Cassata

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Cassata

Ingrediente

  • Ingrediente blat:
  •  5 oua
  •  5 linguri de zahar
  •  5 linguri de ulei
  •  5 linguri de faina
  •  1 praf de copt
  • Ingrediente crema:
  •  600 gr smantana grasa (minim 30% grasime)
  •  300 gr zahar tos
  •  150+250 gr nuci prajite
  •  150 gr ciocolata neagra
  •  3 linguri cu varf zahar pudra
  •  3 linguri cu varf pudra de cacao
  • 150 ml lichior de ciocolata – pentru stropit blatul

Mod de preparare


Pregatirea blatului:

Se bat spuma tare albusurile cu zaharul.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul.
Faina se cerne impreuna cu praful de copt.
Se amesteca cu grija, cu ajutorul unei linguri, galbenusurile cu albusurile si apoi cu faina.
Aluatul se pune la copt in tava de chec, imbracata cu hartie de copt, in cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de aprox 20 de minute.

Pregatirea cremei:
1. Smantana se pune la scurs, intr-o strecuratoare imbracat in tifon dublu. Se lasa asa, peste noapte la frigider.
Smantana astfel pregatita se bate 2-3 minute cu mixerul.
Se opresc trei linguri cu smantana astfel batuta, care se amesteca cu 3 linguri zahar pudra – si se foloseste la ornatul prajiturii.
Restul smantanii se imparte egal in trei castoane.

2. Se caramelizeaza 300 gr zahar si se adauga 150 gr nucile prajite. Se rastoarna amestecul pe o hartie de copt, se niveleaza si se lasa sa se raceasca, dupa care se toaca marunt si se pune in primul caston (se opresc 3 linguri din nucile astfel pregatite si se vor folosi pentru finisarea marginilor prajiturii).

3. Se taie bucatele 150 gr ciocolata si 250 gr alune prajite. Se pun in al doilea castron.

4. Zaharul pudra si pudra de cacao se cern prin sita fina. Se pun in al treilea castron.

Se amesteca smantana cu ingredientele adaugate.
Se taie blatul de pandispan in trei felii orizontale.

Se imbraca tava in care s-a copt blatul, cu folie alimentara.
Se pune prima foaie de blat, se stropeste cu 1/3 din lichior, si se pune crema din primul castron (smantana+nucile caramelizate).
Se adauga a doua foaie de blat care se stopeste deasemeni cu alta treime de lichior apoi se pune ½ din crema de cacao si crema cu ciocolata.
Se pune ultima foaie de blat stropita si ea cu lichior.
Se strange bine folia si se pune pentru cateva ore la frigider.

Prajitura bine racita se imbraca cu restul cremei de cacao si se orneaza cu smantana oprita, iar marginile se imbraca cu nuci caramelizate si macinate.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Salata Ruseasca
1
Aperitive

Salata Ruseasca

Salata Ruseasca
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
2
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Parteneri
Desert rulada Napoleon
Bucataras.RO

Desert rulada Napoleon

Rulada Napoleon, denumită astfel după tortul omonim, m-a tentat s-o fac de cum am auzit despre ea, mai ales că nu mi s-a...

Desert rulada Napoleon
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.