Chifle Condimentate

Complexitate
redusa
Chifle Condimentate

Ingrediente

  • - 500 gr faina alba
  • - 250 ml lapte dulce caldut
  • - 60 gr zahar
  • - 25 gr drojdie proaspata
  • - 100 gr unt topit, dar rece
  • - 2 oua (unul pentru aluat si unul pentru uns chiflele);
  • - 100 gr stafide
  • - 1 lingurita scortisoara macinata
  • - 1/4 lingurita cuisoare
  • - 1/4 lingurita ienibahar
  • - 1/4 lingurita nucsoara macinata
  • - 1/2 lingurita sare
  • pentru glazura:
  • -1 lingura cu lapte sau smantana amestecata cu 50 gr zahar pana devine pasta

Mod de preparare

Bun gasit!
Astazi doresc sa va prezint reteta unui preparat tipic englezesc care a fost adoptat de mai multe tari crestine si asta deoarece produsul respectiv se consuma in Vinerea Mare, ca simbol a Crucii lui Isus si a Rastignirii: Hot Cross Buns.

Aceste chifle sunt dulci, condimentate si partea de sus este marcata cu o cruce.
In folclorul englezesc exista multe superstitii legate de aceste chifle:
- coapte in Vinerea Mare nu se vor strica si nu vor mucegai pe tot parcursul anului;
- sunt pastrate in scopuri medicinale;

- avand semnul crucii pe ele trebuie sarutate inainte de a fi consumate;
- agatate in bucatarie protejeaza impotriva incendiilor si toata painea coapta in acel an va iesi perfecta de fiecare data;

- luate in calatorii protejeaza impotriva accidentelor;
- impartite prietenilor, relatiile vor fi durabile.

Incepem cu maiaua. Intr-un vas punem 100 ml. lapte caldut, dizolvam drojdia, adaugam o lingurita de zahar si una de faina si omogenizam. Lasam maiaua sa creasca si ne ocupam de celelalte ingrediente.
In vasul de framantat punem faina, zaharul, condimentele si sarea.

Le combinam, adaugam maiaua spumoasa si restul de lapte caldut pana cand ingredientele uscate sunt umezite. Adaugam untul topit dar rece si oul batut usor si amestecam pana la incorporare. Adaugam stafidele si framantam aluatul pana devine elastic. Daca este nevoie mai adaugam faina.
Lasam la crescut (prima etapa).

Cand aluatul s-a dublat in dimensiune, il lovim usor sa ii scoatem aerul si il impartim in 12 bucati egale.
Le modelam si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt unsa cu ulei.
Le lasam din nou la crescut (1 ora).

Cu foarfecul sau cutitul le facem semnul Crucii, le ungem cu ou si le dam la cuptor pana devin frumos rumenite (30 de minute in cuptorul incins).

Dupa ce s-au racit se pune glazura in forma de cruce si se servesc.
Aceste chifle se pot consuma simple sau cu unt.
Nu pot sa va spun decat ca sunt minunate!
Ce trebuie sa va mai spun este ca aluatul pe care il vom framanta trebuie sa creasca in doua etape ceea ce va dura 3-4 ore (depinde cat este de cald in bucatarie sau in incaperea in care il lasam la crescut).

Prima crestere dureaza 1-2 ore.
Apoi aluatul se imparte, se formeaza chiflele si este lasat din nou sa creasca (1 ora).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Salata de iarna asortata
2
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Gogosari si conopida la otet
4
Conserve, muraturi

Gogosari si conopida la otet

Gogosari si conopida la otet
Parteneri
Cocktail fara alcool cu Piersici
Bucataras.RO

Cocktail fara alcool cu Piersici

foto credit Tudor Raiciu

Cocktail fara alcool cu Piersici
Tort de portocale cu crema
Culinar.RO

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana