Briosa cu Nuca

Complexitate
redusa
Briosa cu Nuca

Ingrediente

  • Aluat :
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri de oua
  • 450 g faina
  • 50 g nuca macinata
  • 3 linguri zahar
  • 1 praf sare si coaja rasa de la 1 lamaie
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2-3 plicuri zahar vanilat
  • Pentru a unge aluatul avem nevoie de :
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte
  • Pentru a insiropa briosa dupa coacere folosim :
  • 400 ml lapte
  • 1 esenta rom
  • 6 linguri zahar

Mod de preparare

Sa trecem acum la fapte.

Punem intr-un vas faina. Cei 250 ml lapte il incalzim un pic si dizolvam in el 25 g drojdie, 3 linguri zahar si zaharul vanilat. Adaugam aceasta maia la faina, adaugam si cele 2 galbenusuri de oua, 50 g nuca macinata si coaja de la lamaia rasa si framantam bine aluatul (daca avem aparat de framantat punem toate ingredientele in el si lasam sa il framante timp de 15-20 minute).

Dupa ce am terminat de framantat (de obicei framant aceste aluaturi pana apar primele besici de aer in aluat si nu se mai lipeste de mana) lasam la dospit pana isi dubleaza volumul aluatul.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa si il lucram un pic (il framantam usor, fin) apoi ungem cu un pic de ulei masa sau lemnul de lucru si din aluat facem un baston lung de aproximativ 40-50 cm pe care il vom taia in in bucati egale cam 30-35 bucati (eu am taiat aluatul in bucati mai mici si am obtinut mai multe ).

Acestor bucati de aluat le-am dat forma rotunda si pe hartie cerata intr-o tava mai mare am aranjat bilele de aluat sub forma unui ciorchine de strugure (din una sau doua bile puteti forma si frunze pentru ciorchine).

Am batut cu furculita 1 ou cu 2 linguri de lapte si cu acest amestec am uns briosa. Dupa ce a fost unsa o lasam pentru 15 minute la odihna. In acest timp pornim cuptorul sa fie bine incalzit. Se pune tava cu briosa astfel pregatita la cuptor si se coace primele 10 minute la foc mare apoi se continua la foc mic coacerea, pana briosa devine aurie. Pentru cei care au cuptor electric, aceasta briosa se coace in cuptorul preincalzit initial la 190 grade timp de 20-25 minute (se poate coace si in masina de facut paine).

Inainte cu cateva minute de a scoate briosa pregatim laptele cu care il vom insiropa in urmatorul fel: punem cei 400 ml lapte sa dea in clocot, adaugam zaharul si il lasam sa se topeasca (fiecare pune zahar dupa cat de dulce vrea sa fie siropul) si apoi adaugam esenta de rom.

Scoatem briosa din cuptor si asa fierbinte o insiropam cu siropul de mai sus apoi il punem inapoi in cuptor pentru 5 minute. Se scoate strugurele copt, se acopera cu un prosop, peste punem o folie (sau punga) si lasam pana briosa se raceste.

Se poate renunta la insiropat. Briosa se mai poate pudra cu zahar praf daca doriti.

Pofta Buna!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Spaghete carbonara reţetă
2
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
3
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat