Briose cu Nuca

Complexitate
redusa
Briose cu Nuca

Ingrediente

  • Umplutura
  • -10 linguri nuca macinata sau cat doriti (gemuri, nutella, etc)
  • -150-200 g zahar sau dupa gust
  • -30 ml lapte sau cat este necesar
  • Aluat
  • -140 ml apa calduta
  • -100 g zahar tos
  • -1 praf de sare
  • -100 g unt sau margarina, topit si racorit
  • -500 g faina
  • -2 oua
  • -2 plicule drojdie uscata sau 42 g drojdie proaspata
  • Pentru uns si ornat
  • -1 galbenus usor batut cu 50 ml lapte, pentru uns
  • -zahar / zahar vanilat pudra, pentru ornat

Mod de preparare

Umplutura
Puneti intr-un castron nuca macinata, zaharul tos, laptele si amestecati pana la omogenizare.
Dati deoparte.

Aluat
Pregatiti aluatul in masina de paine. Puneti ingredientele in urmatoarea ordine: apa calduta in care ati dizolvat zaharul si sarea, untul topit si racorit, faina cernuta, ouale si la sfarsit drojdia uscata.

Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putina apa calduta (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de framantat si dospit.

Daca faceti aluatul cu mana procedati in felul urmator: puneti intr-un castron 150 g din cantitatea de faina si drojdia uscata / proaspata dizolvata in 90 ml apa calduta. Omogenizati bine si lasati maiaua acoperita, la dospit, pentru 20 min, intr-un loc cald.

Turnati-o peste restul ingredientelor, framantati aluatul pana se desprinde de mana, vas si devine elastic si neted. Dati forma de minge, ungeti suprafata cu putin ulei, acoperiti cu un servet si lasati circa 1 ora la dospit, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Turnati aluatul pe planul de lucru infainat si intindeti o foaie dreptunghiulara cu o grosime de 0, 5 cm.
Repartizati uniform umplutura sub forma de gramajoare mici, apoi impartiti si taiati foaia in 12 patratele / dreptunghiuri egale.

Luati fiecare patratel / dreptunghi si rulati-l sub forma de sul. Taiati in 2 parti egale, apoi subtiati fiecare parte, prin apasare usoara si rostogolire inainte si inapoi, pana la o lungime de aproximativ 30 cm.
Dati fiecarui rulou de 30 cm forma de spirala, ca o cochilie de melc si transferati intr-o tava de briose, captusita cu hartiute.

Lasati la dospit pentru circa 1 ora, in loc cald si ferit de curenti. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 15- 20 min, la foc potrivit sau pana ce briosele sunt coapte si frumos rumenite.

Scoateti tava din cuptor, lasati briosele 5 min sa se racoreasca, apoi scoateti-le pe un gratar.
Serviti presarate cu zahar pudra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Gogosari in sos de mustar cu otet
3
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Sirop de patlagina
4
Conserva de Peste in Sos Tomat
5
Conserve, muraturi

Conserva de Peste in Sos Tomat

Conserva de Peste in Sos Tomat
Parteneri
Sufleu de branza cu somon afumat si menta
Bucataras.RO

Sufleu de branza cu somon afumat si menta

Pentru reteta asta m-am inspirat de la cei de la Metro...am gasit sufleul de branza la ei preparat in modul acesta, mi-a...

Sufleu de branza cu somon afumat si menta
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia