Colac cu Miere si Migdale

Complexitate
redusa
Colac cu Miere si Migdale

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • - 125 ml lapte caldut
  • - 125 ml apa calduta
  • - 80 g unt topit (eu am topit untul in cuptorul cu microunde)
  • - 1 ou
  • - 1 lingurita rasa cu sare
  • - 150 g zahar tos
  • - 550 g faina 000 proaspat cernuta
  • - 1 plic cu drojdie uscata (1 plic contine 7 g drojdie uscata)
  • Pentru umplutura:
  • - 20 g unt
  • - 70 g migdale macinate / maruntite (dupa preferinta)
  • Pentru pensularea aluatului inainte de coacere:
  • - 50 ml lapte la temperatura camerei
  • - 1 galbenus
  • Pentru pensularea colacului dupa coacere (insiropare) :
  • - 300 ml apa
  • - 150 g zahar tos
  • - 1 plic cu zahar vanilat
  • - 1 sticluta cu esenta de rom
  • - coaja rasa a unei lamai mari
  • Pentru pensularea colacului dupa insiropare:
  • - 5 linguri cu miere
  • - 50 g migdale macinate

Mod de preparare

Pentru aluat:
- Se pun ingredientele pregatite pentru prepararea aluatului in cuva masinii pentru paine in ordinea urmatoare: apa calduta, laptele caldut, untul topit, oul, sarea, zaharul, faina, drojdia. In acest mod se evita contactul dintre sare si drojdie. Se seteaza programul pentru framantarea si dospirea aluatului (durata acestui program este de aproximativ 1 ora si 25 de minute).

- Aluatul obtinut se aseaza pe suprafata de lucru, infainata in prealabil.
- Se intinde cu sucitorul o foaie de aluat cu dimensiuni de aproximativ 40 cm x 45 cm. - - Se pensuleaza suprafata cu putin unt (aproximativ 20 g unt).

- Se presara la suprafata migdale macinate (respectand marginile aluatului - aproximativ 5 cm).
- Se ruleaza foaia de aluat pana la obtinerea unui rulou cu lungimea de aproximativ 45 cm.
- Se taie ruloul obtinut in doua jumatati ce se impletesc intre ele. Se unesc apoi cele doua capete intre ele, obtinand astfel un colac impletit.

- Colacul obtinut se aseaza intr-o tava mare (tava cuptorului) tapetata cu hartie pentru copt. Se lasa aluatul sa creasca in tava, timp de o ora, la loc caldut, acoperit cu un prosop pentru bucatarie.

Pentru amestecul de lapte si galbenus:
- Se amesteca intr-un bol 50 ml lapte si un galbenus de ou pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Se pensuleaza aluatul pregatit in tava cu acest amestec, folosind o pensula pentru patiserie.

Pentru sirop:
- Se pun intr-un vas 300 ml apa, 150 g zahar tos, 1 plic cu zahar vanilat si o sticluta esente de rom. Se amesteca ingredientele usor cu ajutorul unei linguri din lemn si se lasa sa fiarba la foc mic pana la obtinerea unui sirop.
- Siropul obtinut se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cand siropul este caldut (nu trebuie sa se raceasca complet) se adauga coaja rasa marunt a unei lamai mari si se amesteca compozitia cu ajutorul unei linguri din lemn. Se lasa sa se raceasca in continuare la temperatura camerei.

- Cuptorul se incalzeste intre timp, moderat.
- Colacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la foc moderat, timp de aproximativ 20 de minute, pana dobandeste o culoare aurie, foarte frumoasa.
- Colacul scos din cuptor se pensuleaza cu siropul de zahar pregatit in prealabil, folosind o pensula pentru patiserie.

- Colacul insiropat se pensuleaza cu miere.
- Se adauga la suprafata migdale macinate.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
1
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
2
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Prajitura rasturnata cu visine si caise
5
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Parteneri
Placinta turnata cu mere si nuca de cocos
Bucataras.RO

Placinta turnata cu mere si nuca de cocos

Imi place foarte mult placinta turnata, numai ca nu inteleg de ce se incrudeaza. M-am gandit ca poate s-a intamplat altadata...

Placinta turnata cu mere si nuca de cocos
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.