Briose cu Nuca

Complexitate
redusa
Briose cu Nuca

Ingrediente

  • Umplutura
  • -10 linguri nuca macinata sau cat doriti (gemuri, nutella, etc)
  • -150-200 g zahar sau dupa gust
  • -30 ml lapte sau cat este necesar
  • Aluat
  • -140 ml apa calduta
  • -100 g zahar tos
  • -1 praf de sare
  • -100 g unt sau margarina, topit si racorit
  • -500 g faina
  • -2 oua
  • -2 plicule drojdie uscata sau 42 g drojdie proaspata
  • Pentru uns si ornat
  • -1 galbenus usor batut cu 50 ml lapte, pentru uns
  • -zahar / zahar vanilat pudra, pentru ornat

Mod de preparare

Umplutura
Puneti intr-un castron nuca macinata, zaharul tos, laptele si amestecati pana la omogenizare.
Dati deoparte.

Aluat
Pregatiti aluatul in masina de paine. Puneti ingredientele in urmatoarea ordine: apa calduta in care ati dizolvat zaharul si sarea, untul topit si racorit, faina cernuta, ouale si la sfarsit drojdia uscata.

Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putina apa calduta (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de framantat si dospit.

Daca faceti aluatul cu mana procedati in felul urmator: puneti intr-un castron 150 g din cantitatea de faina si drojdia uscata / proaspata dizolvata in 90 ml apa calduta. Omogenizati bine si lasati maiaua acoperita, la dospit, pentru 20 min, intr-un loc cald.

Turnati-o peste restul ingredientelor, framantati aluatul pana se desprinde de mana, vas si devine elastic si neted. Dati forma de minge, ungeti suprafata cu putin ulei, acoperiti cu un servet si lasati circa 1 ora la dospit, in loc cald sau pana ce isi dubleaza volumul.

Turnati aluatul pe planul de lucru infainat si intindeti o foaie dreptunghiulara cu o grosime de 0, 5 cm.
Repartizati uniform umplutura sub forma de gramajoare mici, apoi impartiti si taiati foaia in 12 patratele / dreptunghiuri egale.

Luati fiecare patratel / dreptunghi si rulati-l sub forma de sul. Taiati in 2 parti egale, apoi subtiati fiecare parte, prin apasare usoara si rostogolire inainte si inapoi, pana la o lungime de aproximativ 30 cm.
Dati fiecarui rulou de 30 cm forma de spirala, ca o cochilie de melc si transferati intr-o tava de briose, captusita cu hartiute.

Lasati la dospit pentru circa 1 ora, in loc cald si ferit de curenti. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru aproximativ 15- 20 min, la foc potrivit sau pana ce briosele sunt coapte si frumos rumenite.

Scoateti tava din cuptor, lasati briosele 5 min sa se racoreasca, apoi scoateti-le pe un gratar.
Serviti presarate cu zahar pudra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
4
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
5
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Parteneri
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Bucataras.RO

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.