Briosa cu Nuca

Complexitate
redusa
Briosa cu Nuca

Ingrediente

  • Aluat :
  • 250 ml lapte
  • 2 galbenusuri de oua
  • 450 g faina
  • 50 g nuca macinata
  • 3 linguri zahar
  • 1 praf sare si coaja rasa de la 1 lamaie
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2-3 plicuri zahar vanilat
  • Pentru a unge aluatul avem nevoie de :
  • 1 ou
  • 2 linguri lapte
  • Pentru a insiropa briosa dupa coacere folosim :
  • 400 ml lapte
  • 1 esenta rom
  • 6 linguri zahar

Mod de preparare

Sa trecem acum la fapte.

Punem intr-un vas faina. Cei 250 ml lapte il incalzim un pic si dizolvam in el 25 g drojdie, 3 linguri zahar si zaharul vanilat. Adaugam aceasta maia la faina, adaugam si cele 2 galbenusuri de oua, 50 g nuca macinata si coaja de la lamaia rasa si framantam bine aluatul (daca avem aparat de framantat punem toate ingredientele in el si lasam sa il framante timp de 15-20 minute).

Dupa ce am terminat de framantat (de obicei framant aceste aluaturi pana apar primele besici de aer in aluat si nu se mai lipeste de mana) lasam la dospit pana isi dubleaza volumul aluatul.
Aluatul dospit il rasturnam pe masa si il lucram un pic (il framantam usor, fin) apoi ungem cu un pic de ulei masa sau lemnul de lucru si din aluat facem un baston lung de aproximativ 40-50 cm pe care il vom taia in in bucati egale cam 30-35 bucati (eu am taiat aluatul in bucati mai mici si am obtinut mai multe ).

Acestor bucati de aluat le-am dat forma rotunda si pe hartie cerata intr-o tava mai mare am aranjat bilele de aluat sub forma unui ciorchine de strugure (din una sau doua bile puteti forma si frunze pentru ciorchine).

Am batut cu furculita 1 ou cu 2 linguri de lapte si cu acest amestec am uns briosa. Dupa ce a fost unsa o lasam pentru 15 minute la odihna. In acest timp pornim cuptorul sa fie bine incalzit. Se pune tava cu briosa astfel pregatita la cuptor si se coace primele 10 minute la foc mare apoi se continua la foc mic coacerea, pana briosa devine aurie. Pentru cei care au cuptor electric, aceasta briosa se coace in cuptorul preincalzit initial la 190 grade timp de 20-25 minute (se poate coace si in masina de facut paine).

Inainte cu cateva minute de a scoate briosa pregatim laptele cu care il vom insiropa in urmatorul fel: punem cei 400 ml lapte sa dea in clocot, adaugam zaharul si il lasam sa se topeasca (fiecare pune zahar dupa cat de dulce vrea sa fie siropul) si apoi adaugam esenta de rom.

Scoatem briosa din cuptor si asa fierbinte o insiropam cu siropul de mai sus apoi il punem inapoi in cuptor pentru 5 minute. Se scoate strugurele copt, se acopera cu un prosop, peste punem o folie (sau punga) si lasam pana briosa se raceste.

Se poate renunta la insiropat. Briosa se mai poate pudra cu zahar praf daca doriti.

Pofta Buna!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere si Iaurt
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Prajitura cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
5
Dulciuri

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)

Prajitura Motzaneasca (Katie Teszta)
Parteneri
Tort cu crema de ciocolata si de capsuni
Bucataras.RO

Tort cu crema de ciocolata si de capsuni

Ziua mea a picat in mijlocul saptamanii si cum nu dispuneam de prea mult timp pentru prepararea tortului , am decis sa fac...

Tort cu crema de ciocolata si de capsuni
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty