simplu. Deasemenea, se poate servi la sfarsitul mesei, inmuiat in vin.

Fiind un dulce care se consuma destul de des tot anul ... fiind mereu prezent in magazinele alimentare din regiune ... are si variante delicioase. Se taie in doua dupa ce s-a copt si se umple cu crema de alune sau in compozitia aluatului, se pune bucati de ciocolata

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Conserva de Peste in Sos Tomat
3
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Gogosari in sos de mustar cu otet
4
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Sirop de patlagina
5
Parteneri
Tocanita de porc cu legume
Bucataras.RO

Tocanita de porc cu legume

Ne plac tocanitele de tot felul si incerc sa tot combin diferite ingrediente pentru a nu face mereu aceeasi reteta. Desi pana...

Tocanita de porc cu legume
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia