Briose cu Nuca

Complexitate
redusa
Briose cu Nuca

Ingrediente

  • Umplutura
  • -10 linguri nuca macinata sau cat doriti (gemuri, nutella, etc)
  • -150-200 g zahar sau dupa gust
  • -30 ml lapte sau cat este necesar
  • Aluat
  • -140 ml apa calduta
  • -100 g zahar tos
  • -1 praf de sare
  • -100 g unt sau margarina, topit si racorit
  • -500 g faina
  • -2 oua
  • -2 plicule drojdie uscata sau 42 g drojdie proaspata
  • Pentru uns si ornat
  • -1 galbenus usor batut cu 50 ml lapte, pentru uns
  • -zahar / zahar vanilat pudra, pentru ornat

Mod de preparare

Umplutura
Puneti intr-un castron nuca macinata, zaharul tos, laptele si amestecati pana la omogenizare.
Dati deoparte.

Aluat
Pregatiti aluatul in masina de paine. Puneti ingredientele in urmatoarea ordine: apa calduta in care ati dizolvat zaharul si sarea, untul topit si racorit, faina cernuta, ouale si la sfarsit drojdia uscata.

Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putina apa calduta (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de framantat si dospit.

Daca faceti aluatul cu mana procedati in felul urmator: puneti intr-un castron 150 g din cantitatea de faina si drojdia uscata / proaspata dizolvata in 90 ml apa calduta. Omogenizati bine si lasati maiaua acoperita, la dospit, pentru 20 min, intr-un loc cald.

Turnati-o peste restul ingredientelor, framantati aluatul pana se desprinde de mana, vas si devine elastic si neted. Dati forma de minge, ungeti suprafata cu putin ulei, acoperiti cu un servet si lasati circa 1 ora la dospit, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Turnati aluatul pe planul de lucru infainat si intindeti o foaie dreptunghiulara cu o grosime de 0, 5 cm.
Repartizati uniform umplutura sub forma de gramajoare mici, apoi impartiti si taiati foaia in 12 patratele / dreptunghiuri egale.

Luati fiecare patratel / dreptunghi si rulati-l sub forma de sul. Taiati in 2 parti egale, apoi subtiati fiecare parte, prin apasare usoara si rostogolire inainte si inapoi, pana la o lungime de aproximativ 30 cm.
Dati fiecarui rulou de 30 cm forma de spirala, ca o cochilie de melc si transferati intr-o tava de briose, captusita cu hartiute.

Lasati la dospit pentru circa 1 ora, in loc cald si ferit de curenti. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 15- 20 min, la foc potrivit sau pana ce briosele sunt coapte si frumos rumenite.

Scoateti tava din cuptor, lasati briosele 5 min sa se racoreasca, apoi scoateti-le pe un gratar.
Serviti presarate cu zahar pudra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Desert placinta cu mere
Bucataras.RO

Desert placinta cu mere

 Placinta cu mere este un desert bine-venit oricand, la orice ora, in orice anotimp :) Iar foile astea de placinta sunt...

Desert placinta cu mere
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola