Colac cu Miere si Migdale

Postat pe: 10-04-2012
(2)

Ingrediente

Pentru aluat:
125 ml lapte caldut
125 ml apa calduta
80 g unt topit (eu am topit untul in cuptorul cu microunde)
1 ou
1 lingurita rasa cu sare
150 g zahar tos
550 g faina 000 proaspat cernuta
1 plic cu drojdie uscata (1 plic contine 7 g drojdie uscata)
Pentru umplutura:
20 g unt
70 g migdale macinate / maruntite (dupa preferinta)
Pentru pensularea aluatului inainte de coacere:
50 ml lapte la temperatura camerei
1 galbenus
Pentru pensularea colacului dupa coacere (insiropare) :
300 ml apa
150 g zahar tos
1 plic cu zahar vanilat
1 sticluta cu esenta de rom
coaja rasa a unei lamai mari
Pentru pensularea colacului dupa insiropare:
5 linguri cu miere
50 g migdale macinate

Mod de preparare

Pentru aluat:
- Se pun ingredientele pregatite pentru prepararea aluatului in cuva masinii pentru paine in ordinea urmatoare: apa calduta, laptele caldut, untul topit, oul, sarea, zaharul, faina, drojdia. In acest mod se evita contactul dintre sare si drojdie. Se seteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata acestui program este de aproximativ 1 ora si 25 de minute).

- Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru, infainata in prealabil.
- Se intinde cu sucitorul o foaie de aluat cu dimensiuni de aproximativ 40 cm x 45 cm. - - Se pensuleaza suprafata cu putin unt (aproximativ 20 g unt).

- Se presara la suprafata migdale macinate (respectand marginile aluatului - aproximativ 5 cm).
- Se ruleaza foaia de aluat pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 45 cm.
- Se taie ruloul obtinut in doua jumatati ce se impletesc intre ele. Se unesc apoi cele doua capete intre ele, obtinand astfel un colac impletit.

- Colacul obtinut se aseaza intr-o tava mare (tava cuptorului) tapetata cu hartie pentru copt. Se lasa aluatul sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut, acoperit cu un prosop pentru bucatarie.

Pentru amestecul de lapte si galbenus:
- Se amesteca intr-un bol 50 ml lapte si un galbenus de ou pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se pensuleaza aluatul pregatit in tava cu acest amestec, folosind o pensula pentru patiserie.

Pentru sirop:
- Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 plic cu zahar vanilat si o sticluta esente de rom. Se amesteca ingredientele usor cu ajutorul unei linguri din lemn si se lasa sa fiarba la foc mic pana la obtinerea unui sirop.
- Siropul obtinut se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este caldut (nu trebuie sa se raceasca complet) se adauga coaja rasa marunt a unei lamai mari si se amesteca compozitia cu ajutorul unei linguri din lemn. Se lasa sa se raceasca in continuare la temperatura camerei.

- Cuptorul se incalzeste intre timp, moderat.
- Colacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la foc moderat, timp de aproximativ 20 de minute, pana dobandeste o culoare aurie, foarte frumoasa.
- Colacul scos din cuptor se pensuleaza cu siropul de zahar pregatit in prealabil, folosind o pensula pentru patiserie.

- Colacul insiropat se pensuleaza cu miere.
- Se adauga la suprafata migdale macinate.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Colac cu Miere si Migdale" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

antoniah
•  17.04.2012 17:50:45

Elly, mainile mamei sunt unice si tot ceea ce pregatesc va fi intotdeauna divin. Te incurajez insa cu tot sufletul sa incerci reteta pentru ca nu este dificila. Sunt sigura ca vei reusi pentru ca esti foarte priceputa. Mult succes iti doresc in tot ceea ce faci!

ellyjudith
•  17.04.2012 17:15:30

antonia draga mea cu colacul asta m-ai dat gata.mie imi place la nebunie colacul,cozonacul.o sa ii trimit lui mama reteta asta sa imi faca si mie si sa mi-l puna pachet.(ca mie sigur nu imi iasa-si tot mai bun iasa din miinile mamei:P)mersi de reteta.

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Colac cu Miere si Migdale